Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Plestenjak

Četrtek,
28. 6. 2018,
4.00

Osveženo pred

5 let, 10 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,31

Natisni članek

FIFA SP 2018

Četrtek, 28. 6. 2018, 4.00

5 let, 10 mesecev

Čarobna moč nogometa zbližala Mehiko in Južno Korejo

Zgodovinski prizori, ki jih lahko spiše le nogomet

Rok Plestenjak

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,31
Švedska Mehika | Foto Reuters

Foto: Reuters

Če bi se v sredo sprehodili po Mehiki in vprašali naključnega sogovornika, kaj meni o Južnokorejcih, ne bi izvedeli nič neobičajnega. Če pa bi to storili dan pozneje, bi se Mehičanu v trenutku ogrelo srce, iskale bi se besede, s katerimi bi se želel zahvaliti za nenadejano, a fantastično darilo. Južnokorejci so postali čez noč najboljši mehiški prijatelji! Pa ne zaradi politike, ampak zaradi nogometa, ki je spet pokazal svojo čarobno plat.

Nogomet zbližuje ljudi. In piše posebne zgodbe. Ko je bila Mehika zaradi blede igre in slabe predstave proti Švedski (0:3) v četrtek že obsojena na neuspeh, navijači pa prepričani, da bodo Nemci upravičili vlogo proti Južni Koreji, se je država s skoraj 130 milijoni prebivalcev pripravljala na najhujše.

Brazilija Srbija
Sportal Brazilci poslali domov Srbe, senzacionalno slovo Nemcev

Pomislila je, da je zapravila vse adute. Prepričana je bila, da bo izkusila mučno usodo reprezentance, ki na uvodnih dveh tekmah svetovnega prvenstva navduši in osvoji vseh šest točk, a vseeno ostane brez osmine finala.

Mehičanom ni bilo do veselja

Mehičani so se po visokem zaostanku s Švedi ukvarjali z neprijetnimi pomisleki, nobenemu ni bilo do veselja. Navijači v Jekaterinburgu so se čudili, da je v Kazanu, kjer sta se merila Nemčija in Južna Koreja, še vedno 0:0. Vseeno jim je šesti čut poskušal dopovedati, da bo elf, branilec svetovnega naslova, upravičil svoj sloves in spravil na kolena tekmeca v zadnjih minutah. Takrat, ko je najbolj ranljiv, s klasično in preverjeno nemško specialiteto.

Južnokorejec, ki je končal na rokah mehiških privržencev:

Mehiškim navijačem definitivno ni bilo do smeha. Nato so nastopile zadnje minute tekme. Dvoboj v Jekaterinburgu se je že končal, tisti v Kazanu pa je še trajal. Igralo se je še šest minut sodnikovega podaljška, priljubljenega dela tekme, v katerem so nemški reprezentanti v preteklosti tako radi strli tekmeca, da je to postal eden izmed prepoznavnih simbolov nemške trme in uspešnosti.

Joachim Löw
Sportal Selektor se opravičuje, predsedniku je nerodno, nemška javnost pa zahteva glave

Izkusili vse, kar dela nogomet tako veličastnega

Mehika si je zagotovila že sedmi zaporedni nastop v osmini finala SP. | Foto: Reuters Mehika si je zagotovila že sedmi zaporedni nastop v osmini finala SP. Foto: Reuters Mehičani so se tako v mislih že poslavljali od možnosti, da bi se njihovi ljubljenci še sedmič zapored na svetovnem prvenstvu uvrstili med 16 najboljših, ko so prišle iz prestolnice Tatarstana zanimive novice. V njih ni prednjačila Nemčija, ampak azijska predstavnica! Južna Koreja je povedla! Mehiški navijači, ki so s solznimi očmi sprejemali vsakega od treh zadetkov Švedov in padali v vse večjo depresijo, kar niso mogli verjeti.

Ponoreli so od sreče. A ne za dolgo, saj so hitro izvedeli, da je bil zadetek razveljavljen. Ker pa si je sodnik vseeno ogledal posnetek prek VAR tehnologije, ta pa je pojasnil, da je bil zadetek čist kot solza, so se Nemci znašli v težavah. Mehičani so skakali od navdušenja, kot da bi pravkar premagali Švede.

Ko je nato Son Heung-min, z naskokom najbolj znan nogometaš Južne Koreje, ne nazadnje igra pri londonskem Tottenhamu, postavil rezultat 2:0, so Mehičani ponoreli. Ne le da so se uvrstili med 16 najboljših in si priigrali dvoboj z Brazilijo, to so izvedeli štiri ure po koncu srečanja s Švedsko, na tekmi s Skandinavci so izkusili vse, kar dela nogomet tako svojstvenega in veličastnega.

Mehičani in Južnokorejci so po četrtkovem razpletu v skupini E stkali globoko prijateljstvo. | Foto: Reuters Mehičani in Južnokorejci so po četrtkovem razpletu v skupini E stkali globoko prijateljstvo. Foto: Reuters

Bili so povsem na tleh, razmišljali so le še o tem, kako bodo pospravili kovčke in odšli domov, a je še nekaj manjkalo. Upanje je še gorelo. Majhno, a iskreno. Rezultat v Kazanu se presenetljivo ni menjal. Vse do sodnikovega podaljška, nato pa je Južna Koreja povedla z 2:0 in premagala Nemce! Kdo bi si mislil.

Kako se je mehiškim navijačem z zadetkoma Južne Koreje vrnil nasmešek na lica:

Južnokorejci v Mehiki prerasli v božanstvo

Mehičani so v tistem trenutku ponoreli za Južnokorejci, donedavnimi tekmeci iz skupine F. V pozitivnem smislu, seveda. Ne le tisti, ki so odpotovali v Rusijo, ampak prav vsi. Strastni nogometni navijači, znani po zelenih dresih in razkošnih sombrerih, so častili Južnokorejce kot svoje brate.

Nastopili so prizori, v katerih je nogomet spet prikazal svojo svetlo plat združevanja. V Mexico Cityju, prestolnici Mehike, kjer živi več kot 20 milijonov prebivalcev, se je noro slavilo. Potomci Aztekov so vstali od mrtvih in si že sedmič zapored na svetovnem prvenstvu zagotovili nastop med najboljših 16. Državi s povsem različnima kulturama sta se zbližali kot še nikoli pred tem. Med njima se je spletlo toliko pozitivne energije, da se je stkalo veliko prijateljstvo.

Pred južnokorejsko ambasado v prestolnici Mehike:

Pred južnokorejsko ambasado se je začela zabava. Zbralo se je več kot sto navijačev, prav vsi s posebnim namenom, da se zahvalijo državi, ki jim je na svetovnem prvenstvu pomagala pri napredovanju. Eden izmed uslužbencev ambasade, svetovalec Park Sun-Tae, se je znašel na ramenih presrečnih Mehičanov, ki so mu vzklikali: "Brat Korejec, zdaj si Mehičan".

Južna Koreja Nemčija
Sportal Srhljivo prekletstvo, o katerem danes govori ves svet

Generalni konzul Bjoung-Jin Han je poudaril, kako danes med Mehičani in Korejci ni opazne razlike. "Vsi skupaj proslavljamo,'' je poudaril in dodal, kako je mehiško osebje na ambasadi potočilo ogromno solz sreče in ponosa. Navdušeni navijači so skupaj z južnokorejskimi gosti zapeli priljubljeno mehiško pesem, neuradno nogometno himno Cielito Lindo.

Simpatije do Južne Koreje so šle tako daleč, da so bili vsi azijski turisti, ki so bili tisti dan v mehiškem velemestu, deležni posebne časti. Zahvale dežujejo prek raznih kanalov, prednjačijo pa spletna omrežja.

Mehiški avioprevoznik Aeromexico je za petino zmanjšal ceno vseh letov v Južno Korejo. To potezo je upravičil z marketinškim stavkom: ''Ljubimo te, Koreja.''

Posebne časti je bila deležna južnokorejska fantovska glasbena skupina BTS. Mehičani so jo vzeli za svojo, si predvajali njene najbolj znane uspešnice, njena najnovejša pesem pa se je na iTunes lestvici v Mehiki ekspresno povzpela kar za 31 mest.

Veselje Mehičanov, ki obožujejo južnokorejsko zastavo. | Foto: Reuters Veselje Mehičanov, ki obožujejo južnokorejsko zastavo. Foto: Reuters

Nemčija
Sportal Zgodovinsko ponižanje, Nemčija je raus*!

Kako so se po nenavadni tekmi počutili mehiški igralci?

Mehika je z dvema uvodnima zmagama na SP 2018 sprožila pravcato evforijo med navijači. | Foto: Reuters Mehika je z dvema uvodnima zmagama na SP 2018 sprožila pravcato evforijo med navijači. Foto: Reuters ''Počutili smo se grenko-sladko, saj smo resnično želeli osvojiti vseh devet točk,'' je priznal Miguel Layun, ki je o tem, da je Južna Koreja šokirala Nemčijo, izvedel s tribun. ''Nismo vedeli, kaj se dogaja na drugi tekmi,'' je dejal Marco Fabian, ki je v četrtek odigral 25 minut. ''Na igrišču težko slediš dogodkom, saj si osredotočen le na tekmo, a Južna Koreja nas je zelo osrečila.''

Krilni napadalec Hirving Lozano poudarja, da je treba čim prej pozabiti na poraz s Švedsko, saj prihaja osmina finala, kjer se bodo Mehičani pomerili z Brazilijo. ''Moramo dvigniti glave, obrniti novo poglavje in videti, kako se bomo izkazali v osmini finala,'' sporoča junak velike zmage nad Nemčijo, s katero so Mehičani odprli prvenstvo in namignili, da bi znalo biti to tekmovanje nekaj posebnega. Pozneje se je to tudi pokazalo. Predvsem zaradi pomoči Južne Koreje, ki je presenetila mogočno Nemčijo.

Mehičani so v četrtek razočarali svoje navijače. Bo proti Braziliji kaj bolje? Zaradi kazni ne bo smel nastopiti Hector Moreno. | Foto: Reuters Mehičani so v četrtek razočarali svoje navijače. Bo proti Braziliji kaj bolje? Zaradi kazni ne bo smel nastopiti Hector Moreno. Foto: Reuters

Mehiški tabor se je veselil, nasmeška ni kazal le selektor Juan Carlos Osorio, ki je znan po tem, da zelo rad menja ekipo. Tokrat je naredil izjemo in ohranil sistem, ki je prinašal rezultate. V obrambi so zaigrali štirje, ne trije igralci. Po tekmi je bil zelo slabe volje.

Nemoč proti švedski reprezentanci ga je prizadela, El Tri že dolgo ni bil tako nadigran. ''Bilo bi grozno, če bi prišli tako daleč, osvojili šest točk, nato pa izpadli. A zdaj nimamo več časa za jokanje, zdaj moramo razmišljati o novem tekmecu,'' razmišlja Osorio. Bliža se ponedeljek in obračun z Brazilijo. Tekma, ki je ne bi bilo brez korejske pomoči. Brez novih prijateljev.

Marcelo
Sportal Brazilci so si dve uri po tekmi globoko oddahnili
Ne spreglejte