Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Plestenjak

Ponedeljek,
25. 9. 2017,
15.00

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,70

Natisni članek

Tim Vodeb Vlado Badžim NK Triglav naj gol Prva liga Telekom Slovenije Jan Pahor NK Ankaran

Ponedeljek, 25. 9. 2017, 15.00

6 let, 6 mesecev

Zgodovinska zmaga Ankarana

Dan, ki ga primorski brezdomci ne bodo nikoli pozabili

Rok Plestenjak

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,70
Vlado Badžim | Foto Vid Ponikvar

Foto: Vid Ponikvar

Zgodilo se je v soboto, 23. septembra 2017. Ko je sodnik Slavko Vinčić malce pred 16. uro označil konec srečanja med Triglavom in Ankaranom (1:3), so si gostje dali duška. Klub Ankaran-Hrvatini je proslavljal zgodovinsko zmago, sploh prvo, odkar se v nehvaležni vlogi primorskih brezdomcev dokazuje v prvi ligi.

Sobotni dvoboj na Gorenjskem so napovedovali kot derbi začelja. Pomerila sta se osrednja kandidata za izpad v drugo ligo. To je bil obračun med najslabšima kluboma v Prvi ligi Telekom Slovenije, ki sploh še nista zmagala v tej sezoni. Triglav je računal na prednost domačega igrišča in napovedoval, da bi ga zadovoljila le zmaga.

To pa je bil račun brez krčmarja, saj so gorenjski orli naleteli na motivirano zasedbo Ankarana. Gostitelje je pahnila v velike težave in si s tremi zadetki utrla pot do neprecenljivega uspeha, prve prvoligaške zmage (1:3).

Ni tako velike razlike, kot bi si lahko mislili

Tabor Ankarana so prevevala posebna čustva. Ponos, sreča, zadovoljstvo. Vedeli so, da se piše zgodovina. Vsi trije strelci – Emir Burkić, Vinko Cerovec in Timotej Mate – so se veselili strelskega prvenca v 1. SNL. "V zmago smo verjeli od samega začetka. V zadnjih tednih nismo zastonj poudarjali, da v prvi ligi ni tako velike razlike med nami in preostalimi klubi, če odštejemo najboljšo trojico," nam je v ponedeljek, ko so po dovoljenju trenerja uživali drugi zaporedni prosti dan, zatrdil Jan Pahor.

Zgodovinska zmaga Ankarana v Kranju:

Kapetan Ankarana spada med najbolj izkušene nogometaše novopečenega prvoligaša, a je tudi on pozabil, kakšen je občutek, ko premagaš tekmeca in osvojiš zajeten paket treh točk.

Zdaj vedo, kdo je kdo

Jan Pahor je kapetan Ankarana. | Foto: Žiga Zupan/Sportida Jan Pahor je kapetan Ankarana. Foto: Žiga Zupan/Sportida "Na zadnjih tekmah, zlasti ob remiju pri Aluminiju (1:1), se je videl napredek. Klubu gre na boljše. Zdaj se igralci bolj razumemo med seboj. Zdaj vemo, kdo je kdo. Poleti se je dogajalo, da smo vsak teden dobili pet novih igralcev. Bili smo zmedeni. Na naše slabše dnevno počutje so vplivali tudi skromni pogoji. Zdaj se tudi to izboljšuje. Igralci smo dalj časa skupaj. To se pozna in slabše kot zdaj zagotovo ne more iti. Lahko pa gre še bistveno boljše," je prepričan dolgolasi branilec, ki s primorskimi brezdomci, takšen vzdevek se je oprijel kluba Ankaran-Hrvatini zaradi nezmožnosti igranja in treniranja v domačem klubu, večinoma trenira v Kozini.

V primeru slabega vremena se odpravijo v Piran, kjer jih pričaka umetna travnata podlaga, kar je dodatna težava, če se moštvo pripravlja na prvoligaška srečanja.

Lahko presenetijo še koga

Ankaran, ki prvoligaške tekmece gosti v oddaljenem Dravogradu, je z zmago nad Triglavom poskočil na deveto mesto. "Naš osrednji cilj je, da smo pred Triglavom. Če bomo tako nadaljevali, lahko presenetimo še koga. Lahko se še vse obrne na glavo, ne smemo pa si dovoliti, da bi nas ta zmaga ponesla. Ne smemo poleteti v nebo. To je bila le zmaga, je pa res, da je bila zgodovinska," je vesel, da je z Ankaranom končno zmagal v tej sezoni. Kranjčani v nasprotju z izbranci Badžima še vedno ne vedo, kako je premagati tekmeca.

Najbolj atraktiven izvajalec avtov v Sloveniji

Tim Vodeb je proti Triglavu vknjižil dve podaji. | Foto: NK Ankaran Tim Vodeb je proti Triglavu vknjižil dve podaji. Foto: NK Ankaran Ankarančani so zgodovinski zmagi nazdravili na poti nazaj, ko so se ustavili na Vrhniki. Najbolj se je smejalo strelcem. Vsi trije so se veselil strelskega prvenca v prvi ligi, z dvema podajama pa je izstopal tudi Tim Vodeb.

Pri prvi podaji je zaposlil soigralca kar z dolgim predložkom iz avta. Spretni nogometaš Ankarana je na dvoboju v Kranju prvič v tej sezoni predstavil atraktivno izvajanje avta. Najprej je naredil premet, nato pa podal daleč proti kazenskemu prostoru.

"Pozna se, da je v mladih letih treniral gimnastiko. Ko smo igrali prijateljske tekme s Crveno zvezdo, Hajdukom in podobnimi velikimi klubi, so bili vsi navdušeni nad njim. To bi pokazal v tej sezoni še večkrat, a je imel žal poškodovano ramo in si ni upal," je Vodeba, ki svoje zadetke vedno proslavlja atraktivno, s številnimi premeti, pohvalil soigralec Pahor.

Konec tedna bodo na prizorišče "domače" tekme v Dravograd prepotovali 215 km, njihovi tekmeci pa le 37.  | Foto: Žiga Zupan/Sportida Konec tedna bodo na prizorišče "domače" tekme v Dravograd prepotovali 215 km, njihovi tekmeci pa le 37. Foto: Žiga Zupan/Sportida

To je bil dan presežkov, ki so okrepili upanje Ankarana v uresničitev cilja, obstanka med najboljšimi. Izbranci so si prislužili tudi čestitke Vlada Badžima: "Zadovoljni smo z zmago. Fantje so pokazali karakter, dušo. To je zgodovinska zmaga za klub. Čestitke fantom za borbeno predstavo. Na koncu ni izostal niti rezultat," je bil presrečen primorski strateg.

V prihodnjem krogu ga čaka "domača" tekma z velenjskim Rudarjem. Knapi se bodo odpravili na pot, dolgo le 37 kilometrov, Ankarančane pa čaka večurno potovanje, saj znaša razdalja od slovenske obale do koroškega mesta kar 215 kilometrov! Ankarančani so se na neprijetno okoliščino že navadili ...

Pet najlepših zadetkov 10. kroga:

Ne spreglejte