Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Plestenjak

Sreda,
16. 5. 2018,
23.37

Osveženo pred

5 let, 11 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,03

1

Natisni članek

Srečko Katanec Zlatko Zahović Jan Oblak Jan Oblak Liga Europa Atletico Madrid

Sreda, 16. 5. 2018, 23.37

5 let, 11 mesecev

Zgodovina slovenskih nastopov v evropskih finalih

Srečko Katanec ni več osamljen

Rok Plestenjak

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,03

1

Ko je Atletico v finalu evropske lige v Lyonu premagal Marseille s 3:0, je slovenski nogomet postal bogatejši za drugega dobitnika evropske lovorike. Prvo je leta 1990 osvojil Srečko Katanec (Sampdoria), na drugo pa je bilo treba čakati kar 28 let. Zanjo je poskrbel Jan Oblak, ki mu je na podelitvi medalj prisrčno čestital vplivni rojak, predsednik Uefe Aleksander Čeferin.

Srečko Katanec je v bogati igralski nogometni karieri nastopil v treh evropskih finalih. | Foto: Ana Kovač Srečko Katanec je v bogati igralski nogometni karieri nastopil v treh evropskih finalih. Foto: Ana Kovač

Zgodovino slovenskih nastopov v evropskih klubskih finalih zaznamujejo tri imena. Predstavljajo najboljše, kar je slovenski nogomet ponudil svetu v zadnjih 30 letih.

Sportal Čeferin okronal Oblaka, ki se veseli svoje prve evropske lovorike!

Že v času nekdanjega Jugoslavije je izstopal Srečko Katanec in leta 1990, tik pred rojstvom samostojne Slovenije, s Sampdorio osvojil pokal pokalnih zmagovalcev.

Pred tem je v dresu Stuttgarta izgubil v finalu Uefa proti Napoliju, za katerega je takrat navduševal legendarni Diego Armando Maradona, leta 1992 pa je Katanec nastopil še tretjič v evropskem finalu. Tokrat v tistem največjem, kar je bilo mogoče, saj je s Sampdorio v zadnji sezoni pokala državnih prvakov, predhodniku današnje lige prvakov, naskakoval evropski naslov.

Katanec je v dresu Stuttgarta leta 1989 zaigral v finalu pokala Uefa, predhodniku današnje lige Europa. | Foto: Getty Images Katanec je v dresu Stuttgarta leta 1989 zaigral v finalu pokala Uefa, predhodniku današnje lige Europa. Foto: Getty Images

V velikem finalu se je na starem Wembleyju udaril z Barcelono. Dvoboj je bil odločen šele po podaljšku, krajšo je potegnil italijanski prvak. Tako je Katanec, ki se je po koncu igralske kariere posvetil trenerskemu poslu, kjer je dosegel kar nekaj vidnih uspehov, zaigral v treh evropskih finalih in se posladkal z eno lovoriko.

Zahović ostal praznih rok

Zlatko Zahović je leta 2001 izgubil v finalu lige prvakov po izvajanju kazenskih strelov. | Foto: Reuters Zlatko Zahović je leta 2001 izgubil v finalu lige prvakov po izvajanju kazenskih strelov. Foto: Reuters Na naslednji slovenski nastop v evropskem finalu je bilo treba čakati devet let. Zlatko Zahović je z Valencio v Milanu skušal premagati Bayern in se povzpeti na evropski prestol.

Finale lige prvakov je bil napet, rezervist Zahović pa je na San Siru zapravil kar nekaj priložnosti, s katerimi bi netopirjem pomagam do tako želenega evropskega naslova.

Na koncu je loterija kazenskih udarcev, v katerem je zdajšnji športni direktor Maribora zapravil svoj strel, osrečila Bavarce, Slovenija pa je zaman čakala na drugega zmagovalca.

V tretje gre rado

Jan Oblak je z Atleticom osvojil evropsko ligo. | Foto: Reuters Jan Oblak je z Atleticom osvojil evropsko ligo. Foto: Reuters Dočakala ga je šele 28 let po Katančevem veselju v Göteborgu, ko je proslavljal evropsko lovoriko z zvezdniki Sampdorie. Na elitni seznam se je v Lyonu vpisal Jan Oblak. Eden najboljših vratarjev na svetu je Atleticu pomagal do lovorike v ligi Europa. Slovenski vratar je pri 25 letih branil že v tretjem evropskem finalu. Leta 2014 je potegnil krajšo po izvajanju strelov z bele točke z Benfico v finalu lige Europa proti Sevilli, dve leti pozneje pa še v finalu lige prvakov proti madridskemu Realu. Obakrat v Italiji.

Tokrat se je o zmagovalcu evropske lige odločalo v Franciji, ki je nekdanjemu vratarju Olimpije prinesla več uspeha. Točno osem let po zadnjem nastopu v dresu ljubljanskega kluba je postal drugi Slovenec, ki je zaigral v finalu evropskega tekmovanja in prejel lovoriko.

Atletico si je z naslovom zmagovalca evropske lige zagotovil nastop v letošnjem evropskem superpokalu. | Foto: Reuters Atletico si je z naslovom zmagovalca evropske lige zagotovil nastop v letošnjem evropskem superpokalu. Foto: Reuters

Izročil mu jo je vplivni rojak Aleksander Čeferin, ki ga pozna odlično. Pred leti sta sodelovala kot slovenski reprezentant in predsednik NZS, zdaj pa je Čeferin že več kot poldrugo leto prvi mož evropskega nogometa, predsednik Uefe, tako da se srečujeta na tekmah najvišje ravni.

Zgodovina slovenskih nastopov v evropskih finalih

Nogometaš (klub, država) Finale - leto Uspeh
Srečko Katanec (Stuttgart, ZRN) Pokal Uefa - 1989 Ni osvojil
Srečko Katanec (Sampdoria, Ita) Pokal pokalnih zmagovalcev - 1990 Osvojil
Srečko Katanec (Sampdoria, Ita) Pokal državnih prvakov - 1992 Ni osvojil
Zlatko Zahović (Valencia, Špa) Liga prvakov - 2001 Ni osvojil
Jan Oblak (Benfica, Por) Liga Europa - 2014 Ni osvojil
Jan Oblak (Atletico Madrid, Špa) Liga prvakov - 2016 Ni osvojil
Jan Oblak (Atletico Madrid, Špa) Liga Europa - 2018 Osvojil

 

Ne spreglejte