Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Viškovič

Sreda,
28. 6. 2017,
4.00

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,53

Natisni članek

Matjaž Kek Elvis Džafić Luka Majcen Tonči Žlogar NK Triglav

Sreda, 28. 6. 2017, 4.00

6 let, 7 mesecev

Tonči Žlogar, trenerski debitant med prvoligaši

Nova kranjska nogometna zgodba

Rok Viškovič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,53
Luka Majcen, Tonči Žlogar | Foto Matic Klanšek Velej/Sportida

Foto: Matic Klanšek Velej/Sportida

V Kranju pišejo zanimivo nogometno zgodbo. Drugoligaški prvak Triglav, ki se v prvo ligo vrača po letu 2014, bo s trenerskim debitantom med prvoligaši poskušal obstati in ob tem uveljaviti nekatere mlade talente, ki jih na Gorenjskem nikoli ni manjkalo. "Vse je tako, kot mora biti. Pripravljen sem na velik izziv," sporoča Tonči Žlogar, ki je na klop Triglava sedel pred kratkim.

Triglav je bil v prejšnji sezoni premočan za tekmece v drugi ligi in zlahka osvojil naslov. Do uspeha ga je popeljal dolgoletni delavec v tem kranjskem klubu Siniša Brkić, ki je ugotovil, da ima preveč dela s kadrovanjem in drugimi obveznostmi v klubu, zato se je odločil, da se bo po novem posvetil le nalogam športnega direktorja in imenoval novega trenerja.

Izbrali so znano ime v slovenskem nogometu, ki pa s trenerskim delom še nima veliko izkušenj. "Že med sezono sva nekajkrat govorila o tej temi. Pogovori so postajali vse bolj intenzivni in vrhunec dosegli, ko si je Triglav zagotovil preboj v prvo ligo. Potem smo se uskladili glede podrobnosti in se hitro dogovorili," je povedal Tonči Žlogar, ki so ga v Kranju lahko dodobra spoznali v prejšnji sezoni druge lige, ko je Brda popeljal do šestega mesta. Najvišje v zgodovini tega kluba.

Pogovori so stekli že v prejšnji sezoni

Prvič v prvi ligi. | Foto: Matic Klanšek Velej/Sportida Prvič v prvi ligi. Foto: Matic Klanšek Velej/Sportida "Brkić se je odločil, da potrebuje spremembo, saj ima veliko drugih obveznosti. Sodelujeva odlično. Sproti se usklajujeva in delava v dobro kluba. Vse je v najlepšem redu. Verjamem, da bo tako tudi v prihodnosti," pravi 39-letni nekdanji nogometaš, ki je po trenerski poti začel hoditi leta 2014 pri zamejskem Krasu. Takoj za tem, ko je v njegovem dresu končal bogato nogometno pot, v kateri je zbral tudi 37 nastopov v dresu članske reprezentance Slovenije.

"Izkušnje, ki sem jih dobil kot igralec, seveda pridejo prav, a moja zdajšnja vloga je povsem drugačna, kot je bila prejšnja. Nova služba, nove odgovornosti. Zdaj na vse skupaj gledam zelo drugače. Sem šele na začetku, a tudi najboljši trenerji na svetu so bili nekoč tu, kjer sem zdaj jaz. Počasi hodim naprej in upam, da bom uspešen trener. Zdaj sem z mislimi predvsem pri Triglavu in velikem cilju, ki ga imamo. Obstati želimo v prvi ligi," pred prvoligaškim krstom pravi nekdanji nogometaš ajdovskega Primorja, Gorice, Olimpije ter ciprskih Anorthosisa, Omonije Nikozije in Alkija iz Larnake.

Ne meče si peska v oči

Veselje proti Rijeki. | Foto: Matic Klanšek Velej/Sportida Veselje proti Rijeki. Foto: Matic Klanšek Velej/Sportida Triglav je pod vodstvom novega trenerja do zdaj odigral tri prijateljske tekme in močno opozoril nase. Premagal je udeleženca lige prvakov, ruskega prvoligaša Rostov, in remiziral s hrvaškim prvakom Rijeko. Izgubil je proti romunskemu prvoligašu Astri, a je na tej tekmi nastopil v zelo spremenjeni, pomlajeni zasedbi.

"Nalašč igramo tekme proti zahtevnejšim nasprotnikom, saj to prinaša veliko koristi. Dobri rezultati proti takšnim klubom fantom prinesejo veliko samozavesti. Seveda rezultati na prijateljskih tekmah niso pomembni. Ne mečem si peska v oči, saj vem, da nas čaka še nekaj dela, a tako odmevni rezultati so vsekakor dobrodošli," pravi trener Triglava, ki ga pred začetkom prvenstva čakajo še tri pripravljalne tekme.

Pripravljalne tekme Triglava:
Rostov : Triglav 0:1
Astra : Triglav 3:0
Triglav : Rijeka 1:1

1. julij: WAC : Triglav (Avstrija)
7. julij: Triglav : Spartak Moskva (Kranj)
12. julij: Triglav : Istanbul BB (Kranj)

V Kranju je vse tako, kot mora biti

"Za zdaj sem s tem, kar vidim v Kranju, zelo zadovoljen. Pogoji za delo so sijajni, organizacija kluba je vrhunska, tudi igralski kader je zelo dober. Zdaj, v prvi ligi, je seveda vse skupaj na nekoliko višji ravni, imamo več treningov, a z delom nikoli nisem imel težav. Veseli me in uživam v vsakem trenutku," o novi stvarnosti, ki ga je dočakala na Gorenjskem, pravi Primorec, ki se v Kranj vozi vsak dan. "Če imamo dva treninga, prespim, sicer pa se vozim. Razdalja ni takšna, da bi pomenila težavo," je povedal.

V prvi ligi je kot igralec zbral 300 tekem in kar 90 golov. V vlogi trenerja še nobene. | Foto: Matic Klanšek Velej/Sportida V prvi ligi je kot igralec zbral 300 tekem in kar 90 golov. V vlogi trenerja še nobene. Foto: Matic Klanšek Velej/Sportida

In kaj ga je pričakalo pri Triglavu? "Zasedba, polna zanimivih nogometašev. Rekel bi, da imamo dobro zmes izkušenih in mladih igralcev. Bolj ali manj imamo na voljo isto moštvo, kot smo ga imeli v prejšnji sezoni. Priključili smo tudi nekaj mladincev. Mislim, da je ekipa bolj ali manj sestavljena. Morda pripeljemo še enega, dva izkušenejša nogometaša, ki bi prinesla dodatno kakovost in zaostrila konkurenco," je stanje v ekipi, ki igralce z veseljem črpa tudi iz kranjskega nogometnega laboratorija, mladinci so bili v prejšnji sezoni državni prvaki, orisal novopečeni trener Triglava.

Posrečena zmes mladih in izkušenih nogometašev

Bradati Luka Majcen
 | Foto: Matic Klanšek Velej/Sportida Bradati Luka Majcen Foto: Matic Klanšek Velej/Sportida Veliko bo pričakoval predvsem od nosilcev iz prejšnje sezone, ki so ostali v klubu. Predvsem od z naskokom najučinkovitejšega napadalca v prejšnji sezoni, s kar 27 goli najboljšega strelca druge lige Mateja Poplatnika. Potem so tu še nekdanja nogometaša Olimpije, vratar in kapetan kluba Elvis Džafić, še en nekdanji član prvoligaša iz Stožic Enis Đurković, izkušeni nekdanji dragulj slovenskega nogometa Dejan Robnik, igralec s številnimi prvoligaškimi izkušnjami Luka Majcen, Alen Krcić in še marsikdo.

"Ob njih želimo uveljaviti še nekatere mlade nogometaše, saj je prva liga dober poligon za dokazovanje. Tudi to je del vizije kluba, predvsem pa si seveda želimo obstati v ligi. Vse, kar bo več, bo dobrodošlo. V Kranju se počutim zelo dobro. Ljudje nam stojijo ob strani, upam pa, da bo tako tudi takrat, ko nam ne bo šlo najbolje. Skratka, vse je super. Komaj čakam, da se začne," je še povedal Žlogar.

Debitiral bo v domačem okolju

Začelo se bo čez tri tedne. Usoda je želela, da v njegovih domačih krajih, na Primorskem, pri še enem novopečenem prvoligašu Ankaranu. "Do takrat nas čaka še nekaj dela, seveda pa verjamem, da lahko že na začetku osvojimo tri točke. Bomo videli. Gremo korak za korakom," je povedal novinec v mladem valu trenerjev v slovenskem nogometu, ki obetajo veliko.

Takoj podpiše, da bi bil tak kot Matjaž Kek

Matjaža Keka občuduje. | Foto: Matic Klanšek Velej/Sportida Matjaža Keka občuduje. Foto: Matic Klanšek Velej/Sportida Žlogar je v soboto na prijateljski tekmi v Kranju proti Rijeki, ki se je končala z remijem, skoraj premagal Matjaža Keka. Enega od najuspešnejših slovenskih trenerjev, ki mu je po tekmi namenil nekaj pohval, zelo spoštuje in ceni.

"Matjaža zelo cenim. Sam sem na začetku trenerske poti, on je dosegel že marsikaj. Iz leta v leto dokazuje, za kako dobrega trenerja gre. Njegove ekipe imajo rep in glavo. Dosegajo vrhunske rezultate. Presrečen bi bil, če bi nekoč v trenerski vlogi dosegel toliko, kot je on," je Mariborčana, pod vodstvom katerega je v dresu Slovenije odigral 16 tekem, pohvalil Žlogar.

Ne spreglejte