Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Plestenjak

Torek,
15. 11. 2016,
11.45

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,05

1

Natisni članek

Miha Mevlja Poljska slovenska nogometna reprezentanca Tina Maze

Torek, 15. 11. 2016, 11.45

6 let, 6 mesecev

Slovenski dresi v Vroclavu s kozmetično napako

Zakaj so Slovenci zaigrali v dresih brez priimkov?

Rok Plestenjak

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,05

1

Poljska Slovenija | Foto printscreen

Foto: printscreen

Slovenski nogometaši so na prijateljski tekmi s Poljsko (1:1) zaigrali v dresih, na katerih nad igralnimi številkami na hrbtni strani ni bilo izpisanih priimkov. To je v oči padlo tudi Tini Maze. Lahko pa jo pomirimo, da Slovenija zaradi tega ne bo kaznovana, saj ni kršila nobenih pravil.

Ko je slovenski branilec Miha Mevlja v 24. minuti utišal več kot 40 tisoč Poljakov in povedel Slovenijo v vodstvo in so televizijske kamere pokazale njegov zeleni dres, se je razločno opazila številka 17. Nad njo pa ni bilo izpisanega njegovega priimka. To je zmedlo marsikaterega ljubitelja nogometa.

O tem so tekle debate na socialnih omrežjih, tudi zaradi tega, ker so Poljaki v primerjavi z gosti iz Slovenije zaigrali v običajnih dresih, na katerih sta hrbtno stran krasili tako igralna številka kot priimek nogometaša. O tem se je spraševala tudi slovenska smučarska zvezdnica Tina Maze.

Če bi v Vroclavu igrali kvalifikacijsko ali prvenstveno tekmo, bi Slovenija z odsotnostjo priimkov kršila pravila Mednarodne nogometne zveze (Fifa) in Evropske nogometne zveze (Uefa). Ker pa je bil na Poljskem le dvoboj prijateljskega značaja, si je lahko Katančeva četa brezskrbno privoščila, da v Vroclavu zaigra v igralni opremi brez natisnjenih priimkov.

Dresi brez priimkov prinesli srečo

Na srečanju v Vroclavu je Srečko Katanec poslal v ogenj kar štiri debitante. Eden izmed njih, branilec Kopra Gregor Sikošek (levo), je igral od prve minute. | Foto: Sportida Na srečanju v Vroclavu je Srečko Katanec poslal v ogenj kar štiri debitante. Eden izmed njih, branilec Kopra Gregor Sikošek (levo), je igral od prve minute. Foto: Sportida Kot so nam pojasnili pri Nogometni zvezi Slovenije, je igralna oprema na Poljsko potovala skupaj z nogometaši po kvalifikacijski tekmi na Malti (1:0), tako da ni bilo časa za natis priimkov. Strokovno vodstvo slovenske reprezentance takrat še ni dobro vedelo, kdo bo sploh kandidiral za zadnjo tekmo v letu 2016.

Zato so se v slovenskem taboru odločili, pri odločitvi je imelo prste vmes tudi veliko število novincev, ki so čakali na krstni nastop za izbrano vrsto, da nogometaši stopijo na poljsko zelenico v dresih brez obelodanjenih priimkov. Morali so le paziti, da vsak nogometaš izbere številko od 1 do 23.

Dresi brez priimkov so jim prinesli srečo, saj so remizirali pri 15. reprezentanci sveta (uvrstitev na svetovni lestvici Fife) in poskrbeli, da se je niz neporaženosti podaljšal na pet srečanj.

Ne spreglejte