Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
9. 6. 2010,
13.37

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Sreda, 9. 6. 2010, 13.37

8 let

Zahovič: Zreli smo bili za veliko presenečenje

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Nima smisla preveč poudarjati, kaj se je pripetilo slovenski nogometni reprezentanci na svetovnem prvenstvu leta 2002, kljub temu pa je Zlatko Zahovič strnil nekaj misli.

Slovenija se je pred osmimi leti prvič uvrstila na največje nogometno tekmovanje, vendar so ji trenja znotraj reprezentance porušile visoke ambicije, ki so jih imeli Zlatko Zahovič in soigralci. "Zaho" je na prvenstvu odigral le 66 minut prve tekme proti Španiji in Slovenija je zapravila priložnost, da naredi odmeven rezultat. Takrat najboljši slovenski nogometaš je prepričan, da bi lahko reprezentanca priredila presenečenje prvenstva v pozitivnem smislu. "Že sama uvrstitev na prvenstvo je bila takrat odličen dosežek. Imeli smo težko skupino. Prepričan sem, da smo bili zreli za veliko presenečenje, vendar je bila atmosfera že od prvega dne zelo slaba. Kaj več pa ne bi govoril," se razumljivo z izbranimi besedami dogodka na prvenstvu na Japonskem in v Južni Koreji z 80 odigranimi tekmami in 35 zadetki spominja rekorder v reprezentanci.

Euro je bližji

Veliko raje se spominja dogodkov, ko beseda nanese na evropsko prvenstvo, ki je bilo dve leti prej na Nizozemskem in v Belgiji. "Euro nam je dosti bližje, je tudi bolje organiziran, ekipe so si po mentaliteti podobne in obstaja tudi veliko večje rivalstvo med reprezentancami," je povedal nekdanji zvezdnik Partizana, Porta, Olympiacosa, Valencie in Benfice. Kot sam poudarja mu je najbolj v spominu ostala razburljiva tekma z Jugoslavijo, ko Slovenija ni uspela zadržati vodstva s tremi goli razlike, dva pa je dosegel ravno Mariborčan. "Takrat smo v šestih minutah izgubili četrtfinale. Tista tekma z Jugoslavijo mi je najbolj ostala v spominu," se spominja 39-letni športni direktor Maribora.

Tudi Anglija premagljiva

Veliko vero za morebitno prvo uvrstitev Slovenije med 16 najboljših reprezentanca na svetu pa polaga na sedanjo generacijo, ob tem pa poudarja na pomembnost prve tekme. "Imamo lepe možnosti, da se prebijemo naprej, vendar vse bo odvisno od prve tekme z Alžirijo. Če se razvije po naših željah, so nam vrata za napredovanje na veliko odprta. Vse reprezentance so odlične, drugače ne bi bile na svetovnem prvenstvu, so pa premagljive. Tudi Anglija. Je pa res, da se mora vse 'poklopiti'," je dejal Zahovič.

Ne spreglejte