Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Viškovič

Petek,
14. 4. 2017,
4.00

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,30

2

Natisni članek

ND Gorica Miran Burgić Prva liga Telekom Slovenije naj gol

Petek, 14. 4. 2017, 4.00

6 let, 6 mesecev

Miran Burgić

Zabija gole iz tekme v tekmo in koleba, ali bi se prihodnji mesec upokojil

Rok Viškovič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,30

2

Miran Burgić | Foto Vid Ponikvar

Foto: Vid Ponikvar

"Tri možnosti so. Da ostanem tu, kjer sem, odidem v tujino ali pa se upokojim. Odločam se," pravi Miran Burgić, ki je v zadnjih sedmih prvenstvenih krogih zabil šest golov in potihoma upa, da bi doživel deja vu iz leta 2006. Takrat je v dresu Gorice postal najboljši strelec slovenskega prvenstva. Vmes je izkusil marsikaj.

"Sem in nisem presenečen. Vedel sem, da imamo dobro ekipo, ki ji ne manjka potenciala in lahko zmaguje v nizu. Rastli smo iz tekme v tekmo. Vsaka zmaga nam je dala dodatno samozavest, ki je pomembna predvsem za mlade, in zdaj smo, kjer smo," pravi Miran Burgić o sijajnem nizu Gorice v letu 2017.

Gorica je v sedmih prvenstvenih tekmah kar petkrat zmagala in le enkrat izgubila. Je povsem blizu cilja, ki si ga je zadala pred začetkom sezone, uvrstitve v Evropo. To prinaša četrto mesto na lestvici.

Na njem imajo zdaj Novogoričani štiri točke prednosti pred Celjani, s katerimi se bodo pomerili v soboto, ko si bodo lahko praktično že zagotovili kvalifikacije za ligo Europa, če bodo zmagali.

Novogoričane v soboto čaka četrta tekma proti Celju v tej sezoni. Bodo prvič zmagali? | Foto: Vid Ponikvar Novogoričane v soboto čaka četrta tekma proti Celju v tej sezoni. Bodo prvič zmagali? Foto: Vid Ponikvar

V soboto si lahko na široko odprejo vrata Evrope

"Ta tekma je za nas zelo pomembna, saj bi z zmago naredili velik korak na poti do cilja. Tudi Celje igra dober nogomet in dosega dobre rezultate, čeprav dvomim, da bo tekma posebej atraktivna. Ker je zelo pomembna, pričakujem, da bo podobno, kot je bilo na prvih treh tekmah proti Celju v tej sezoni. Zelo napeto," pravi najboljši strelec Gorice o četrti tekmi proti Celjanom v tej sezoni. Na dveh so zmagali Celjani z 1:0, na eni je bilo 1:1.

"Evropa je cilj, ki ga imamo, seveda pa bomo, če se bo ponudila priložnost, skušali narediti tudi kaj več in morda ujeti Olimpijo in Domžale, ki so štiri točke nad nami," je dodal.

Po Evropi je osvajal lovorike

Iz časov, ko je igral v Avstriji. | Foto: Reuters Iz časov, ko je igral v Avstriji. Foto: Reuters Burgić, ki se lahko pohvali tudi s petimi nastopi v reprezentanci Slovenije, je v tujini neprekinjeno igral osem let do leta 2014, ko se je vrnil domov in prestopil k Olimpiji.

Po odhodu iz Gorice je bil štiri leta član AIK Stockholma, s katerim je bil leta 2009 švedski prvak in istega leta osvojil tudi pokalno lovoriko. Leta 2010 se je na Švedskem veselil superpokala.

Med letoma 2010 in 2012 je igral v prvi avstrijski ligi za Wacker Innsbruck. Potem sta sledili dve leti v Izraelu, kjer je s Hapoelom Ramat Ganom leta 2013 osvojil pokalno lovoriko. Leta 2014 je pol leta igral za ciprski Ethnikos.

"Lahko bi bilo tudi bolje, a v nogometu so tudi nekatere stvari, na katere nimaš vpliva. Pomembno je, da si nimaš česa očitati. Da veš, da si naredil vse, kar je v tvoji moči. Včasih se izide tako, včasih drugače. Lahko bi bilo bolje, a mislim, da sem lahko z vsem, kar sem naredil, zadovoljen. Pri meni je kozarec na pol poln, ne na pol prazen," se je ob pogledu na pot, ki jo je prehodil v nogometu, slikovito izrazil Burgić.

O strelski kroni ni razmišljal

32-letni napadalec se je leta 2015, ko je zapustil Olimpijo, pri kateri se ni najbolj izkazal, po skorajda desetletju vrnil v Gorico, v dresu katere je pred desetletjem naredil odločilen korak v članskem nogometu.

V prejšnji sezoni je v njenem dresu dosegel šest golov v prvenstvu. Toliko, kot jih je dosegel v zadnjih sedmih prvenstvenih krogih. Trenutno je pri številki 13 in lahko upa tudi na strelsko krono.

"O tem, ali bom najboljši strelec, sploh nisem razmišljal. Ne prej ne zdaj. To zagotovo ni moj prvi cilj. Najbolj si želim tega, da bi z Gorico prišli v Evropo, saj vem, koliko bi klubu pomenil finančni priliv, ki bi ga v tem primeru dobili. Se pa seveda ne bi branil, če bi po enajstih letih osvojil tudi strelsko lovoriko," pravi Trboveljčan, ki je bil leta 2006, preden se je podal na nekajletno odisejado po tujini, s 24 goli najboljši strelec slovenskega prvenstva.

V šampionski sezoni 2005/06 sta skupaj z Valterjem Birso dosegla kar 43 zadetkov. | Foto: Vid Ponikvar V šampionski sezoni 2005/06 sta skupaj z Valterjem Birso dosegla kar 43 zadetkov. Foto: Vid Ponikvar

Spomin na zlate čase, ko je bilo veliko lažje

"Takrat je bilo veliko lažje, saj smo imeli ekipo, ki je bila za raven boljša od preostalih v ligi. Na vsaki tekmi sem imel več priložnosti za igro, zdaj je slika nekoliko drugačna. Predvsem v prvem delu sezone so bile tudi tekme, ko niti enkrat nisem streljal proti nasprotnikovim vratom. Takrat, leta 2006, pa je bilo vprašanje samo to, koliko golov bomo dali," se spominja sezone 2005/06, ko so za Gorico igrala številna znana imena iz slovenskega nogometa. Valter Birsa, Marko Šuler, Bojan Jokić, Saša Ranić, Enes Demirović in tudi zdajšnji trener Miran Srebrnič, če jih omenimo samo nekaj.

"Tisto so bili povsem drugačni časi. Takratno stanje z zdajšnjim ni primerljivo, takrat smo bili povsem v vrhu lige, zdaj glede financ močno zaostajamo za najboljšimi. Naš proračun je veliko manjši, a to niti ni pomembno. Imamo mlade nogometaše, katerih glavni motiv je, da se dokažejo in naredijo korak naprej. V svojih vrstah imamo kar nekaj takšnih, ki utegnejo narediti še marsikaj. Seveda je lepše igrati za deset, pet tisoč evrov kot za tisočaka, a denar v tej zgodbi ni najpomembnejši," zatrjuje napadalec, ki se lahko pohvali z natanko 50 zadetki v slovenski prvoligaški konkurenci.

Z legendo je igral, legenda ga trenira

Miran Srebrnič klubu služi že 24 let. | Foto: Vid Ponikvar Miran Srebrnič klubu služi že 24 let. Foto: Vid Ponikvar Miran Srebrnič je morda celo največja legenda novogoriškega nogometa. V samostojni Sloveniji prav gotovo. S tem klubom je doživel praktično vse. Kar 14 let, med letoma 1993 in 2007, je naprej njegove barve branil na igrišču.

Potem je takoj skočil v trenerske vode in bil od takrat neprekinjeno v trenerskem štabu Novogoričanov. Kot pomočnik trenerja, trener, pomočnik trenerja in zdaj od leta 2014 spet trener.

"Ni dvoma, Miran je legenda slovenskega nogometa in si tak status tudi zasluži. Imel sem srečo, da sem z njim igral, zdaj imam srečo, da je moj trener. Iz obdobja, ko sva bila soigralca, sem se od njega naučil marsikaj, predvsem pa tega, kako delati z mladimi soigralci in jih usmerjati na pravo pot. Kako jim pomagati. Trudim se, da zdaj podobno delam tudi jaz. Brez dvoma je on tisti, ki v veliki meri skrbi, da je klub spet na pravi poti," se je 47-letnemu nekdanjemu branilcu, ki je v slovenski prvi ligi zbral kar 398 nastopov, priklonil Burgić.

Gorica bo spet postala magnet za mlade

Naslov iz leta 2006 je bil za Gorico tretji v nizu. Danes je od tako visokih ciljev močno oddaljena. Se lahko kdaj v bližnji prihodnosti spet vmeša v boj za prvo mesto?

"Klub je po obdobju, ko je bilo drugače, spet na pravi poti. Na pravih položajih so pravi ljudje. Dela se dobro, Nova Gorica je odlično okolje za mlade, na katere se ne izvaja pritiska in ki lahko napredujejo. To je najpomembnejše. Mladi bodo spet hoteli priti v Gorico. Je pa denarja premalo, dogaja se, da naših najboljših mladih ne moremo zadržati, niti če na naša vrata potrka kdo iz slovenske lige, kaj šele iz tujine. Kaj takega v preteklosti ni bilo mogoče, zato se bojim, da se bo v lov na naslov težko podati kmalu, a pomembneje kot to je dejstvo, da je Nova Gorica spet postala zdrav nogometni kraj," je zdajšnje stanje v klubu podrobno orisal napadalec, ki ima pogodbo z Novogoričani do konca sezone.

Za Slovenijo je dvakrat zaigral pod vodstvom Branka Oblaka in trikrat, ko je bil selektor Matjaž Kek. | Foto: Vid Ponikvar Za Slovenijo je dvakrat zaigral pod vodstvom Branka Oblaka in trikrat, ko je bil selektor Matjaž Kek. Foto: Vid Ponikvar

Možnosti so tri. Za katero se bo poleti odločil?

Kaj pa potem? "Po slabi sezoni v Olimpiji sem želel sam sebi dokazati, da lahko nogomet dobro igram tudi po 30. letu starosti, kar mi je uspelo. Osebni cilj sem izpolnil. Kaj zdaj, še ne vem. V klubu sem že dobil namig za podaljšanje pogodbe, a za zdaj se še za nič nisem odločil. Možnosti so tri. Da odidem v tujino, da ostanem v Gorici ali pa končam nogometno pot. Vse tri možnosti so realne, vse tri so odprte. Imam še nekaj časa, da se odločim," je za konec povedal Burgić, ki bi z veseljem ostal v Novi Gorici, tudi če se poleti odloči, da konča bogato nogometno pot.

"Toda če se bom odločil tako, si bom najprej vzel pol leta, leto dni počitka," je sklenil.

Klubska uprava je potegnila pomembni potezi

Pri Gorici že pridno sestavljajo igralski mozaik za prihodnjo sezono. Pomembni potezi so povlekli v sredo, ko so podpisali novi pogodbi z dvema nosilcema igre v tej sezoni. S kapetanom Alenom Joganom, ki je z 223 prvoligaškim nastopi na šestem mestu večne lestvice Gorice, in z izkušenim branilcem Urošem Celcerjem so podpisali novi enoletni pogodbi.

Najlepši zadetki 28. kroga:
Ne spreglejte