Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Plestenjak

Torek,
21. 2. 2017,
11.40

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,33

1

Natisni članek

Sutton United Wayne Shaw Arsenal pokal FA

Torek, 21. 2. 2017, 11.40

6 let, 7 mesecev

Wayne Shaw

Debelušni vratar, o katerem govori ves svet

Rok Plestenjak

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,33

1

Wayne Shaw | Foto Reuters

Foto: Reuters

Nogometaši Arsenala so v ponedeljek upravičili vlogo favorita v osmini finala pokala FA in z 2:0 ugnali petoligaški klub Sutton United. Po tekmi pa se ni največ govorilo o topničarjih, ampak o rezervnem vratarju gostiteljev, 45-letnem Waynu Shawu, ki si je med srečanjem na klopi privoščil mesno pito.

Po srečanju v Suttonu, ki je s prebojem med 16 najboljših v pokalu FA dosegel največji uspeh v klubski zgodovini, je po svetovnem spletu zaokrožil posnetek, na katerem si vratar gostiteljev z vse prej kot atletsko postavo privošči mesnati priboljšek. To je Wayne Shaw.

Star je 45 let, a še vedno vztraja med aktivnimi vratarji. Ko stopi na tehtnico, se ta ustavi pri številki 115 kilogramov, kar pa radoživega Angleža ne ovira pri tem, da še vztraja v tekmovalnem nogometu. Svojih pet minut je dočakal na tekmi z Arsenalom, saj o njem poročajo po vsem svetu.

Grozi mu sankcija zveze FA

Dvoboj osmine finala pokala FA je napolnil majhen štadion Sutton Uniteda. | Foto: Reuters Dvoboj osmine finala pokala FA je napolnil majhen štadion Sutton Uniteda. Foto: Reuters Čeprav pričakovano ni zaigral in dvoboj spremljal na klopi za rezervne igralce, je poskrbel za vložek, ki spada med najbolj nenavadne, ki so si jih privoščili udeleženci pokala FA. Sedem minut pred koncem, ko so njegovi soigralci proti Arsenalu že zaostajali z 0:2, se je odločil potešiti svojo lakoto.

Vzel je mesno pito in jo zadovoljno pohrustal pred televizijskimi kamerami. Posnetek je hitro zaokrožil po spletu. Za nekatere je postal nesporna legenda in junak večera, a so hitro spremenili mnenje, ko so izvedeli, da bi bilo lahko dejanje povezano z mikavno stavo.

Ena izmed stavnih hiš je pred tekmo objavila eno najbolj nenavadnih ponudb. Kvota za to, da bi Shaw, ki je po pokalni pravljici Suttona v tej sezoni postal otoški zvezdnik, med srečanjem pojedel mesno pito, je znašala kar osem. Vložen evro bi tako igralcem stav prinesel osemkratni zaslužek. Shaw se je odločil, da bo iskal pozornost tudi tako, zdaj pa mu grozi sankcija Angleške nogometne zveze (FA). Z njegovo potezo ni bil najbolj zadovoljen niti trener Paul Doswell.

Vedel je za nenavadno stavno ponudbo

Shaw se je okrepčal v 83. minuti. | Foto: Reuters Shaw se je okrepčal v 83. minuti. Foto: Reuters Shaw je častniku Daily Mail zaupal, da je vedel za stavno ponudbo, a v njej ni sodeloval s svojim vložkom, saj bi s tem kršil pravila zveze FA. "Povedali so mi, da je kvota osem. Ko smo izkoristili vse menjave in zaostajali z 0:2, sem se odločil, da pojem pito. Nisem jedel ves dan," je dejal. Po pito, katere glavi sestavini sta meso in krompir, je odšel med polčasom ter se družil z navijači pred pivskimi stojnicami na štadionu.

Dodal je, da je nekaj njegovih prijateljev in navijačev vložilo stavo, sam pa je bil zadovoljen, da jim je pomagal, saj so si z zaslužkom povrnili stroške za nakup vstopnice. Zadovoljstvo ni trajalo dolgo, saj bo o njegovi potezi razpredala zveza FA.

Ko je bil napadalec, je bil njegov soigralec Shearer

Na dvoboju med Suttonom in Arsenalom ni manjkalo nepovabljenih gostov ... | Foto: Reuters Na dvoboju med Suttonom in Arsenalom ni manjkalo nepovabljenih gostov ... Foto: Reuters Shaw v klubih, ki ne spadajo v najvišje razrede, igra že več kot dve desetletji. Ko je bil še najstnik, se je skušal dokazati v dresu Southamptona. Nekaj časa je bil tudi soigralec poznejšega kralja strelcev Alana Shearerja. Tudi sam je želel uspeti kot napadalec, a je nato našel svoje poslanstvo in popolno zadovoljstvo med vratnicama. Kot vratar ni nikoli zaigral za resnejši klub, vedno je bil član ekip, ki niso tekmovale v vidnejših ligah.

V karieri ni manjkalo šal na njegov račun. Včasih se rad o tem pošali tudi sam. Decembra 2013, ko se je na njegovo čezmerno težo s hudimi žaljivkami spravil navijač Kingstoniana, se je Shaw močno razjezil. Stopil je do njega in ga brcnil v zadnjico.

Navijači so si dali duška na zgodovinski tekmi kluba, ki nastopa v petem kakovostnem razredu. | Foto: Reuters Navijači so si dali duška na zgodovinski tekmi kluba, ki nastopa v petem kakovostnem razredu. Foto: Reuters

Klubsko vodstvo ga je po incidentu odpustilo, a se je čez leto dni ponovno priključil ekipi. Tako si je želel trener Doswell, s katerim sodeluje še danes. V pokalnem tekmovanju FA je bil rezervni vratar na štirih od petih tekem. Če bi se prvi vratar poškodoval ali prejel rdeči karton, bi med vratnici stopil 45-letni posebnež, a to se ni zgodilo. Ostal je na klopi in se z mesno pito vpisal v zgodovino.

Prodajal je sladoled, zdaj skrbi za igralno podlago

Zvezdniki Arsenala so bili zelo zaželeni gostje za spominske fotografije. | Foto: Reuters Zvezdniki Arsenala so bili zelo zaželeni gostje za spominske fotografije. Foto: Reuters V klubu Sutton United ni le vratar, ampak tudi predani trener vratarjev in oskrbnik umetne igralne podlage. Pred tem je kar 23 let pomagal stricu kot prodajalec sladoleda, nato pa se povsem posvetil nogometno-organizacijskim nalogam. Zaradi številnih nalog vsaj trikrat na teden prespi na štadionu Gander Green Lane, ki je v ponedeljek zvečer pokal po šivih.

Vsi so hoteli prisostvovati pokalni pravljici, srečanju z Arsenalom. Sutton se je boril po najboljših močeh. V četrtem krogu pokala FA je presenetil nekdanjega prvaka Leeds United, topničarji pa so se izkazali za pretrd oreh.

Shaw je pred tekmo pripravljal igrišče, hkrati pa s sesalnikom v roki očistil prostor za domačo in gostujočo ekipo. Pomagal je, da je spektakel v Suttonu, najverjetneje največja tekma v zgodovini kluba, minil v najboljših mogočih pogojih. Tekma je bila prepojena s strastjo in energijo. Zaradi zvezdniškega obiska Londončanov, ki so prejšnji teden pogrnili na evropskem izpitu v Münchnu (1:5 pri Bayernu), so bili vsi veseli in razposajeni.

Arsenal je upravičil vlogo favorita. Zadetka sta dosegla Lucas Perez in Theo Walcott. | Foto: Reuters Arsenal je upravičil vlogo favorita. Zadetka sta dosegla Lucas Perez in Theo Walcott. Foto: Reuters  

Nekaj navijačev se je izmuznilo redarjem in vdrlo na igrišče, saj so želeli narediti selfie z najbolj znanimi nogometaši Arsenala. S tribun so v zanosu letele dimne bombe, na navijače Arsenala pa so domači privrženci metali celo plastične steklenice.

Takšen je duh pokala FA, najstarejšega pokalnega nogometnega tekmovanja na svetu. Ima tradicijo, sestavni del njega pa so tudi presenečenja in spektakularne zgodbe, ki jih pišejo manjši klubi. V tej sezoni sta se najbolj izkazala petoligaša Sutton United in Lincoln City, ki se je v nasprotju z napovedmi uvrstil v četrtfinale in je še v igri za lovoriko! V boju za polfinale se bo spopadel prav z Arsenalom.

Ne spreglejte