Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Plestenjak

Četrtek,
2. 6. 2016,
22.00

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 9,33

1

Natisni članek

Rok Kronaveter Rene Krhin Srečko Katanec Jan Oblak Jan Oblak Turčija slovenska nogometna reprezentanca Kevin Kampl

Četrtek, 2. 6. 2016, 22.00

6 let, 7 mesecev

četrtkov trening slovenske reprezentance na brdu

Vsi čakali na Oblaka, on pa le sedel (fotozgodba)

Rok Plestenjak

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 9,33

1

Vratar madridskega Atletica in slovenske reprezentance Jan Oblak se je Katančevemu taboru po bolečem porazu v finalu lige prvakov pridružil v sredo zvečer. Ljubitelji nogometa so pričakovali, da bo v četrtek na Brdu pri Kranju že treniral, a so se ušteli.

Eden najbolj cenjenih vratarjev na svetu je v četrtek trening soigralcev spremljal le na klopi za rezervne igralce. Številni obiskovalci, ki so napolnili tribune osrednjega vadbenega igrišča v Nacionalnem nogometnem centru (NNC) Brdo, so pomislili na dodaten počitek, posledico zahtevnega obračuna, finala lige prvakov med Atleticom in Realom.

Razlog za neudeležbo na treningu je tičal nekje drugje. Selektor Srečko Katanec iz previdnosti ni tvegal z njegovo aktivno prisotnostjo na treningu, saj že mesec dni čuti določene bolečine v mišici na desni nogi. O tem, ali bo kandidiral za nedeljsko prijateljsko srečanje s Turčijo v Stožicah, bo 52-letni Ljubljančan več povedal v petek na novinarski konferenci.

Na klopi tudi Krhin, Kronaveter in Rotman 

Oblak ni bil osamljen na klopi za rezervne igralce. Družbo so mu delali tudi trije zvezni igralci. Rene Krhin in Rok Kronaveter sta še čutila posledice ostre igre švedskih reprezentantov na ponedeljkovi prijateljski tekmi, ki se je končala brez zadetkov. Štajerec, ki je v zadnji sezoni nastopal v Španiji, bo opravil dodatne preiskave zaradi bolečin v stopalu, o zdravstvenih težavah toži tudi Kronaveter, najboljši posameznik Prve lige Telekom Slovenije. Na seznamu poškodovanih, ki so vprašljivi za nedeljsko srečanje, je tudi Rajko Rotman. Zabolelo ga je v stegenski mišici.

Ogrevanje so poleg Oblaka izpustili tudi trije zvezni igralci Rene Krhin, Rok Kronaveter in Rajko Rotman. Manjkal je tudi Jure Matjašič, ki je Zavrču pomagal do obstanka v prvi ligi. | Foto: Ogrevanje so poleg Oblaka izpustili tudi trije zvezni igralci Rene Krhin, Rok Kronaveter in Rajko Rotman. Manjkal je tudi Jure Matjašič, ki je Zavrču pomagal do obstanka v prvi ligi.

Počival je kvartet slovenskih reprezentantov, ostali pa so se potili na odlično pripravljenem igrišču. Trener vratarjev Nihad Pejković je v odsotnosti Oblaka ogreval tri kandidate (Belec, Vidmar in Sorčan) na sosednjem igrišču, po slabe pol ure pa jih je selektor Katanec poklical na glavno igrišče, razdelil polovici igralcev rdeče markirno pregrinjalo in začel uigravati napadalne akcije. Spodbujal je izbrance in jim večkrat zabičal, naj se hitreje gibljejo. To so zahtevali tudi nekateri bolj glasni obiskovalci treninga, reprezentanti pa so jih upoštevali.

Prišli pozdravit ponos Škofje Loke 

Vnema reprezentantov je bila na visoki ravni, tako da je bil selektor zadovoljen z opravljenim. Na igrišču je prevladovala pozitivna energija. Tega pa ni bilo opaziti v očeh nadobudnih nogometašev, mlajših od osmih let, ki so se pod vodstvom učiteljev in staršev  na Brdo pri Kranju pripeljali iz Škofje Loke. Njihov namen je bil očiten. Na delu so želeli videti Oblaka, njihovega someščana, kateremu so tako privoščili evropski naslov, ki pa je žal razveselil njegove sosede, zvezdniške bele baletnike. Ko so najmlajši z ostrim pogledom na igrišču iskali Jana, so le zmajevali z glavo, saj ga niso našli. Ko so jim pojasnili, da sedi na klopi za rezervne igralce in ga zaradi strehe ne morejo videti, so bili delno pomirjeni.

Podmladek škofjeloškega nogometnega kluba je prišel pozdravit someščana Oblaka. | Foto: Podmladek škofjeloškega nogometnega kluba je prišel pozdravit someščana Oblaka.

Ko pa je 23-letni Škofjeločan vstal in jim med sprehodom v slačilnico pomahal, je doživel velike ovacije. Mladi upi loškega nogometa so nestrpno čakali konec treninga, po katerem jim je bilo rečeno, da se bodo lahko fotografirali z velikim vzornikom, medtem pa so z velikimi očmi opazovali mojstrovine preostalih reprezentantov, ki jih na treningu ni manjkalo. "Bravo, Vidmar," so nekajkrat zavzdihnili, ko je vratar Olimpije paral živce reprezentančnim kolegom.

Katanec se je odločil, da se bosta med seboj pomerili dve ekipi. Ena je nosila modre, druga pa rumene drese. Nekajkrat je minimalno premešal postavi, ker pa je primanjkovalo kandidatov, saj seznam poškodovancev ni prazen, je vskočil njegov pomočnik Aleš Čeh in se pridružil modrim v obrambi. Ni bilo zadetkov, igra je potekala po zvezni vrsti, postave pa so uigravale hiter prenos žoge v posest napada in napade prek bočnih položajev.

Kamplova zadetka motivirala Iličića in Novakovića

Nato pa so se nogometaši odpravili na sosednje igrišče po velik gol, ga družno prijeli in prinesli na sredino igrišča. Nato so se razdelili v dve ekipi in začeli s tekmo. Modri proti rumenim. Sprva je bolje kazalo prvim, saj je Kevin Kampl na pomanjšanjem igrišču – igralo se je le na eni polovici – dvakrat učinkovito z razdalje premagal Vida Belca. Kot da bi to spodbodlo rumene, pri katerih ni manjkalo izkušenih igralcev.

Kevin Kampl je tekmo med modrimi in rumenimi začel z dvema zadetkoma po strelih z razdalje. | Foto: Kevin Kampl je tekmo med modrimi in rumenimi začel z dvema zadetkoma po strelih z razdalje.

Najbolj motivirana sta bila Josip Iličić in Milivoje Novaković. Jojo je zadel z bele točke. Na njo je pokazal selektor Katanec, ki se je dobro vživel v vlogo sodnika. Bil je avtoritativen, tako da z ust igralcev ni bilo slišati negodovanja ali protestov. Iličić je hladnokrvno premagal Vidmarja in nadaljeval stoodstotni niz izvajanj, s katerim navdušuje v serie A. Ko je najstarejši igralec na igrišču, pred kratkim je praznoval že 37. rojstni dan, z glavo izenačil na 2:2, sta ekipi zamenjali strani.

Oba vratarja sta nekajkrat vrhunsko posredovala, Matic Črnic in Roman Bezjak pa se prijela za glavo. Iličić je z novim kazenskim strelom povedel modre v vodstvo (3:2), Novaković ga je povišal (4:2), nato pa je Robert Berić hitro znižal na 3:4 in ponudil upanje svoji ekipi. Da iz te moke ne bo kruha, je poskrbel Iličić, ki je še enkrat premagal Vidmarja in postavil končni rezultat 5:3.

Modra ekipa se je po zmagi s 5:3 nastavila fotografskim objektivom.  | Foto: Modra ekipa se je po zmagi s 5:3 nastavila fotografskim objektivom.

Modri so se razveselili zmage in se slavnostno fotografirali, selektor pa jim je v smehu zaploskal. Poraženci so stopili do gola in ga za kazen odnesli nazaj na sosednje igrišče. Nato se je trening končal, pred tem pa je Iličić, najboljši strelec mini srečanja opozoril soigralce, da morajo zaploskati zvestim gledalcem. Ubogali so ga in za nagrado prejeli še močnejšega s tribun. Po izhodu iz slačilnici jih je čakalo prijetno presenečenje, ogromno otrok, ki so prežali na avtograme.

Najmlajši so počakali slovenske reprezentante, da so prišli iz slačilnice in jih zaprosili za avtograme. | Foto: Najmlajši so počakali slovenske reprezentante, da so prišli iz slačilnice in jih zaprosili za avtograme.

Tako se je končal četrtkov trening, ki je bil igriv in sproščen. V petek bo Katančeva četa opravila trening v Stožicah in bo z mislimi že pri Turkih, udeležencih EP 2016. Z Oblakom ali brez, o tem bo odločil selektor.

Ne spreglejte