Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Martin Pavčnik

Sreda,
18. 11. 2015,
14.21

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Mišo Brečko slovenska nogometna reprezentanca Euro 2016 Ljudski vrt Srečko Katanec Samir Handanović

Sreda, 18. 11. 2015, 14.21

8 let

Vroča glava pravi: Zbogom, reprezentanca

Martin Pavčnik

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
"To je to. To je bila skoraj zanesljivo moja zadnja tekma za slovensko reprezentanco," je po spodletelem poskusu naskoka na evropsko nogometno prvenstvo priznal Mišo Brečko.

Kako živčna in vroča je bila povratna tekma dodatnih kvalifikacij za nastop na Euru 2016 proti Ukrajini, dokazuje krčevita jeza, s katero je po rdečem kartonu v izdihljajih obračuna z mariborske zelenice odkorakal izkušeni branilec Mišo Brečko. Ko je po prvem pogovoru s soigralci stopil pred sedmo silo, je hitro začel pojasnjevati, da je bil 77. nastop za slovensko reprezentanco bržčas tudi njegov zadnji. Prav zaradi vroče glave svoji izjavi še ni želel dodati končnega ločila. Ni pa skrivnost, da je imel takšen scenarij v mislih že pred dvobojema z Ukrajino, ki sta se končala z zmago nekdanje žitnice Evrope s skupnim rezultatom 3:1.

Čas za nove obraze

"Takoj po tekmi še ne želim uradno končati reprezentančne kariere, a po vsej verjetnosti sem jo s to tekmo končal. Počakajmo … Toda veliko fantov iz moje generacije se poslavlja. To je seveda odločitev vsakega posameznika. Verjetno pa je čas, da tudi jaz svoje mesto prepustim mlajšim," pravi 31-letni Trboveljčan, ki je v dresu z grbom nogometne zveze prvič zaigral natančno enajst let pred torkovo tekmo v Ljudskem vrtu. Zanimivo, na isti prijateljski tekmi leta 2004 s Slovaki v Trnavi je sicer debitiral tudi Samir Handanović, ki se, kot kaže, prav tako poslavlja. Vsaj tako je zamrmral, ko se je po tekmi s svojo znano maniro brez uradne izjave sprehodil mimo številnih novinarjev.

Če, če, če …

Reprezentančno kariero bi Mišo rade volje podaljšal, če Ukrajina prav proti četi Srečka Katanca ne bi razblinila uroka dodatnih kvalifikacij. Brečko ob tem ni skrival razočaranja, zavedal pa se je tudi, da vlaka za evropsko prvenstvo v Franciji s soigralci ni zamudil (le) v Mariboru. Borbeni igri ob slovesu od stresnega cikla ni želel gledati v zobe, opazil pa je lahko, da je prav predstava na tako visoki ravni razgalila vse pomanjkljivosti s predhodnih tekem, zato ni mogel mimo pogovora o neizstreljenih nabojih. "Kaj naj si očitamo po takšni tekmi? Nič. Pristop je bil pravi. Če bi na takšen način odigrali v celotnih kvalifikacijah, bi si že predhodno zagotovili nastop na prvenstvu v Franciji. Tako pa … Poslavljamo se z dvignjeno glavo, zavedajoč se dejstva, da bi za končno zmago potrebovali tudi nekaj sreče. Tekma je bila torej prava, razočaranje pa je veliko," pripoveduje član Nürenberga.

Ko sto odstotkov ni dovolj

Pravega pojasnila, zakaj je Slovenija šele po zaostanku v Lvovu (0:2) zaigrala na pričakovani ravni, Brečko ni našel. "Verjamem, da se prav vsak nogometaš na vsaki tekmi trudi po najboljših močeh. Vsak od nas bi se rad uvrstil na evropsko prvenstvo. Toda včasih sto odstotkov ni dovolj. Zadnjo tekmo smo odigrali na 120 odstotkih. Na takšen način bi morali igrati na vsaki tekmi," opozarja branilec, ki si bo film z živčne mariborske tekme v svoji glavi zavrtel še velikokrat.

"Tekma je bila res nervozna in polna prekinitev. Menim, da je to škodilo predvsem nam. Zaradi stalnega padanja ukrajinskih nogometašev smo izgubljali čas in energijo. Zaradi tega je bila naša živčnost še toliko večja," je dogodke iz Ljudskega vrta na kratko povzel Brečko, ki je zaradi nedavno zlomljene nosne kosti nastopil z zaščitno masko.

Ne spreglejte