Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Plestenjak

Ponedeljek,
6. 6. 2016,
10.15

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 6,98

Natisni članek

Blaž Vrhovec slovenska nogometna reprezentanca Turčija NK Celje Atletico Madrid Srečko Katanec NK Olimpija NK Olimpija

Ponedeljek, 6. 6. 2016, 10.15

6 let, 6 mesecev

Blaž Vrhovec

Slovenski reprezentant ne gre v Olimpijo: Zanima me le tujina

Rok Plestenjak

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 6,98

Slovenska nogometna reprezentanca je v generalki za kvalifikacije za SP 2018 v Stožicah izgubila proti Turčiji, Blaž Vrhovec pa je prvič dočakal nastop v članski izbrani vrsti od prve do zadnje minute. "To je nekaj enkratnega. To si bom zapomnil za vse življenje," ni skrival veselja celjski kapetan, ki ga mika tujina.

Selektor slovenske nogometne reprezentance Srečko Katanec je pred srečanjem s Turčijo napovedal, da bo preizkusil nekaj novega. Besede je spremenil v dejanja. Miha Mevlja, Boban Jović in Jure Matjašič so debitirali za reprezentanco, prvič, odkar je Slovenija samostojna, sta se v začetni enajsterici znašla brata (Aljaž in Andraž Struna), svojevrstni prvenec pa je izkusil tudi Blaž Vrhovec. To je bil že njegov tretji nastop, a prvi od začetka dvoboja, tako da je bil med tekmo ponosen kot le redkokdaj.

Peti himno in biti v prvi enajsterici ...

Na prvi trening članske izbrane vrste je prišel prestrašen, zdaj pa je povsem drugače. Zdaj uživa na reprezentančnih pripravah in tekmah. | Foto: Na prvi trening članske izbrane vrste je prišel prestrašen, zdaj pa je povsem drugače. Zdaj uživa na reprezentančnih pripravah in tekmah. Bil je kapetan mlade izbrane vrste, še vedno je kapetan Celja, tako da obožuje odgovorne naloge, za najlepši trenutek kariere pa je poskrbel večerni nedeljski prizor iz Stožic. Slovenija je sicer res ostala praznih rok proti Turčiji (0:1), a si bo 24-letni Ljubljančan dvoboj zapomnil po nečem drugem.

"Peti slovensko himno in biti v prvi enajsterici članske reprezentance … To je nekaj enkratnega. To si bom zapomnil za vse življenje. Ponosen sem, da sem del tega in da sem dobil priložnost na tekmi z močno Turčijo. Igrati z igralci, kot so Kampl, Iličić in drugi, je povsem nekaj drugega kot v mladi reprezentanci ali pri Celju. Upam, da bom lahko to ponovil še kdaj. Potrebujem le priložnost. Upam, da bom dobil še več minut. Vsaka minuta v reprezentanci je zlata vredna," je bil evforičen po prvi tekmi, ki jo je v članski reprezentanci odigral od začetnega do končnega sodnikovega piska.

Ko se je reprezentanci prvič pridružil marca, je priznal, da so se mu na prvem treningu s Kevinom Kamplom, Josipom Iličićem, Valterjem Birso in preostalimi velemojstri (za)tresla kolena. "Na prvi trening sem prišel malce prestrašen. Ko sem se spoznal z njimi in bil dlje časa v njihovi družbi, mi je na igrišču postalo lažje. Zdaj je vse bolj sproščeno," se je pohvalil, da uživa v članski reprezentanci in upa, da bo še kdaj prejel vpoklic.

V slačilnici ni bilo veselo

Če bo zraven že septembra, na naslednji reprezentančni akciji, bo prvič občutil, kako se je z domovino potegovati za kvalifikacijske točke. Takrat se bo začel novi ciklus, vsi cilji bodo usmerjeni na SP 2018 v Rusiji, tekmeci pa Anglija, Slovaška, Škotska, Litva in Malta.

Turški zvezdnik Arda Turan je nekdanji soigralec Jana Oblaka pri madridskemu Atleticu. Za rdeče-bele iz Španije stiska pesti prav Vrhovec. | Foto: Turški zvezdnik Arda Turan je nekdanji soigralec Jana Oblaka pri madridskemu Atleticu. Za rdeče-bele iz Španije stiska pesti prav Vrhovec.

"Ko bo šlo za točke, bo to nekaj drugega kot prijateljske tekme. Se pa že vidijo nekateri obrisi." To je opazil po tekmi s Turčijo, ko so igralci stežka sprejeli poraz z 0:1. "Bili smo zelo razočarani. V slačilnici po tekmi ni bilo veselo. Škoda, ker nismo dali zadetka, saj smo si ga zaslužili," je objokoval nekatere zapravljene priložnosti soigralcev, ki so zaman naskakovali izenačenje.

So Turki varčevali z močmi?

Prvi reprezentančni nastop sta na tekmi s Turčijo vpisala (tudi) Miha Mevlja in Jure Matjašič, Bojan Jokić pa je nosil kapetanski trak. | Foto: Prvi reprezentančni nastop sta na tekmi s Turčijo vpisala (tudi) Miha Mevlja in Jure Matjašič, Bojan Jokić pa je nosil kapetanski trak. Od Turkov, ki so na generalki za evropsko prvenstvo, na katerem se bodo prvič predstavili v nedeljo (12. junij) proti Hrvaški, premagali Katančevo zasedbo, je pričakoval več. "Dobil sem občutek, da so malce varčevali z močmi. Imajo zelo dobre posameznike, ki lahko v vsakem trenutku 'eksplodirajo', zato sem prepričan, da bodo na Euru boljši, kot so bili proti nam."

V vrstah Turčije je s posebnim spoštovanjem opazoval Ardo Turana. Član Barcelone je turški kapetan in prvi zvezdnik. Pred odhodom v Katalonije je vrsto let branil barve madridskega Atletica, za katerega stiska pesti naš sogovornik. Mu je kaj zameril odhod iz Madrida v Barcelono? "Ne. Kakor sem razbral iz medijev, je bila to njegova velika želja. Če navija za Barcelono in si je to zelo želel, je to nekaj povsem normalnega. Je pa Arda velika figura nekdanjega Atletica. Vesel sem, da sem igral proti njemu. Po tekmi sem ga hotel ujeti, da bi spregovorila kakšno besedo, a je bil že v slačilnici," mu je spodletel načrt, da bi od bližje spoznal nekdanjega soigralca Jana Oblaka, s katerim se je srečal v Stožicah.

Rad bi se učil od boljših

Celjski kapetan v dvoboju z Mehmetom Topalom. | Foto: Celjski kapetan v dvoboju z Mehmetom Topalom. Celjski kapetan je lahko po koncu srečanja s Turčijo potegnil črto pod sezono 2015/16, ki se je zanj vlekla skoraj 12 mesecev. V njej je doživel marsikaj, tako v reprezentanci kot tudi klubu. Doživel je ekspresno slovo Celjanov v Evropi, padec kluba na zadnje mesto v Prvi ligi Telekom Slovenije, nato senzacionalen preboj v polfinale pokala prek favorizirane Olimpije, na koncu pa solidno peto mesto v prvenstvu in nesrečen poraz v finalu pokala proti Mariboru po kazenskih strelih.

"Sezona je bila dolga in naporna, sam pa ne morem biti zadovoljen s svojimi predstavami. Vem, da zmorem še več. To ni bilo to. Potrebujem preskok, da bi se učil od boljših. Če si z boljšimi, te potegnejo. Tega mi manjka v Celju. Upam, da bom letos naredil preskok," je napovedal poletne aktivnosti, ki bodo povezane z iskanjem novega delodajalca.

Za napredek bi bilo najboljše, da bi odšel ven

Takoj po koncu sezone 2015/16 so Ljubljano preplavile govorice, da bo prvak Olimpija poletno okrepitev v zvezni vrsti poiskal tudi v knežjem mestu. Je Vrhovec resnično blizu selitvi v Stožice? "Ne. Nihče ni stopil v stik z mano. Moja prva želja in izbira je, da bi odšel v tujino. Za moj napredek bi bilo najboljše, da bi odšel ven. Čakam le kakšno konkretno ponudbo," je razkril, da ga zanima le tujina, hkrati pa pohvalil celjski klub, ki mu pri uresničevanju ciljev ne bo povzročal težav.

Slovenska nogometna reprezentanca se je proti Turčiji predstavila zadnjič pred začetkom kvalifikacijskega ciklusa za SP 2018.  | Foto: Slovenska nogometna reprezentanca se je proti Turčiji predstavila zadnjič pred začetkom kvalifikacijskega ciklusa za SP 2018.

Ljubljančan bi torej raje prestopil slovensko mejo in se podal v tujino kot oblekel dres katerega izmed najboljših domačih klubov. O tem bo dodatno razmišljal na oddihu. Skok v tople kraje, kjer se bo spočil od napornih nogometnih aktivnosti, bo izvedel v četrtek. Nekaj dni na morju bo zadoščalo, da si bo zbistril misli in se pripravil na novo sezono. Če jo bo nadaljeval pri Celju, bo priprave začel 15. junija.

Ne spreglejte