Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
10. 8. 2017,
15.20

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,15

Natisni članek

Masoud Šojaei Ehsan Hajsafi Iran Matic Kotnik Panionios

Četrtek, 10. 8. 2017, 15.20

6 let, 6 mesecev

Masoud Šojaei in Ehsan Hajsafi

Vrgli so ju iz reprezentance, ker sta igrala proti Izraelcem

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,15
Iran Masoud Šojaei Ehsan Hajsafi | Foto Reuters

Foto: Reuters

Iransko športno ministrstvo je sprejelo odločitev, da Masoud Šojaei in Ehsan Hajsafi ne smeta več igrati za iransko nogometno reprezentanco, ker sta nedavno za svoj klub, grški Panionios, za katerega brani Slovenec Matic Kotnik, igrala proti izraelskemu Maccabiju Tel Avivu. To je za iranska prepričanja nedopustno, menijo na ministrstvu.

Panionios se je z Maccabijem meril v tretjem krogu kvalifikacij za evropsko ligo, moštvo iz Aten pa je proti izraelskemu tekmecu izpadlo. Na povratni tekmi sta v ekipi Matica Kotnika zaigrala iranska nogometaša, ki sta se v Panionios preselila julija, oba pa sta bila do zdaj ključna igralca iranske reprezentance. Masoud Šojaei, ki je bil nazadnje tudi kapetan Irana, je zbral 71 nastopov in dosegel osem golov, Ehsan Hajsafi pa 84 nastopov in šest golov.

Prestopila sta državno rdečo črto

Kljub temu, da sta uveljavljena iranska reprezentanta, jima je iransko športno ministrstvo prepovedalo nastopati v dresu reprezentance. "Šojaei in Hajsafi nista več v iranski nogometni reprezentanci, ker sta prestopila državno rdečo črto. Imata finančni pogodbi s klubom, ki jima plačuje, da igrata, toda da sta igrala proti predstavniku s tako ogabnim režimom ... To ni sprejemljivo za iranske ljudi," je za iransko državno televizijo dejal namestnik športnega ministra Mohamed Reza Davarzani.

Ehsan Hajsafi (levo) med nastopom na SP 2014, ko se je Iran pomeril tudi z Bosno in Hercegovino. | Foto: Reuters Ehsan Hajsafi (levo) med nastopom na SP 2014, ko se je Iran pomeril tudi z Bosno in Hercegovino. Foto: Reuters

Oba igralca sta po besedah ministrstva sicer zavrnila igranje za svoj klub na prvi tekmi proti Maccabiju, nato pa vendarle zaigrala na povratni tekmi, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Izdaja Palestincev

Šojaei in Hajsafi po mnenju nogometnih kolegov nista imela izbire in sta morala igrati, a se za to na iranski nogometni zvezi ne zmenijo. Predsednik Ali Kafashian je za Mizan Online dejal, da ne smeta več igrati za reprezentanco, tudi "če končata pogodbi s klubom".

V Iranu velja prepričanje, da je vsakršen stik z Izraelom priznavanje judovske države in izdaja Palestincev. Iranski športniki se tako ponavadi poskušajo izogniti igranju in nastopanju proti Izraelcem, navaja nemška tiskovna agencija dpa.

Ne spreglejte