Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
12. 7. 2012,
10.10

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Etien Velikonja NK Maribor NK Maribor Zlatko Zahović

Četrtek, 12. 7. 2012, 10.10

8 let

Velikonja v Cardiff, odškodnina skrivnost

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Športni direktor Maribora Zlatko Zahović je predstavil skoraj vse podrobnosti odmevnega prestopa iz 1. SNL v tujino. Etien Velikonja odhaja za štiri leta k angleškemu ''prvoligašu'' Cardiff City.

Mariborčani bodo v kratkem ostali brez napadalca, ki je v kratkem času prirasel k srcu navijačev in si prislužil vzdevek ''Eti Viola''. Etien Velikonja bo mariborski zasedbi pomagal še ta mesec in odigral obe tekmi drugega predkroga lige prvakov z Željezničarjem, nato pa se bo 25. julija odpravil na Otok. Čeprav so krožile govorice, da bi lahko kariero nadaljeval pri premierligašu Fulhamu, pa je sklenil štiriletno pogodbo s Cardiff Cityjem. Moštvo iz Walesa nastopa v drugem najbolj kakovostnem klubskem razredu v Angliji, ''championshipu'', kjer bo Velikonji v novi sezoni delal družbo tudi nekdanji kapetan slovenske izbrane vrste Robert Koren (Hull City). Nekaj časa je bil član Cardiffa tudi obetavni reprezentant Haris Vučkić, Cardiff pa je poleg nastopa v finalu ligaškega pokala blestel tudi v prvenstvu, kjer je osvojil šesto mesto, nato pa ga je v dodatnih kvalifikacijah za premierligo zaustavil West Ham United. ''Najbolj pomembno je, da me je želel trener kluba, ki ga tudi osebno poznam. Zaradi tega sem še toliko bolj zadovoljen. Do odhoda v Cardiff se bom posvetil Mariboru in treningom ter temu, da ostanem v formi. Od navijačev bi se rad poslovil na dober način. Obdobje v Mariboru štejem za eno najlepših v dosedanji karieri. Storil sem velik korak naprej,'' je novinarjem v četrtek na ''izredni konferenci'' pojasnjeval napadalec, ki je na seznamu rekordnih odškodninskih zneskov prehitel celo Josipa Iličića.

Velikonja se je izkazal v minuli sezoni, ko je Mariborčanom z izvrstnimi igrami in dragocenimi zadetki pomagal do dvojne krone, pa tudi preboja v skupinski del lige Europa. Po dolgotrajni odsotnosti zaradi poškodbe, s katero se je po nazivu najboljšega strelca 1. SNL spopadel v Novi Gorici, je v Mariboru po stresni krstni sezoni, v kateri se ni prebil med člane udarne enajsterice, kmalu našel formo, s katero si je prislužil tudi vpoklic selektorja članske reprezentance Slaviše Stojanovića.

Športni direktor Zlatko Zahović je že v zaključku sezone 2011/12 priznal, da ima sladke težave, saj na naslov mariborskega kluba prihaja vedno več konkretnih ponudb. Sprva ni bil zadovoljen s ponudbami, ki so se sukale okrog milijona evrov, posel, ki ga je v družbi 23-letnega napadalca iz Šempetra iz Nove Gorice predstavil danes, pa je vreden nekajkrat več. ''To je prestop z največjo odškodnino, kar ga pomni 1. SNL,'' je ponosno izjavil Zahović, ki pa je v nadaljevanju ostal skrivnosten in je ni razkril. Je pa povedal, da Maribor do Novogoričanov, nekdanjega ''Etijevega'' kluba, nima nikakršnih obveznosti. ''Nismo Real, Barcelona ali pa PSG, da ne bi odbijali tako visokih ponudb,'' je pojasnil ''Zaho''. Neuradno se govori, da naj bi odškodnina znašala 3,6 milijona evrov, od tega naj bi v klubsko blagajno kapnila dva milijona, preostanek pa v žep slovenskega napadalca. Posel je sklenil Portugalec Jorge Mendes, eden najbolj znanih nogometnih zastopnikov na svetu, med njegovimi varovanci je tudi Cristiano Ronaldo. Maribor je tako izgubil udarni napadalski dvojec Volaš - Velikonja, kar pa izbrancev Darka Milaniča zaradi široke klopi ne bi smelo zmesti pri izpolnjevanju osnovnega načrta, ubranitvi državnega naslova. Zahović je že izpostavil ''naravnega'' naslednika Velikonje. To naj bi postal mladi napadalec Alen Ploj, ki je v minuli sezoni pomagal Aluminiju do drugoligaškega naslova, zdaj pa se mu pri matičnemu klubu obeta več minutaže. ''Po eni vijolici začne cveteti druga,'' se je poetično izrazil Zahović.

Ne spreglejte