Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Plestenjak

Četrtek,
1. 12. 2016,
14.20

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,08

Natisni članek

Juan Roman Riquelme Ronaldinho Chapecoense Kaka

Četrtek, 1. 12. 2016, 14.20

6 let, 6 mesecev

Riquelme in Ronaldinho

Velikani svetovnega nogometa v dresu nesrečnega Chapecoenseja?

Rok Plestenjak

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,08
Ronaldinho | Foto Reuters

Foto: Reuters

Prihodnost brazilskega kluba Chapecoense, finalista južnoameriškega pokala, ki je v letalski nesreči izgubil večino nogometašev, ostaja negotova. V njegovem dresu bi lahko zaigrala tudi velikana svetovnega nogometa, Argentinec Juan Roman Riquelme in Brazilec Ronaldinho.

Ključni podatki:
  • Letalo british aerospace 146 venezuelske družbe s 77 potniki je v ponedeljek strmoglavilo na poti v Medellin. Umrlo je 71 ljudi. Med šestimi preživelimi so trije nogometaši, dva člana posadke in novinar.
  • Na letalu je bila tudi ekipa brazilskega nogometnega kluba Chapecoense, ki je potovala na prvo tekmo finala pokala Sudamericana proti kolumbijskemu Atleticu Nacionalu.
  • Chapecoense je majhen brazilski klub, ustanovljen leta 1973, ki se je sploh prvič uvrstil v mednarodno tekmovanje in preživljal najuspešnejše obdobje v kratki zgodovini.
  • Nasprotnik Chapecoenseja v finalu pokala Sudamericana (tega so seveda že odpovedali, na sporedu bi moral biti prav danes), kolumbijski Atletico Nacional, je južnoameriški krovni nogometni organizaciji (CONMEBOL) predlagal, da Chapecoense razglasi za zmagovalca tekmovanja.
  • Južnoameriška nogometna zveza je odpovedala vsa nogometna tekmovanja v tem tednu.

Tragedija Chapecoenseja, ki se je v sedmih letih po čudežni preobrazbi iz četrtoligaškega brazilskega kluba prelevil v finalista tekmovanja Copa Sudamericana, ni pustila ravnodušnih številnih klubov in posameznikov. Spodbudila jih je k neposredni pomoči. Brazilski klubi so na krovno nogometno zvezo naslovili zahtevo, da priljubljenemu Chapeju v prihodnjih treh sezonah zamrzne prvoligaški status.

Riquelme se je upokojil leta 2014

Juan Roman Riquelme je v argentinski reprezentanci na dresu nosil prestižno številko 10. | Foto: Reuters Juan Roman Riquelme je v argentinski reprezentanci na dresu nosil prestižno številko 10. Foto: Reuters Na pomoč bo morda priskočil celo nekdanji argentinski zvezdnik Juan Roman Riquelme. Čeprav se je že nogometno upokojil, se je pripravljen vrniti na igrišče in znanje dokazovati v dresu nesrečnega kluba iz mesta Chapeco.

"Moj brat in prijatelji me nagovarjajo, naj se vrnem na igrišče. Bomo videli, kaj bo iz tega," je sporočil legendarni zvezni igralec, ki je v Evropi najbolj blestel pri španskem Villarrealu. Zadnjo tekmo je odigral leta 2014, ko je branil barve argentinskega prvoligaša Argentinos Juniors. Takrat je bil star 36 let.

Ronaldinho, Kaka, Adriano ...

Navijači Chapecoenseja se bodo ponovno zbrali 11. decembra. | Foto: Reuters Navijači Chapecoenseja se bodo ponovno zbrali 11. decembra. Foto: Reuters Chapecoenseju bi se lahko pridružil v začetku leta 2017, zanj pa je pripravljen zaigrati brezplačno. Južnoameriški mediji se niso razpisali le o vrnitvi gavča, ampak tudi o 36-letnem Brazilcu Ronaldinhu. Večni ljubljenec občinstva, ki rad osvaja pozornost z atraktivnimi potezami, je bil pred leti najboljši nogometaš na svetu. Konec septembra je prekinil pogodbo s Fluminensejem.

Nogometna javnost v Braziliji bi ga rada spremljala na igriščih v dresu Chapecoenseja, ki je s svojo tragično zgodbo združil srca ljubiteljev nogometa po vsem svetu.

Navijači si želijo, da bi se poleg Riquelmeja in Ronaldinha na jug Brazilije v zvezno državo Santa Catarina podala tudi Kaka in Adriano, nekdanja velika zvezdnika brazilskega nogometa.

​Chapecoense bo igral tudi z mladinci

Chapecoense bo 11. decembra odigral zadnjo prvenstveno tekmo v tej sezoni. V Chapeco prihaja Atletico Mineiro. Predsednik kluba Ivan Tozzo je sporočil, da rezultat na tem dvoboju ne bo v ospredju. "To bo tekma, ki si jo zaslužimo. Chapeco si jo zasluži, naša država, vsa Brazilija," je dejal in napovedal, da bodo barve domačega kluba branili številni mladinci.

 

Ne spreglejte