Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Plestenjak

Sobota,
3. 12. 2016,
12.10

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,83

Natisni članek

Real Madrid Barcelona špansko prvenstvo Lionel Messi Lionel Messi Cristiano Ronaldo Cristiano Ronaldo Zinedine Zidane Luis Enrique el clasico Gareth Bale Andres Iniesta

Sobota, 3. 12. 2016, 12.10

6 let, 6 mesecev

Pred večnim derbijem v Španiji

Za največje veselje ni poskrbel Messi, ampak kapetan

Rok Plestenjak

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,83
Iniesta | Foto Getty Images

Foto: Getty Images

Na svetu je veliko nogometnih derbijev. Eden izstopa in si že vrsto desetletij prisvaja vlogo kralja, tekme vseh tekem. Spopad med Barcelono in Realom, španski el clasico, presega vse. Ponuja spektakel, v katerem se predstavlja smetana svetovnega nogometa, kot vedno pa tudi tokrat izpostavljajo rivalstvo med Lionelom Messijem in Cristianom Ronaldom.

Barcelona - Real Madrid, začetek ob 16.15

Verjetni začetni postavi:

Barcelona: Ter Stegen; Sergi Roberto, Mascherano, Pique, Jordi Alba; Busquets, Rakitić, Iniesta (D. Suarez); Neymar, Messi, Luis Suarez.

Real Madrid: Keylor Navas; Carvajal, Varane (Pepe), Ramos, Marcelo; Modrić, Kovačić, Isco; Vazquez (James Rodriguez), Benzema in Ronaldo

Veliki derbi se bo na kultnem štadionu Barcelone Camp Nou, ki je tudi tokrat razprodan do zadnjega kotička, začel ob 16.15. Popoldne bodo oči svetovne nogometne javnosti usmerjene v spopad med španskim in evropskim prvakom. Katalonci gledajo v hrbet belim baletnikom. Zaostajajo šest točk, zato si na današnji tekmi, zlasti pred domačim občinstvom, ne smejo privoščiti spodrsljaja.

Neprijeten spomin Barcelone, kapetan se vrača

Cristiano Ronaldo je na zadnjem derbiju v tej sezoni, v katerem je Real nadigral Oblakov Atletico, dosegel kar tri zadetke. | Foto: Reuters Cristiano Ronaldo je na zadnjem derbiju v tej sezoni, v katerem je Real nadigral Oblakov Atletico, dosegel kar tri zadetke. Foto: Reuters Spomin na zadnje gostovanje Reala ni prijeten, saj je četa Zinedina Zidana z razpoloženim Cristianom Ronaldom sredi Katalonije osvojila vse tri točke (2:1). Pred aprilskim derbijem je za Katalonci, ki takrat niso izgubili 39 tekem zapored, zaostajala deset točk in nato skoraj ujela Barcelono, ki je na koncu le prečkala ciljno črto.

Če želi Barcelona ponoviti podvig in ponovno osvojiti la ligo, ima danes idealno priložnost, da prepolovi zaostanek za gorečim rivalom iz prestolnice in se približa vrhu.

Navijači Barcelone se veselijo vrnitve kapetana Andresa Inieste. Zaradi poškodbe kolena je bil odsoten pet tednov, njegovi soigralci pa so si v tem obdobju privoščili nekaj slabših rezultatov, s katerimi so povečali zaostanek za Realom. "Iniesta se vrača. To je najpomembnejša novica," je vesel trener Luis Enrique.

Kaj danes trojček MSN pripravlja gostom iz španske prestolnice? | Foto: Guliverimage/Getty Images Kaj danes trojček MSN pripravlja gostom iz španske prestolnice? Foto: Guliverimage/Getty Images

Zaveda se, da zvezdniški trojček v napadu, ki se imenuje MSN (južnoameriški zvezdniki Lionel Messi, Luis Suarez in Neymar), ne prejema dovolj uporabnih podaj in predložkov. V največji strelski krizi je Brazilec Neymar, ki ni zadel v polno že šest tekem. Z vrnitvijo Inieste, če bi ponudil predstavo v slogu, s katerim si je v zadnjem desetletju izklesal status enega najbolj kreativnih genijev v zvezni vrsti, bi bila ta težava odpravljena. Na drugi strani se poraja vprašanje, v kakšni formi je kapetan, ki ni igral že več kot mesec dni.

Lahko Messi zasenči Ronalda?

Messi in Ronaldo sta največja kandidata za zlato žogo za dosežke v letu 2016. | Foto: Getty Images Messi in Ronaldo sta največja kandidata za zlato žogo za dosežke v letu 2016. Foto: Getty Images Pod velikim pritiskom bo Messi, ki z Ronaldom ponovno kandidira za najboljšega nogometaša na svetu. Portugalec, ki mu očitajo davčno utajo v vrednosti 36 milijonov evrov, je letos osvojil dva evropska naslova (s klubom in reprezentanco), Argentinec pa je postal "le" španski prvak. Bi lahko nizki napadalec iz Rosaria v neposrednem obračunu dokazal, da si vseeno bolj zasluži priznanje kot samozavestni superzvezdnik z otoka Madeira?

Na seznamu poškodovanih igralcev Barcelone ni več branilcev Gerarda Piqueja in Jordija Albe. El clasico je preprosto dvoboj, ki ga ne gre zamuditi za nič na svetu. Zato je še toliko večje razočaranje privržencev Reala to, da na Camp Nouu ne bodo videli Valižana Garetha Bala.

Enrique: To ne bo odločilna tekma za naslov prvaka

Barcelona ni tako slabo začela sezone že devet let. | Foto: Reuters Barcelona ni tako slabo začela sezone že devet let. Foto: Reuters Kako neugoden je za obrambo Barcelone, je že večkrat dokazal. V zvezni vrsti ne bo niti Tonija Kroosa, kar pa v Madridu ob dobrih nastopih Hrvata Matea Kovačića, ki je vskočil namesto Nemca, ni preveč skrb vzbujajoča tema.

"Real bo pogrešal pomembnega igralca Bala, a je dokazal, da lahko računa na zelo dobre menjave," priznava Argentinec Javier Mascherano. Barcelona ni tako slabo vstopila v sezono že devet let. Takrat je bil prvak Real, Katalonce pa prehitel za kar 18 točk.

"Ne verjamem, da bo to odločilna tekma za naslov prvaka. Igra se šele 14. krog," pojasnjuje Enrique. Real ni izgubil prvenstvenega srečanja že osem mesecev. V tem obdobju je odigral 32 tekem. V tej sezoni sta od klubov, ki so ali še nastopajo v evropskem tekmovanju, neporažena le še Real in Kekova Rijeka.

Kako se bo končal derbi med Barcelono in Realom?

  • Zmaga Barcelone
    43,52 %
    84 glasov
  • Remi
    13,47 %
    26 glasov
  • Zmaga Reala
    43,01 %
    83 glasov
Oddanih 193 glasov

Zidane želi osvojiti Camp Nou brez bunkerja

Zinedine Zidane je na zadnjem gostovanju v Barceloni zmagal z 2:1. | Foto: Reuters Zinedine Zidane je na zadnjem gostovanju v Barceloni zmagal z 2:1. Foto: Reuters "Če bomo premagali Barcelono, ji bomo še bolj prekrižali načrte," pravi Francoz Zidane, eden izmed treh kandidatov za trenerja leta. Vsem dvomljivcem želi dokazati, da je iz dobrega trenerskega testa in da mu pri osvajanju lovorik ne pomaga zgolj sreča.

Da je v tej sezoni na dobri poti, je dokazal z nedavno zmago na gostovanju pri Atleticu (3:0), ko se je Ronaldo znesel nad Oblakovo mrežo. Zadel je trikrat, z desetimi goli pa je trenutno prvi strelec španskega prvenstva.

Real je v zadnjih osmih letih naslov španskega prvaka osvojil le enkrat, kar je občutno premalo za izpolnitev klubskih želja.

Zdaj želi Zidane še enkrat osvojiti katalonsko trdnjavo. Tokrat na način, s katerim Barcelono v gosteh premagujejo le največji. Z napadalno igro, ki je na Camp Nouu ne vidimo prav pogosto. Razlog je nevarnost, da bi se izkazala za samomorilsko taktično odločitev zaradi protinapadov trojčka MSN. Real meni drugače.

Ne spreglejte