Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Plestenjak

Ponedeljek,
30. 5. 2016,
6.00

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10

Natisni članek

liga prvakov liga prvakov Atletico Madrid Islamska država Irak Real Madrid

Ponedeljek, 30. 5. 2016, 6.00

6 let, 7 mesecev

Vdrli v klub in ubili 12 navijačev Reala

Rok Plestenjak

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10

Veselje privržencev madridskega Reala po enajstem naslovu evropskega prvaka je pokvarila tragična novica iz Iraka. Pripadniki skrajne skupine Islamska država so med spremljanjem finala iz Milana ubili 12 Iračanov in se še drugič v tem mesecu kruto znesli nad navijači Reala.

V iraškem mestu Baakouba, ki leži 60 kilometrov severno od Bagdada, je med ogledom finala lige prvakov, v katerem je Real po streljanju enajstmetrovk ugnal Atletico, tekla kri. Dvanajst iraških ljubiteljev nogometa je izgubilo življenje. Ko so v tamkajšnjem klubu navijačev madridskega velikana spremljali prenos dramatičnega finala, je po poročanju španskega športnega dnevnika AS v objekt vdrla nepovabljena četverica pripadnikov skrajne skupine Islamska država. Bila je oborožena in začela streljati na zbrane.

Dvanajst Iračanov, starih med 18 in 30 let, je izgubilo življenje, osem pa je bilo huje ranjenih in so jih prepeljali v bolnišnico. Tragični trenutek se je zgodil tik pred koncem drugega dela podaljška, nato pa se je na San Siru začela loterija kazenskih strelov, ki je osrečila Real. 

Predsednik Perez naslov posvetil iraškim žrtvam

To ni prvi tovrstni napad na navijače Reala v Iraku. Pred 17 dnevi so pripadniki Islamske države v strelskem pohodu v Baladu ubili 16 iraških simpatizerjev belih baletnikov, 20 pa jih ranili. Nogometaši Reala so na prvenstveni tekmi z Deportivom v spomin iraškim žrtvam nosili žalne trakove.

Nogometaši Reala so na gostovanju pri Deportivu, le dan po smrti 16 navijačev belih baletnikov v Iraku, nosili žalne trakove. | Foto: Nogometaši Reala so na gostovanju pri Deportivu, le dan po smrti 16 navijačev belih baletnikov v Iraku, nosili žalne trakove.

Islamska država dojema nogomet kot produkt zahodne družbe in ga ostro prepoveduje. Pred dvema mesecema (26. marca) se je samomorilski terorist z bombo razstrelil na podelitvi priznanj najboljšim mladim nogometašem, ki je potekala v neposredni bližini Bagdada. Umrlo je 30 ljudi, večinoma najstnikov in otrok, ki so uživali v igranju nogometa. Ker se to ne sklada s prepričanji in vrednotami Islamske države, so za to plačali z lastnim življenjem.

Predsednik Reala Florentino Perez je zmago nad Atleticom in enajsti evropski naslov v Milanu posvetil Iračanom, ki so izgubili življenje 13. maja v Baladu. Takrat še ni vedel, da je smrt med privrženci baletnikov na Bližnjem vzhodu kosila tudi na dan srečanja. Navijači Reala, ki so preživeli zverinski napad v Baladu, so se v soboto skupaj s sorodniki žrtev zbrali v istem klubu (kavarna Al-Farat) in v neposrednem prenosu spremljali dvoboj v Milanu. Po poročanju novinarja Agence France Jean-Marca Mojona so po zmagi, ko je Cristiano Ronaldo premagal Jana Oblaka, točili solze sreče. Le nekaj minut pred tem so v bližini, v mestu Baakouba, odmevali streli, zaradi katerih je življenje izgubil ducat mladih Iračanov.

Ne spreglejte