Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Plestenjak

Petek,
29. 6. 2018,
14.23

Osveženo pred

5 let, 10 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,93

2

Natisni članek

VAR Marinko Galić Mišo Brečko Slaviša Stojanović FIFA SP 2018

Petek, 29. 6. 2018, 14.23

5 let, 10 mesecev

Anketa: znana slovenska nogometna imena o VAR

VAR ni prepričal vseh Slovencev

Rok Plestenjak

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,93

2

VAR Kolaž | Foto Sportal

Foto: Sportal

Svetovno prvenstvo v Rusiji prinaša pomembno novost. Prvič, odkar se igrajo največja tekmovanja v nogometu, pomaga sodniku še videoanaliza. Sistem VAR (Video Assistant Referee) je prepričal mnoge, ne pa vseh. Slaviša Stojanović in Marinko Galić ga podpirata, Mišo Brečko pa bi raje spremljal tekme brez omenjene sodniške pomoči.

Kako fenomen VAR ocenjujejo znani slovenski nogometni obrazi, ki v teh dneh spremljajo dogajanje na svetovnem prvenstvu v Rusiji?

VAR
Sportal Soba v Moskvi, ki bo za vedno spremenila nogomet. Na bolje.

Sodniki iščejo alibi za svoje odločitve

Slaviša Stojanović je lani popeljal Rigo v Evropo. | Foto: Matic Klanšek Velej/Sportida Slaviša Stojanović je lani popeljal Rigo v Evropo. Foto: Matic Klanšek Velej/Sportida Nekdanji slovenski selektor Slaviša Stojanović gleda na pojav VAR dvoplastno. "Zagotovo je veliko koristil v nekaterih dvomljivih situacijah, kjer je lahko kakšna odločitev ključnega pomena. Takrat je veliko bolje, če se pogleda prek VAR, saj lahko neposredno odloča o usodi reprezentanc, zvez, igralcev, trenerjev. To je dobro. Po drugi strani pa v določenih trenutkih sodniki iščejo alibi za svoje odločitve. Več glav skupaj se odloča, kako naprej, pa še takrat niso povsem prepričani," Ljubljančan meni, da je VAR po svoje dobrodošla novost v svetu nogometa.

"VAR je koristen, so pa igralci v določenih trenutkih začeli pretiravati. Vsakič, ko je kaj dvomljivega, skačejo pred sodnika. Podobno velja za strokovno vodstvo. Sodniku kažejo ekran in ga skušajo prepričati, naj si ogleda situacijo še prek VAR," ga motijo prizori, ko so sodniki deležni velikega pritiska, saj želi oškodovana reprezentanca na vsak način prepričati delivca pravice, da opravi še videopregled.

Nigerijci so na dvoboju z Argentino pričakovali, da bo sodnik Cuneyt Cakir v drugem polčasu po igri Marcosa Roja pokazal na belo točko. Turek si je ogledal posnetek in presodil, da ni potrebe po najstrožji kazni. | Foto: Reuters Nigerijci so na dvoboju z Argentino pričakovali, da bo sodnik Cuneyt Cakir v drugem polčasu po igri Marcosa Roja pokazal na belo točko. Turek si je ogledal posnetek in presodil, da ni potrebe po najstrožji kazni. Foto: Reuters

Stojanoviću ni ušlo niti povečano število 11-metrovk, ki ga povezuje s prisotnostjo VAR. "Sodniki so se zaradi tega lažje odločali za kazenske udarce. Na tem prvenstvu jih je največ. Malo je bilo situacij, ko so pogledali videoposnetek, pa niso pokazali na belo točko, veliko pa je bilo situacij, ko so pokazali na belo točko, pa najprej sploh niso razmišljali o tem, da bi si sploh ogledali posnetek," je dejal trener, ki je nazadnje deloval v Latviji.

Njegova splošna ocena za VAR? "Sem za. Ima več pozitivnih kot negativnih strani."

Vam je VAR všeč?

  • Da
    87,92 %
    917 glasov
  • Ne
    12,08 %
    126 glasov
Oddanih 1043 glasov

Ronaldo bi si zaslužil rdeči karton

Marinko Galić je igral tako na evropskem (2000) kot svetovnem prvenstvu (2002). Daleč pred tem, ko so uvedli VAR. | Foto: Reuters Marinko Galić je igral tako na evropskem (2000) kot svetovnem prvenstvu (2002). Daleč pred tem, ko so uvedli VAR. Foto: Reuters Nekdanji slovenski reprezentant Marinko Galić ima, kar zadeva vpeljavo novosti VAR, svoj predlog. "Absolutno sem za VAR, a predlagam, da se uporablja tako kot sokolje oko pri tenisu. Da se določi neka omejitev na ekipo. Da ima reprezentanca možnost, da sodnik pogleda prek VAR, največ dvakrat na polčas. Tako bi jih bilo največ osem na tekmo. Takrat, ko bi ekipa zahtevala VAR, bi moral sodnik nujno pogledati zadevo. Nato se ne bi smel takoj odločiti, ampak sprejeti odločitev po pogovoru s sodniškimi strokovnjaki, ki poznajo pravila in so v kontrolni sobi," je predstavil idejo nekdanji branilec, ki mu ob gledanju tekem svetovnega prvenstva v Rusiji ni všeč neodločnost nekaterih sodnikov.

"Zdaj se dogaja, da nekateri sodniki mencajo o tem, ali bi si ogledali videoposnetek ali ne. Kljub temu, da to zahtevajo ekipe. Potem pa vidimo na televiziji, da so storili napako. Tako je ena izmed ekip oškodovana, ker si sodnik ni ogledal posnetka," meni Primorec, ki že dolgo živi na Štajerskem.

Nekoliko zunaj teme je izpostavil tudi primer Cristiana Ronalda in rdečega kartona, ki bi si ga Portugalec po njegovem mnenju zaslužil na zadnji tekmi proti Iranu, ko je udaril tekmeca s komolcem. "Ni ga dobil, ker so velike zvezde zaščitene. Že tako je malo megazvezdnikov, če pa ne bi bilo še njega, bi bilo svetovno prvenstvo negledljivo," pojasnjuje.

Portugalec Cristiano Ronaldo je na srečanju z Iranom na presenečenje tekmecev za udarec Morteze Pouraliganjija prejel "le" rumeni karton. | Foto: Getty Images Portugalec Cristiano Ronaldo je na srečanju z Iranom na presenečenje tekmecev za udarec Morteze Pouraliganjija prejel "le" rumeni karton. Foto: Getty Images

Njegova splošna ocena za VAR? "Sem za. Če se samo spomnim, koliko spornih situacij je bilo v zadnji sezoni v korist Reala … Se pa mora zadeva poenostaviti. Če se takšna sodniška videoanaliza uvaja v večini športov, tudi v ligi NBA, ne vem, zakaj se ne bi tudi v nogometu. So sodniki neka posebna vrsta? So iz krvi in mesa, tako kot preostali. Niso pa nezmotljivi. VAR jim lahko pomaga, da ne bi bili tako na udaru navijačev, ko naredijo kakšno veliko napako. Tako bi lahko normalno hodili po ulici. Velikokrat storijo napako nenamerno, nekaj spregledajo. Zdaj imajo možnost, da to napako popravijo."

David Beckham
Sportal Neverjetno naključje na fotografiji iz leta 2005: danes znani osebnosti v družbi Davida Beckhama

Napake se še vedno dogajajo

Mišo Brečko se je po dolgem obdobju igranja za nemške klube vrnil na sončno stran Alp. | Foto: Sportida Mišo Brečko se je po dolgem obdobju igranja za nemške klube vrnil na sončno stran Alp. Foto: Sportida Nekdanji slovenski reprezentant Mišo Brečko, ki se je po 15 letih iz Nemčije vrnil v Slovenijo, ni zagovornik VAR. "Za zdaj sem proti. To je prehud poseg v nogomet, najhuje pa je to, da se napake še vedno dogajajo. Tako se je na primer v zadnji sezoni nemškega prvenstva zgodilo dosti sodniških napak. Imel si na voljo tak sistem, a so se dogajalo človeške napake. Sodniki enkrat gledajo posnetek, drugič ne," je povedal izkušeni branilec, ki se je z družino preselil v Ljubljano in razmišlja o nadaljevanju kariere, a še ne ve, v katerem dresu.

Fenomen sodniške videoanalize je spremljal že na nemških zelenicah, zdaj pa ga kot ljubitelj nogometa še na tekmah svetovnega prvenstva. Kaj ga najbolj moti pri sojenju, odkar je na voljo tudi sistem VAR?

"Najbolj me motijo različne odločitve in kriteriji za igranje z roko v kazenskem prostoru. Pohvalno je, da lahko sodnik popravi napako, a imaš na drugi strani zadeve, ki se sploh ne preverjajo. Ne primer 11-metrovka, ki bi jo morali po prekršku nad Aleksandrom Mitrovićem dosoditi Srbom proti Švici," je pripomnil 34-letni Zasavec, prepričan, da je bila Srbija na omenjeni tekmi močno oškodovana.

Eden izmed prizorov, ki jih na prejšnjih svetovnih prvenstvih ni bilo mogoče ugledati. | Foto: Reuters Eden izmed prizorov, ki jih na prejšnjih svetovnih prvenstvih ni bilo mogoče ugledati. Foto: Reuters

Njegova splošna ocena za VAR? "Nisem za. Princip je v redu, a me moti, da se napake še vedno dogajajo, zato ostaja grenak priokus. Preveč je tudi prekinitev. Mogoče je res, da gre kakšna odločitev v pravo smer, a se malce izgublja lepota nogometa. Časovni dodatki so veliki, pri vsaki takšni prekinitvi gredo tri minute, tako da bi se lahko tekme podaljšale še za več, kot se zdaj. Raje sem spremljal tekme, ko ni bilo VAR. Tako kot je bilo na prejšnjem svetovnem prvenstvu v Braziliji."

Messi
Sportal Ena lepših zgodb letošnjega mundiala, za katero je poskrbel Leo Messi

Kaj je sploh VAR?

VAR (Video Assistant Referee) je tehnologija sodniških asistentov, centralni videonadzorni sistem, ki pomaga pri delu delivcev pravice na nogometnih tekmah. Vedno več je tekmovanj, kjer je prisoten. Letos je prvič na delu tudi na največjem nogometnem dogodku, svetovnem prvenstvu v Rusiji, kjer se je v skupinskem delu večkrat znašel v središču pozornosti. Dogodke na tekmi z različnih kotov snema in beleži 33 modernih kamer. Ne bi jim smelo uiti nič. Če glavni sodnik presodi, da bi mu lahko koristile, mu lahko pomagajo pri končni odločitvi. Končna odločitev je vedno njegova.

Ni ga še bilo SP, na katerem so sodniki tako pogosto pokazali na belo točko. | Foto: Reuters Ni ga še bilo SP, na katerem so sodniki tako pogosto pokazali na belo točko. Foto: Reuters

VAR-ekipo na tekmah svetovnega prvenstva v Rusiji sestavljajo glavni VAR-sodnik in trije asistenti v kontrolni sobi v Moskvi.

Da bi VAR lahko ocenjevali, moramo najprej vedeti, kako deluje. Na oder stopi zgolj in samo v štirih primerih:

  • ob golih,
  • ob enajstmetrovkah,
  • ob neposrednih rdečih kartonih,
  • v primeru kazni napačnemu nogometašu.

Kaj se takrat zgodi?

  • Sodnik lahko sam prosi za dodatno videoanalizo, lahko pa je obratno in signal o kočljivi situaciji dobi iz Moskve.
  • VAR hitro pregleda posnetek z najboljših zornih kotov najbolje postavljenih kamer na štadionu in sodniku pove, kaj je videl.
  • Sodnik lahko njegovo odločitev sprejme, lahko ob njej zamahne z roko, lahko pa se odloči za korak, ki je tudi najbolj razburljiv in ob spremljanju tekem letošnjega prvenstva zabava milijardno občinstvo. Poskrbi za minuto ali dve drame, stopi do ekrana in potem razkrije končno sodbo.

Analizirajmo vse štiri primere:

  • Pri ocenjevanju nedovoljenega položaja ob zadetkih je možnost napake ob najboljši tehnologiji ničelna. Pri morebitnih prekrških pred zadetki je nekoliko drugače.
  • Z enajstmetrovkami je seveda zelo podobno. Zaradi človeškega dejavnika oziroma različne možnosti razlaganja pravil so napake mogoče.
  • Za rdeče kartone velja enako.
  • Z napačno dodeljenimi kaznimi je spet drugače. Možnosti za napake ni. Na svetovnih prvenstvih se tako žal nikoli več ne bo zgodilo, da bi en nogometaš na tekmi prejel tri rumene kartone. Toliko, kot je jih leta 2006 hrvaškemu reprezentantu Josipu Šimuniću uspelo pokazati Angležu Grahamu Pollu.
Ne spreglejte