Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
1. 2. 2012,
20.51

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Sreda, 1. 2. 2012, 20.51

8 let

V Egiptu 74 mrtvih in 1000 ranjenih (video)

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Po koncu nogometne tekme med Al-Masryjem in Al-Ahlyjem, končala se je s 3:1, je prišlo do hudih navijaških izgredov, ki so se sprevrgli v tragedijo, saj naj bi izgubilo življenje najmanj 74 ljudi.

Po koncu tekme so pristaši Al-Masryja vdrli na igrišče in začeli loviti gostujoče nogometaše, ki so pobegnili proti garderobam, večini se je uspelo rešiti, nekateri pa so se bili prisiljeni spopasti s pobesnelo množico. Neredi so se sprevrgli v kaos, izgredi pa naj bi terjali življenja 74 ljudi, okoli 1000 ljudi pa je ranjenih, od tega 150 huje. V državi so že najavili trodnevno žalovanje.

''Policija je odprla prehod, ki nas je ločeval od navijačev Masryja, ki so nas napadli s kamni, steklenicami, noži, meči. Nekateri so imeli pištole ... Kako so jim z njimi dovolili na tribune," se sprašuje eden od navijačev Al-Ahlyja, ki jo je odnesel "zgolj" z razbito glavo, potem ko ga je nekdo udaril z leseno palico: ''Policija je samo gledala, reševalci pa so prišli zelo pozno. V rokah sem prenašal kar nekaj trupel."

''Med gledalci so bile organizirane skupine, ki so ves čas tekme provocirale policijo, stopnjevale nasilje in po finalnem sodnikovem žvižgu vdrle na igrišče," pa je povedal general Marwan Mustapha z notranjega ministrstva. ''Naša policija jih je poizkušala umiriti, vsekakor pa ni sodelovala," je še zavrnil namige, da naj policija ne bi opravljala svojega dela." A mnogi se ne strinjajo in so že napovedali shod pred ministrstvom, kjer naj bi protestirali proti policiji in njihovi nezmožnosti ustavitve nasilja. ''Ljudje so jezni na režim bolj, kot na kaj drugega. Ljudje so zelo jezni, bes lahko vidiš v njihovih očeh," je še dodal eden od navijačev.

Večina žrtev naj bi podlegla hudim poškodbam glave, globokim urezninah in zadušitvi v panični množici. "To ni nogomet, to je vojna in ljudje umiralo pred našimi očmi", pa je bil zgročen eden od nogometašev al-Ahlyja Mohamed Abo Treika.

Zaenkrat še ni povsem jasno, ali je za nemire krivo le športno rivalstvo, ali pa gre za politično ozadje, a večina verjame, da so bili napadi politično motivirani. Omenjena kluba imata sicer bogato zgodovino navijaških spopadov, a tako krvavega še ni bilo, saj gre za največjo katastrofo egiptovskega nogometa. Medtem je "muslimanska bratovščina", najmočnejša stranka na zadnjih volitvah, za nasilje že obtožila podpornike padlega režima Hosnija Mubaraka.

Do nemirov pa naj ne bi prišlo le v Port Saidu, saj nekateri tuji mediji poročajo tudi o požaru na štadionu v Kairu, kjer so med polčasom morali odpovedati tekmo med ekipama Zamalek in Ismaili, nato pa so bile odpovedane vse tekme egiptovskega prvenstva.

Na dogodke se je že odzval tudi predsednik FIFA Sepp Blatter: ''To je črn dan za nogomet. Gre za nepredstavljivo, katastrofalno situacijo, ki se ne bi bila smela zgoditi."

Ne spreglejte