Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Plestenjak

Četrtek,
14. 2. 2019,
9.50

Osveženo pred

12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,95

9

Natisni članek

Damir Skomina Ajax Amsterdam Real Madrid UEFA liga prvakov

Četrtek, 14. 2. 2019, 9.50

12 mesecev

Odločitev Damirja Skomine buri duhove

Uefa se je postavila v bran Skomini, Srb prepričan, da je storil napako

Rok Plestenjak

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,95

9

Damir Skomina | Damir Skomina se je na dvoboju v Amsterdamu znašel v središču pozornosti v 38. minuti. | Foto Reuters

Damir Skomina se je na dvoboju v Amsterdamu znašel v središču pozornosti v 38. minuti.

Foto: Reuters

Slovenski nogometni sodnik Damir Skomina se je na dvoboju med Ajaxom in Realom znašel v središču pozornosti, ko je po ogledu videoposnetka in posredovanju sistema VAR v 38. minuti razveljavil zadetek nizozemskih prvakov. Takrat je bil rezultat 0:0, navijači in igralci Ajaxa pa niso skrivali ogorčenja in nezadovoljstva. Oglasila se je tudi krovna zveza Uefa in ocenila, da se je Koprčan odločil povsem pravilno.

Jan Oblak
Sportal Oblak in Atleti nedotaknjeni v Madridu, lepa prednost za Manchester City

Letošnji nastopi v ligi prvakov so deležni velike novosti. Sodniki lahko računajo na pomoč sistema VAR. Na torkovih tekmah ni prišel toliko do izraza, v sredo pa je bilo drugače, zlasti na tekmi v Amsterdamu, kjer je pravico delil Damir Skomina. Koprčan, ki že dalj časa spada v elitno skupino najboljših sodnikov na svetu, je v prvem polčasu razveljavil zadetek Ajaxa in se naposlušal žvižgov na svoj račun.

Navijači Ajaxa se niso dolgo veselili

Real je v Amsterdamu prekrižal načrte Ajaxu. | Foto: Reuters Real je v Amsterdamu prekrižal načrte Ajaxu. Foto: Reuters Ko je Nicolas Tagliafico v 37. minuti zatresel mrežo madridskega Reala, so navijači Ajaxa skočili na noge in proslavljali vodstvo proti evropskemu prvaku. Veselja je bilo hitro konec. Pretopilo se je v ogromno začudenje, saj se je glavni sodnik, do katerega je pred tem pristopilo nekaj nezadovoljnih igralcev Reala, odločil, da si bo akcijo, po kateri je bil dosežen zadetek, ogledal še enkrat.

Ugotovil je, da se je Dušan Tadić, soigralec Tagliafica, pri strelu Argentinca nahajal v nedovoljenem položaju, in razveljavil zadetek. Domači privrženci so stežka sprejeli odločitev, po zaslugi katere se je srečanje nadaljevalo z začetnim rezultatom 0:0.

V drugem polčasu so spremljali bolj učinkovito predstavo gostov iz Madrida, ki so na koncu zmagali z 2:1 in si priigrali ugodno izhodišče pred povratnim srečanjem v Španiji. Po porazu pa so misli uhajale v sklepni del prvega polčasa, ko je Skomina razveljavil zadetek. Spraševali so se, kako bi se razpletla tekma, če se Slovenec ne bi odločil za pomoč sistema VAR.

Tadić prepričan, da je Skomina storil napako

Dušan Tadić verjame, da lahko Ajax v Madridu vrne Realu z enako mero. | Foto: Reuters Dušan Tadić verjame, da lahko Ajax v Madridu vrne Realu z enako mero. Foto: Reuters Srbski reprezentant je prepričan, da se je Ajaxu v sredo godila krivica. ''To bi moral biti zadetek. Naj bi oviral vratarja Courtoisa? To ni bila moja namera. Sem le stal na mestu. Ne morem se kar odstraniti z igrišča,'' je bil nejevoljen Dušan Tadić, zaradi katerega je Skomina tudi razveljavil zadetek Ajaxa. ''Sem podpornik pomoči sistema VAR, a na tej tekmi nam ni bil naklonjen,'' je dodal.

Po porazu z 1:2 še verjame v napredovanje. ''Če bomo igrali tako, kot smo na prvi tekmi, je v Madridu še vse možno.'' Ponosen je zlasti na predstavo v prvem polčasu, ko bi se skoraj vpisal med strelce, a je zadel okvir vrat.

Uefa: Zadetek je bil upravičeno razveljavljen

Evropska nogometna zveza je kmalu po srečanju skočila v bran Skomini. V sporočilu za javnost, ki so ga objavili na družbenih omrežjih, je zapisala, da je Koprčan upravičeno razveljavil zadetek Ajaxa.

"Sodnik se je po ogledu posnetka prepričal o tem, da se je Tagliaficov soigralec Dušan Tadić nahajal v nedovoljenem položaju in pri tem oviral vratarja Reala Thibauta Courtoisa. Vplival je na to, da ni mogel izbijati žoge po strelu Tagliafica z glavo. Odločitev je potekala v skladu s protokolom VAR, zadetek pa je bil upravičeno razveljavljen, namesto njega pa zaradi nedovoljenega položaja dosojen prosti strel v korist Reala," so zapisali pri Uefi, ki je za dvoboj v Amsterdamu delegirala slovenskega sodnika.

Courtois: Pravilna odločitev sodnika

Thibaut Courtois je vesel, da je Uefa prižgala zeleno luč sistemu VAR v ligi prvakov. | Foto: Reuters Thibaut Courtois je vesel, da je Uefa prižgala zeleno luč sistemu VAR v ligi prvakov. Foto: Reuters Kako pa je sporno situacijo doživel belgijski vratar? ''To je bila pravilna odločitev. Ko se je zatresla moja mreža, sem pomislil na nedovoljeni položaj. Pred strelom Tagliafica sem storil napako, nato pa želel ujeti žogo, a tega zaradi Tadićevega gibanja nisem mogel storiti na način, kakršnega bi si želel. Žoga se je odbila od moje roke. To je bil nesrečen zadetek. Na srečo je imel sodnik možnost ogleda video posnetka s sistemom VAR,'' je povedal Thibaut Courtois za BT Sport.

Španski mediji niso imeli večjih pripomb na sojenje Skomine, očitajo mu le, da bi lahko strelcu Ajaxa Hakima Ziyecha zaradi pretiranega slavja pokazal drugi rumeni karton.

Koprčan si je po zadetku Nicolasa Tagliafica vzel čas za razmislek in podrobno analizo akcije. | Foto: Reuters Koprčan si je po zadetku Nicolasa Tagliafica vzel čas za razmislek in podrobno analizo akcije. Foto: Reuters

Skomina je Realu sodil že devetič, prav vedno pa so imeli navijači belih baletnikov po dvoboju razloge za zadovoljstvo, saj je madridski velikan vedno uresničil cilj. Povratna tekma osmine finala lige prvakov bo v Madridu 5. marca. 

Damir Skomina
Sportal Ko sodi Skomina, se Realu smeji
Ne spreglejte