Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Plestenjak

Četrtek,
22. 12. 2016,
12.00

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 6,15

Natisni članek

Prva liga Telekom Slovenije naj gol ND Gorica Luigi Apolloni Gianluca Lapadula Ezekiel Henty Sasha Aneff NK Domžale NK Olimpija NK Olimpija Nikola Komazec NK Maribor NK Maribor Dimitar Ivanov Makriev Zlatko Zahović Edin Junuzović NK Rudar Nemanja Maksimović Agim Ibraimi Arghus Serge Akakpo Dawid Pietrzkiewicz Miroslav Radović Konstantin Vassiljev NK Celje NK Primorje NK Koper NK Nafta Lendava John Ogu Ugochukwu NK Drava Ptuj Floriano Vanzo Bright Addae Alex Cordaz AC Milan

Četrtek, 22. 12. 2016, 12.00

6 let, 6 mesecev

Tujci v 1. SNL, ki so napredovali

V Sloveniji igral za drobiž, zdaj je milijonar v Milanu

Rok Plestenjak

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 6,15
Gianluca Lapadula | Foto Guliver/Getty Images

Foto: Guliver/Getty Images

V zadnjih letih je v Prvi ligi Telekom Slovenije zaigralo veliko mladih tujcev, željnih dokazovanja in pridobivanja dragocenih izkušenj. Le redkim so se uresničile sanje. Največji napredek je pokazal Gianluca Lapadula. Leta 2014 je nosil dres Gorice, zdaj je zvezdnik Milana in napadalec italijanske reprezentance. 

Zgodbo o nogometaših, ki so Slovenijo smelo izkoristili kot odskočno desko za poznejše klubske podvige, velja začeti v mestu vrtnic. V sezoni 2013/14 se je Gorica poslovno družila s Parmo in se podredila odločitvi, da v slovensko mesto, ki je Italijanom znano zlasti zaradi igralnic, prispe ogromno obetavnih nogometašev s tujimi potnimi listi.

V Sloveniji nakazal, da ima nos za zadetke

Ponosni očka po osvojeni pokalni lovoriki z Gorico. | Foto: Vid Ponikvar Ponosni očka po osvojeni pokalni lovoriki z Gorico. Foto: Vid Ponikvar Med posojenimi igralci Parme, ki so ostali prikrajšani za nastope v serie A in zaman trkali na vrata udarne enajsterice, nogometno srečo pa iskali v Novi Gorici, je bil tudi Gianluca Lapadula. Sin Italijana in Perujke se je hitro privadil na razmere v slovenskem klubskem nogometu. Za napadalca je bil relativno uspešen. V prvenstvu in pokalu je na 32 tekmah dosegel 14 golov in nakazal, da ima nos za zadetke.

Ko se je vrnil v Italijo, je nadaljeval kariero v serie B. Najprej pri Teramu, kjer je pokazal še boljšo strelsko formo, vrhunec pa je doživel pri Pescari. V prejšnji sezoni je bil s 27 zadetki najboljši strelec tekmovanja in pridobil ponudbe različnih italijanskih velikanov.

Odločil se je za rdeče-črne iz Milana, kjer ga je pričakal dres s številko 9. Milančani so za napadalca, ki je še dve leti poprej nastopal v Sloveniji, plačali deset milijonov evrov. Lapadula je upravičil zaupanje.

Kako nastopa Gianluca Lapadula v dresu Milana?

Njegov priimek se vedno pogosteje pojavlja na seznamu strelcev, v tem letu pa je dočakal tudi krstni nastop v dresu italijanske reprezentance. Nekdanja vrtnica živi v Milanu sanje, še vedno pa se rad spominja pokalne lovorike, ki jo je v sezoni 2013/14 na Bonifiki osvojil z Gorico. To je njegova edina v karieri. V petek ima priložnost, da osvoji drugo, saj se bo z Milanom v Dohi pomeril z Juventusom za italijanski superpokal.

Lapadula se je iz Nove Gorice v Parmo vrnil že po eni sezoni, nato pa je klub zaradi finančnih težav životaril, doživljal nepričakovane udarce in naposled zapustil serie A. Nogometaši Parme so odšli drugam. Med njimi je bil tudi vratar Alex Cordaz, ki je redno branil za Gorico, danes pa v serie A navdušuje navijače Crotoneja.

Vratar Alex Cordaz in Lapadula sta v sezoni 2013/14 igrala za Gorico, v tej sezoni pa se srečujeta v serie A. | Foto: Vid Ponikvar Vratar Alex Cordaz in Lapadula sta v sezoni 2013/14 igrala za Gorico, v tej sezoni pa se srečujeta v serie A. Foto: Vid Ponikvar

Najboljši v Sloveniji, a ne dovolj dober za serie A

Razred nižje na Apeninskem polotoku igra Massimo Coda. V sezoni 2013/14 je bil najboljši strelec Gorice, stanovski kolegi pa so ga v glasovanju pod okriljem sindikata Spins izbrali za najboljšega nogometaša tistega obdobja v Sloveniji.

Massimo Coda je bil po mnenju nogometašev Prve lige Telekom Slovenije najboljši posameznik 1. SNL v letu 2014. | Foto: Vid Ponikvar Massimo Coda je bil po mnenju nogometašev Prve lige Telekom Slovenije najboljši posameznik 1. SNL v letu 2014. Foto: Vid Ponikvar Takrat je bil bolj spoštovan od Lapadule, zdaj je drugače. Coda, ki je po vrnitvi iz Nove Gorice v dresu Parme dosegel nekaj prvoligaških zadetkov, trenutno igra v serie B za Salernitano.

V istem tekmovanju nastopa tudi njegov nekdanji soigralec pri Parmi in Gorici, Ganec Bright Addae, nogometaš Ascolija.

Čakajo na svojih pet minut slave

Od nekdanjih tujcev, ki so Gorico pod vodstvom nekdanjega italijanskega reprezentanta Luigija Apollonija popeljali do pokalne lovorike, je do prvoligaškega tekmovanja prilezel le še Belgijec Floriano Vanzo. Nastopa za člana elitnega belgijskega prvenstva Waasland-Beveren. Drugim ne gre tako dobro, številni še vedno vztrajajo v nižjih ligah in čakajo na svojih pet minut slave.

Nogometaši Gorice so leta 2014 osvojili pokal. To je za mnoge tedanje tujce v vrstah vrtnic edina lovorika v članski karieri. | Foto: Vid Ponikvar Nogometaši Gorice so leta 2014 osvojili pokal. To je za mnoge tedanje tujce v vrstah vrtnic edina lovorika v članski karieri. Foto: Vid Ponikvar

Tako je bilo v Novi Gorici, ki je v sezoni 2013/14 zaigrala v opazni italijanski preobleki. Med tujci, ki so se v zadnjem desetletju v Slovenijo odpravili še kot neuveljavljeni nogometaši, zdaj pa igrajo vidno vlogo v močnih prvenstvih, je še nekaj zanimivih primerov.

Na Ptuj prišel kot najstnik

John Ogu Ugochukwu si je prve prvoligaške izkušnje nabiral prav v Sloveniji. | Foto: Vid Ponikvar John Ogu Ugochukwu si je prve prvoligaške izkušnje nabiral prav v Sloveniji. Foto: Vid Ponikvar Eden izmed njih je 28-letni Nigerijec John Ogu Ugochukwu, ki je del mladosti preživel v najstarejšem slovenskem mestu. Ko je prišel na Ptuj, je bil star 18 let. Z Dravo je nastopal v 1. SNL in izstopal v zvezni vrsti, nato pa se je preselil na Portugalsko.

Z Leirio in Academico je v domovini Cristiana Ronalda igral v prvi ligi, leta 2014, takrat je bil že nigerijski reprezentant in za orle nastopil tudi na pokalu konfederacij v Braziliji, pa se je odločil za prestop v Izrael. Hapoel Be'er Sheva je z njegovo pomočjo osvojil naslov prvaka, v Evropi pa zagrenil življenje Handanovićevem Interju.

Estonec navduševal v Lendavi in Kopru

Na sončni strani Alp si nogometni kruh služi veliko tujcev. Slovenski klubi prežijo na talente, ki so na voljo za majhno ceno, nato pa želijo iz njih ustvariti uveljavljene igralce in jih drago prodati tujim snubcem. V zadnjem desetletju je tako v slovenskem prvenstvu nase opozoril Estonec Konstantin Vassiljev, ki se je prek Nafte in Kopra preselil v Rusijo in postal eden najboljših reprezentantov vseh časov. Lani je odšel na Poljsko, kjer igra za Jagiellonio Bialystok.

Veselje Miroslava Radovića in Mihe Zajca po zmagi Olimpije v Velenju, po kateri so si Ljubljančani zagotovili naslov prvaka v sezoni 2015/16. | Foto: Vid Ponikvar Veselje Miroslava Radovića in Mihe Zajca po zmagi Olimpije v Velenju, po kateri so si Ljubljančani zagotovili naslov prvaka v sezoni 2015/16. Foto: Vid Ponikvar

V poljskem prvenstvu se pogosto srečuje s Srbom Miroslavom Radovićem, ki pa se je za razliko od prej omenjenih igralcev v Slovenijo odpravil že kot izkušen in znan nogometaš, tako da ne spada v omenjeno rubriko. Letos je Olimpiji pomagal do državnega naslova, se nato za kratek čas preselil k beograjskemu Partizanu, nato pa se je vrnil v Varšavo, kjer uživa status legendarnega napadalca Legie.

V ligi prvakov je evropskemu prvaku Realu dal dva gola in poskrbel, da se je navijačem Olimpije kolcalo po njegovih potezah, saj so se zavedali, kakšnega asa so lahko spremljali na delu v zeleno-belem dresu.

Iz Celja v Žilino, s katero je izločil Olimpijo

Serge Akakpo se je iz Celja preselil v Žilino na Slovaškem, s katero se je v Evropi pomeril proti Olimpiji. | Foto: Vid Ponikvar Serge Akakpo se je iz Celja preselil v Žilino na Slovaškem, s katero se je v Evropi pomeril proti Olimpiji. Foto: Vid Ponikvar Radović je v tej sezoni igral v ligi prvakov, spomladi pa bo evropski pohod z Legio nadaljeval v evropski ligi. Tam je jeseni z Gabalo nastopal poljski vratar Dawid Pietrzkiewicz, na poti do skupinskega dela pa izločil Maribor.

Poljak je pred davnimi leti branil za ajdovsko Primorje, ki se je zaradi finančnih težav poslovilo od najvišjega razreda v Sloveniji. Igra v Azerbajdžanu, Serge Akakpo, nogometaš iz Toga, ki je pred leti nosil dres Celja, pa si služi kruh nekoliko zahodneje, pri znanem turškem prvoligaškem klubu Trabzonspor. Afričan je star 29 let, po Celju pa je kariero nadaljeval pri slovaški Žilini.

V tujih prvih ligah igra veliko nogometašev, ki so se pred leti dokazovali v Sloveniji. Nekdanji branilec Maribora Arghus tako recimo nastopa v nizozemskem prvenstvu, kjer igra za Excelsior iz Rotterdama.

Z izkušnjami iz 1. SNL v oddaljene dežele

Nemanja Maksimović je s srbsko izbrano vrsto do 20 let postal svetovni prvak. Domžale so zanj prejele več kot milijon evrov odškodnine. | Foto: Vid Ponikvar Nemanja Maksimović je s srbsko izbrano vrsto do 20 let postal svetovni prvak. Domžale so zanj prejele več kot milijon evrov odškodnine. Foto: Vid Ponikvar Kar nekaj nekdanjih nogometašev slovenskih klubov nastopa v Kazahstanu. Makedonec Agim Ibraimi (Olimpija, Nafta in dolga leta Maribor) in Srb Nemanja Maksimović (Domžale) sodelujeta pri Astani, Hrvat Edin Junuzović, nekdanji napadalec velenjskega Rudarja in tudi prvi strelec jesenskega dela 1. SNL, pa pri 30 letih igra za Ordabasy.

Še dve leti je starejši Bolgar Dimitar Ivanov Makriev. Prvi nogometaš, s pomočjo katerega je Zlatko Zahović kot športni direktor NK Maribor sklenil milijonski posel, je dolgoletni nomad. Igral je v Izraelu, Rusiji, Ukrajini, Bolgariji, na Kitajskem in Madžarskem, v zadnjem obdobju pa vztraja na Cipru.

Ko je igral v Hongkongu, je nosil dres kluba South China, ki ga zdaj nosi Nikola Komazec. Srbskemu napadalcu, ki v Ljudskem vrtu ni pustil večjega vtisa, gre v Aziji neprimerno boljše. Tam je zadovoljen tudi nekdanji napadalec Domžal Sasha Aneff, Urugvajec z bolgarskim potnim listom, ki se je ustalil v pred kratkim ustanovljeni indijski nogometni ligi.

Hentyju ne cvetijo rožice v Moskvi

Kaj pa rekorder? Ezekiel Isoken Henty, nekdanji nogometaš Olimpije (pa tudi Gorice), je v začetku letošnjega leta poskrbel za najboljši posel v zgodovini 1. SNL. Moskovski klub Lokomotiv je zanj ljubljanskemu klubu izplačal rekordordnih več kot pet milijonov evrov.

Ezekiel Isoken Henty je poskrbel za rekordni prestop igralca iz kluba 1. SNL v tujino. | Foto: Vid Ponikvar Ezekiel Isoken Henty je poskrbel za rekordni prestop igralca iz kluba 1. SNL v tujino. Foto: Vid Ponikvar

V Rusiji mu ne gre najboljše. Med strelce se je vpisal le enkrat in se znašel na stranskem tiru. Pred prihodom v Slovenijo se je dokazoval v Italiji, pri velikem Milanu, kjer ni dobil prave priložnosti. Lapadula, ki je Športni park v Novi Gorici zapustil tik pred njegovim prehodom, jo je. In to kakšno. Vredno deset milijonov evrov, katere obrisi so nastali v Sloveniji.

Ne spreglejte