Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Viškovič

Sreda,
5. 4. 2017,
4.00

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,88

2

Natisni članek

Zlatko Zahović NK Maribor NK Maribor NK Olimpija NK Olimpija pokal Slovenije Prva liga Telekom Slovenije naj gol

Sreda, 5. 4. 2017, 4.00

6 let, 6 mesecev

Športni direktor Maribora pred današnjim derbijem

Tudi Zlatko Zahović se tokrat ne želi naslajati nad Olimpijo

Rok Viškovič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,88

2

Zlatko Zahović | Foto Matic Klanšek Velej/Sportida

Foto: Matic Klanšek Velej/Sportida

"Temelj je spoštovanje," pred današnjim derbijem, prvim polfinalnim obračunom v pokalu Slovenije med Olimpijo in Mariborom v Stožicah (20.15), pravi Zlatko Zahović. Tudi športni direktor Mariborčanov, ki je v preteklosti znal izreči marsikatero pikro na račun Ljubljančanov, se ne želi naslajati nad zagato, v kateri se je znašla Olimpija.

Olimpija, njen predsednik Milan Mandarić je tik pred začetkom drugega dela sezone Mariborčanom zaželel veliko sreče v lovu na drugo mesto, je v prvih šestih prvenstvenih krogih osvojila le točko, padla na tretje mesto lestvice in si nabrala kar 13 točk zaostanka za Mariborom. Ob tem je zamenjala že dva trenerja, današnji derbi bo s klopi vodil donedavni pomočnik Marijana Pušnika, zadnje trenerske žrtve predsednika Olimpije, Safet Hadžić, in odslovila športnega direktorja Ranka Stojića.

V takšnih časih bi pričakovali, da bo iz Ljudskega vrta proti Stožicam priletela marsikatera zbadljivka, a podobno kot trener Darko Milanič in nogometaši pred današnjim derbijem o Olimpiji govori tudi športni direktor Maribora.

Temelj je spoštovanje do Olimpije

Mariboru gre v zadnjem času sijajno. | Foto: Matic Klanšek Velej/Sportida Mariboru gre v zadnjem času sijajno. Foto: Matic Klanšek Velej/Sportida "Polfinalni dvoboj z Olimpijo je treba vzeti s spoštljivim odnosom do nasprotnika, saj v polfinalu nihče ni po naključju. Olimpija je naš največji tekmec. Je v stanju, v kakršnem je, kar pa za nas ne pomeni lažje naloge. Razumljivo je, da imamo svoje načrte, toda izhodišče te tekme je spoštovanje do Olimpije," je povedal Zlatko Zahović v pogovoru za klubsko spletno stran, ta je vse od lanske afere z Agimom Ibraimijem edini kanal, prek katerega komunicira s slovensko javnostjo.

Maribor ima na vrhu lestvice 13 točk prednosti pred najbližjim zasledovalcem Domžalami. Olimpija ima na tretjem mestu s slabšo razliko v zadetkih enak zaostanek. Nov naslov, že 14. v zgodovini kluba, je pred vrati, a ob glavni si v Mariboru želijo tudi jubilejne desete pokalne lovorike, ki jo lovijo.

Sijajna Zahovićeva bera v mariborskem desetletju

Avgusta letos bo Zahović praznoval deseto obletnico, odkar je postal športni direktor Maribora. V tem obdobju je nabral kopico lovorik. Maribor je v njegovem času osvojil šest naslovov državnega prvaka in bil še štirikrat pokalni prvak. Razveselil se je tudi štirih superpokalnih lovorik.

Zelo so odmevali tudi evropski uspehi, ki jih je v tem času dosegal Maribor. Dvakrat je igral v skupinskem delu lige Europa in se v sezoni 2013/14 prebil celo do šestnajstine finala tega evropskega tekmovanja, v katerem je izgubil proti poznejšemu zmagovalcu Sevilli. Leto pozneje se je Maribor drugič v zgodovini slovenskega nogometa uvrstil še v skupinski del elitne lige prvakov.

"Želimo si osvojiti tudi pokal. Maribor je vedno favorit, v vsaki tekmi, a favoriti ne zmagujejo vedno. Treba se je zavedati, da ima Olimpija odlične igralce. V derbijih je razplet vedno nepredvidljiv. Res je, da razmerje medsebojnih obračunov govori v našo korist, a v tem je tudi past. Tekmo je treba začeti, kot da je Olimpija v najboljši formi," sporoča športni direktor Maribora, ki brani pokalno lovoriko. Lani jo je osvojil, potem ko je v finalu odpravil Celje.

"V prvenstvu nam kaže odlično. Na voljo je bilo 81 točk, osvojili smo jih 60, kar govori o kontinuiteti naše ekipe, a dela še nismo končali," opozarja Zahović.

Z Darkom Milaničem sta spet zmagovalni tandem. | Foto: Matic Klanšek Velej/Sportida Z Darkom Milaničem sta spet zmagovalni tandem. Foto: Matic Klanšek Velej/Sportida

April in maj bosta odločala

"April in maj sta odločilna meseca v boju za lovorike. Takrat želimo biti v najboljši formi na vsaki tekmi. Na zadnji prvenstveni tekmi v Krškem nismo zmagali, a smo odigrali odlično tekmo. Treba je poudariti, da smo igrali proti odličnemu nasprotniku. Točka iz Krškega je bila velika. Želimo nadaljevati v tem ritmu. Biti uspešni in zbrani. Kakovost nikoli ni bila vprašljiva," je še povedal prvi mož mariborske stroke, ki je na dobri poti, da še dodatno oplemeniti bogato bero v obdobju, v katerem je po koncu bleščeče igralske nogometne poti presedlal v funkcionarske vode in prišel v Maribor.

Sijajna bera Maribora na derbijih

Ezekiel Henty na derbiju avgusta 2015 | Foto: Urban Urbanc/Sportida Ezekiel Henty na derbiju avgusta 2015 Foto: Urban Urbanc/Sportida Olimpija je na derbiju nazadnje zmagala 16. avgusta leta 2015, ko je pod vodstvom Marijana Pušnika v Ljudskem vrtu navdušila.

Z zadetki Ezekiela Hentyja in Andraža Šporarja je zmagala s 3:0. Po tem na naslednjih šestih tekmah ni več zmagala. Trikrat je remizirala in trikrat izgubila.

Maribor je na derbijih tudi sicer veliko uspešnejši. Olimpija je na zadnjih 25 derbijih zmagala samo trikrat.

Še 15. marca 2014, ko je v Stožicah v prvenstvu pod vodstvom Srba Milorada Kosanovića zmagala z 2:0, in 6. marca 2013 v pokalu, ko je v povratni tekmi četrtfinala pokalnega tekmovanja v Mariboru z golom Filipa Valenčiča zmagala z 1:0, a je bila to jalova zmaga. Na prvi tekmi je namreč izgubila z 1:3 in se poslovila od tekmovanja.

Najlepši zadetki 27. kroga:

Ne spreglejte