Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Viškovič

Petek,
2. 6. 2017,
4.00

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,38

Natisni članek

Luka Elsner NK Domžale Simon Rožman

Petek, 2. 6. 2017, 4.00

6 let, 7 mesecev

Simon Rožman

Stopil je v čevlje Luke Elsnerja in ga prehitel

Rok Viškovič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,38
Simon Rožman | Foto Vid Ponikvar

Foto: Vid Ponikvar

Simon Rožman je z zmago v pokalu osvojil prvo lovoriko, potrdil, da je zelo obetaven nogometni trener, in dokazal, da je dostojen naslednik vrstnika Luke Elsnerja na klopi Domžal.

Septembra lani je prišel namesto Luke Elsnerja, ki se je po sijajni evropski sezoni, v kateri so Domžalčani odigrali šest tekem in na kolena spravili bogati West Ham United, preselil k Olimpiji.

Domžalčani so na mednarodnem prizorišču opozorili nase, zato je pred jesenjo sledil osip. Odšli so steber obrambe Kenan Horić ter reprezentanta, bočni branilec Dejan Trajkovski in na začetku sezone odlični vezist Matic Črnic.

Pozimi so ostali še brez najučinkovitejših napadalcev Slobodana Vuka in Marka Alvirja, odšel je tudi napadalec Antonio Mance.


Po finalu pokala:


Domžale so bile v prvenstvu četrte, kar je njihova najslabša uvrstitev po sezoni 2013/14, a so osvojile 56 točk. Točko več kot lani, ko so bile tretje. Ob tem so bili Domžalčani s 63 doseženimi zadetki skupaj z Mariborom najučinkovitejše moštvo lige.

Z devetimi meseci, ki so za njim, je trener Domžal zadovoljen. "Morda se marsikdo sploh ne zaveda, v kakšnem položaju smo bili. Ni lahko igrati tretjega kroga kvalifikacij za ligo Europa, potem je sledil konec prestopnega roka, v katerem smo izgubili tri pomembne nogometaše, zgodila se je menjava trenerja. Sredi sezone so bili igralci, ki so izstopali, nagrajeni. Odšli so še štirje. Ni nam bilo lahko," je povedal Simon Rožman.

Premagal Maribor, Olimpijo in Gorico, izgubil proti Radomljam

Z Domžalami je Rožman do zdaj odigral 35 tekem. Zbral je 19 zmag, med drugim je dvakrat premagal Olimpijo, enkrat Maribor in s kar 5:0 odpravil Gorico. Remiziral je šestkrat. Doživel je deset porazov.

Zelo boleč je bil predvsem tisti, ki ga je doživel pred domačimi navijači proti Radomljam v 19. prvenstvenem krogu. Takrat so Radomlje zmagale z 2:0, kar je njihova sploh edina zmaga v 36 prvenstvenih krogih.

Zabili so največ golov, osvojili pokal, poskrbeli za štiri reprezentante

Za njim je prva sezona v Domžalah. | Foto: Vid Ponikvar Za njim je prva sezona v Domžalah. Foto: Vid Ponikvar V Domžalah, ki se bodo morale začeti hitro pripravljati na novo evropsko sezono, v kateri bodo tokrat zaradi uspeha iz lanskega poletja verjetno še bolj pod drobnogledom, bo na izhodnih vratih kluba morda spet pestro.

Da so domžalski nogometaši opozorili nase, je potrdil tudi zadnji seznam selektorja Slovenije Srečka Katanca. Na njem so se znašli kar štirje Domžalčani (Jure Balkovec, Miha Blažič, Matija Širok in Žan Majer), kar se do zdaj ni zgodilo še nikoli.

"Pri nas delamo, kar govorimo. Ne govorimo nekaj zato, da bi bili všečni. Primorani smo vzgajati mlade igralce. Priložnost dajemo domačim, mladim nogometašem in skušamo biti atraktivni. Zabili smo največ golov, priigrali smo si največ priložnost, poskrbeli smo za štiri reprezentante. Točk je bilo nekoliko manj, a trudili smo se, kolikor smo se lahko. Vedno si želimo korak naprej. Nimamo takšnega proračuna, da bi si lahko privoščili ne vem kaj, nimamo stricev iz ozadja," se je o viziji, ki jo živi v Domžalah, razgovoril Rožman.

Ne pogovarjajo se s figo v žepu

"Ko se pogovarjamo s fanti, tega ne počnemo s figo v žepu. Ne zadržujem jih, saj vsi skupaj pišemo pošteno zgodbo. Vsem nam je jasno, da si vsi želijo na bolje, zato se vseskozi trudimo najti nove rešitve znotraj svojega kadra ali s pomočjo naše skavtske službe. Delamo tisto, kar govorimo. Morda tega v Sloveniji niso vajeni vsi," je nadaljeval.

Izstrelila ga je sijajna sezona v Celju

Nase je opozoril v Celju. | Foto: Urban Urbanc/Sportida Nase je opozoril v Celju. Foto: Urban Urbanc/Sportida Rožman je v prvi slovenski ligi debitiral maja leta 2014, ko je na klopi Celja nasledil Miloša Rusa, ki se je moral posloviti po štirih zaporednih prvenstvenih porazih. Do konca prvenstva je s Celjem dvakrat zmagal, remiziral in trikrat izgubil. Zasedel je osmo mesto na lestvici.

Sezono za tem je Celje navdušilo in končalo na drugem mestu, ob tem se je uvrstilo v finale pokala. Na začetku sezone 2015/16 se je nezadovoljen s stanjem v klubu poslovil od Celja.

Marca lani je prišel v Domžale. Sprva kot strokovni koordinator pri delu z mladimi in tudi sodelavec Elsnerja. Po njegovem odhodu ga je nasledil na čelu strokovnega štaba članskega moštva.

Izčrpan je, v prihodnji sezoni cilj Evropa

"Po za nas res zahtevni sezoni sem zelo izčrpan," je priznal mladi trener po pokalnem naslovu, po katerem je bil vesel kot že dolgo ne. Enkrat je že bil v finalu, kot trener Celja je leta 2015 z 0:2 izgubil proti Kopru. V drugem poskusu je bil uspešen. "Verjemite mi, da mi je bilo pred dvema letoma zelo hudo. Toda vsaka negativna izkušnja prinese tudi nekaj dobrega," je povedal.

Z Domžalami se bo v prihodnji sezoni podal v kvalifikacije za ligo Europa. | Foto: Vid Ponikvar Z Domžalami se bo v prihodnji sezoni podal v kvalifikacije za ligo Europa. Foto: Vid Ponikvar

In kako naprej? "Cilji so znani. Želimo se uvrstiti v Evropo," po koncu sezone ni hotel nastopati z velikimi besedami Rožman. Dostojno je nasledil Luko Elsnerja, ki je v treh letih v Domžalah pustil svoj pečat.

Če ne drugega, je svojega vrstnika, ki si je finale ogledal s tribun štadiona v Kopru, prehitel. Osvojil je namreč lovoriko. Elsner, ki je letos z Olimpijo neuspešno naskakoval prvenstveni naslov, na svojo prvo še čaka.

Ne spreglejte