Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
13. 7. 2017,
4.00

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,45

Natisni članek

Blaž Slišković Darko Milanič Zrinjski Mostar NK Maribor NK Maribor

Četrtek, 13. 7. 2017, 4.00

6 let, 6 mesecev

Državni prvak se je v Slovenijo vrnil nasmejan

Trener Zrinjskega po porazu z Mariborom ni več glasen

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,45
Darko Milanič | Foto Matjaž Vertuš

Foto: Matjaž Vertuš

Maribor si je že na prvi tekmi v Mostarju, kjer je z golom evropskega rekorderja Marcosa Tavaresa v 93. minuti zmagal z 2:1 in praktično že napredoval v tretji krog kvalifikacij za ligo prvakov, zagotovil vsaj šest evropskih tekem. Trener Zrinjskega, ki je pred tekmo zbodel slovenskega prvaka, po njej ni več glasen.

"Pred tekmo smo si želeli zmagati. To nam je tudi uspelo, ob tem smo dosegli dva gola v gosteh, česar sem zelo vesel. Z rezultatom sem seveda zelo zadovoljen," je po novi evropski zmagi povedal Darko Milanič, ki se je z ekipo domov vrnil takoj po tekmi in bil v Mariboru že okoli polnoči.

"Že pred tekmo smo imeli jasen cilj. Te tekme nismo jemali kot prvi polčas, ampak posamezno. Želeli smo si zmage in smo do nje tudi prišli. Dosegli smo dva gola, imeli na koncu tekme lepo priložnost, da bi še tretjega, a smo seveda vseeno zadovoljni. Dosegli smo svoj cilj," je povedal trener Maribora, ki je po koncu prejšnje sezone, ko je po enoletnem premoru spet postal slovenski prvak, izgubil nekaj najbolj pomembnih članov ekipe.

Tudi zaradi tega so se navijači Maribora bali, da bi se tokraten dvoboj z Zrinjskim, leta 2014 so ga brez težav izločil, končal drugače kot tisti pred tremi leti. Tudi in predvsem zaradi tega so bili pri Zrinjskem prepričani, da jim bo tokrat uspelo. Zdaj je že po prvi tekmi jasno, da jim ne bo, čeprav tega seveda niso priznali in pravijo, da se še niso predali.

Evropski rekord Marcosa Tavaresa

Marcos Tavares postavlja mejnike. | Foto: Vid Ponikvar Marcos Tavares postavlja mejnike. Foto: Vid Ponikvar Pri Uefi so pred kratkim objavili statistiko kvalifikacij evropskih klubskih tekmovanj, za ligo prvakov in ligo Europa. Zanimivo, na njej je na vrhu lestvice strelcev Marcos Tavares, ki je do tekme z Zrinjskim dosegel 17 zadetkov v kvalifikacijah za evropske pokale in si prvo mesto delil z Latvijcem Mihailsom Miholapsom.

Kapetan Maribora, ki je bil strelec zmagovitega zadetka v Mostarju, je zdaj pri številki 18 in je na vrhu lestvice sam, saj latvijski napadalec že nekaj časa ne igra več nogometa.

Brazilec, sicer najboljši strelec v zgodovini Maribora, je na 31 tekmah v kvalifikacijah za ligo prvakov dosegel 11 golov. V kvalifikacijah za ligo Europa je na 14 tekmah dosegel sedem zadetkov.

V Evropi je še štirikrat na 19 tekmah zadel v ligi Europa, medtem ko se v ligi prvakov ob šestih nastopih ni uspel vpisati med strelce.

Pravi, da je odločila zapravljena enajstmetrovka

"Rezultat bi bil lahko drugačen, a vsekakor čestitam gostom za zmago," je po tekmi povedal Blaž Slišković. Trener Zrinjskega je pred tekmo, ko je Maribor s prijateljske tekme proti Krasnodarju označil za smešnega, pri slovenskem prvaku prav gotovo poskrbel za še malce več optimizma. Zdaj se je izkazalo, da se je motil.

"Na začetku tekme smo imeli na voljo enajstmetrovko, a je nismo izkoristili. To je precej vplivalo na mojo ekipo. Maribor se je po tem psihološko dvignil. V prvih 20, 25 minutah smo igrali dobro, potem smo padli. Želeli smo spremeniti potek dogajanja, ob polčasu sem opravil dve menjavi, a nam na žalost ni uspelo," je še povedal legendarni nekdanji nogometaš mostarskega Veleža in splitskega Hajduka.

Blaž Slišković pravi, da bi bil lahko razplet tekme v Mostarju drugačen. | Foto: Reuters Blaž Slišković pravi, da bi bil lahko razplet tekme v Mostarju drugačen. Foto: Reuters

Zbrane je pošteno nasmejal

V času tekme je bila v Mostarju huda vročina, pripekalo je tudi do 35 stopinj Celzija, kar je bil za nogometaše obeh ekip velik izziv.

"Žal mi je, da moram to reči, a na nekatere moje igralce so vplivali tudi žvižgi s tribun po 20 minutah igre pri izidu 0:0. Naj samo eden izmed teh posameznikov, ki so žvižgali, v taki vročini stopi na igrišče, pa bo videl, kako je. Umrl bo od vročine. Moji fantje si ne zaslužijo žvižgov. To se dogaja zaradi tega, ker smo neobjektivni, saj vedno mislimo, da smo najboljši. Najbolj neumno je, ko je v občinstvu človek, ki nima pojma o nogometu in beži od svoje žene. Ker si ne upa zdreti na njo, se potem znese na igralce," je z nevsakdanjo opazko pošteno nasmejal Slišković, ki kljub zelo slabem položaju njegove ekipe pred drugim polčasom v Mariboru še vedno ni vrgel puško v koruzo.

V Maribor ne prihajajo na izlet

"Dokler nas čaka še 90 minut, se ne bomo predali. Na povratni tekmi bomo napadli. Lahko, da nas bo to drago stalo, a drugega nam ne preostane. Bomo videli, ali nam bo uspelo, a daleč od tega, da v Maribor odhajamo na izlet," je za konec povedal 58-letni trener.

Povratna tekma bo prihodnjo sredo ob 20.15 v Ljudskem vrtu. Vmes bodo Mariborčani v soboto v prvem prvenstvenem krogu nove sezone gostili Aluminij. Prvenstvo Bosne in Hercegovine se začne šele naslednji konec tedna, zato bo Zrinjski do tekme v Mariboru počival.

Ne spreglejte