Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Plestenjak

Sobota,
6. 8. 2016,
10.55

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,03

Natisni članek

Prva liga Telekom Slovenije Liga Europa Damjan Marjanović Zoran Baljak Aberdeen Darko Milanič Jasmin Handanović Denis Šme NK Maribor NK Maribor

Sobota, 6. 8. 2016, 10.55

6 let, 7 mesecev

Zmago posvetili umrlima nogometašema NK Maribor

Tragedija, ki je združila ves Maribor

Rok Plestenjak

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,03
Maribor žalovanje | Foto Sportida

Foto: Sportida

Življenje v Mariboru se po eni največjih tragedij v zgodovini nogometnega kluba, smrti dveh mladih vijolic, nadaljuje po ustaljenih smernicah. Bližajo se pomembni izpiti doma in v Evropi, igralci pa se zahvaljujejo navijačem za izjemno podporo.  

Kako naporno je bilo nogometašem Maribora pred četrtkovo evropsko tekmo z Aberdeenom, pričajo besede junaka srečanja Jasmina Handanovića. "Torkovi dogodki so na nas pustili opazne psihološke posledice. Preprosto se nismo mogli pripravljati na tekmo v enakem ritmu ali vzdušju, kot smo ga po navadi vajeni. Iskreno sožalje družinam in najbližjim umrlih nogometašev tudi z moje strani. Ni bilo lahko," je pojasnil izkušeni vratar.

V četrtek je paral živce nogometašem Aberdeena in s številnimi uspešnimi posredovanji ohranil svojo mrežo nedotaknjeno, s tem pa tudi pomagal do odločilnega koraka, ki je Mariborčanom zagotovil napredovanje. Razveselil se je bučne podpore gledalcev, saj je prejel dokaz, da navijači po turbulentni sezoni 2015/16 niso pozabili na strast, s katero podpirajo klub.

Ni vajen takšnih priprav

Mariborčani so zadnje treninge pred četrtkovim srečanjem opravljali za zaprtimi vrati, v sredo pa je odpadlo tudi druženje s predstavniki sedme sile.

Življenji dveh mladih nogometašev Maribora sta ugasnili v torek na Tržaški cesti. | Foto: Sportida Življenji dveh mladih nogometašev Maribora sta ugasnili v torek na Tržaški cesti. Foto: Sportida  

"Takšnih priprav na tekmo nismo vajeni. Logično je, da se v skupini različno odzovemo na tragedijo. Zmaga nad Aberdeenom je s tega vidika zelo velika in namenjena Zoranu (Baljaku, op. p.) in Damjanu (Marjanoviću, op. p.)," je strateg Maribora Darko Milanič posvetil prvo evropsko zmago v tej sezoni tragično preminulima nogometašema. V torek sta se vračala s treninga v Rogozi, nato pa sta njuni življenji ugasnili v prometni nesreči. Mesto ob Dravi se je zavilo v črnino.

Občutili so energijo in jo izkoristili

Mesto nesreče ob Tržaški cesti je polno sveč in navijaških vijoličastih obeležij, s katerimi so se privrženci NK Maribor spomnili na nesrečna nogometaša. V spomin na izgubo obetavnih vijolic so v druščini najrazličnejših dresov, nekatere so prispevali tudi navijači Aberdeena, žalne sveče zagorele tudi ob Ljudskem vrtu.

Mariborska navijaška skupina Viole je po minuti molka v spomin na nesrečna nogometaša, ki jim je NK Maribor posvetil zmago nad Aberdeenom, izobesila njuni sliki. | Foto: Sportida Mariborska navijaška skupina Viole je po minuti molka v spomin na nesrečna nogometaša, ki jim je NK Maribor posvetil zmago nad Aberdeenom, izobesila njuni sliki. Foto: Sportida

"Ne samo mariborski kolektiv, bb tej tragediji se je povezalo in družilo celotno mesto . Ko so nas prišli podpret na tekmi z Aberdeenom, smo občutili njihovo energijo. V začetku je bilo malce turobno, potem pa smo to energijo izkoristili sebi v prid in zasluženo zmagali," je o bučni podpori, ki jo je zaznamoval tudi spomin na žrtvi torkove prometne nesreče (tretjemu udeležencu nesreče Ljubomirju Moravcu so amputirali roko), spregovoril Denis Šme.

Branilec se je v Maribor preselil lani kot še eden izmed številnih nogometašev Kopra, ki so se v zadnjih sezonah preselili na Štajersko. Svoje odločitve ne obžaluje, ampak poudarja, da se je odločil pravilno. "Čeprav sam nisem Primorec (je Korošec, op. p.), ampak sem Koper izkoristil le za odskočno desko, se očitno Primorci dobro znajdejo v Mariboru. Med kluboma vlada dobro sodelovanje, uprava Maribora pa vidi neki potencial v igralcih Kopra," je skušal pojasniti fenomen številnih nogometnih selitev z Bonifike v Ljudski vrt.

Najboljše, kar lahko doživiš v Sloveniji

Dres Maribora nosi s ponosom. "Kot igralec lahko v Sloveniji najboljše doživiš prav v Mariboru. Vzdušja, ki vlada okrog kluba, se ne da primerjati z nobenim drugim v Sloveniji. To je vrh," nas je prepričeval, da trditev o tem, kako je Maribor najbolj nogometno mesto v Sloveniji, ni zvita s trte. To je mesto pod Kalvarijo dokazalo tudi v zadnjih dneh, ko je po tragediji stopilo skupaj in nogometašem v zahtevnem obdobju pomagalo do nadaljevanja evropske zgodbe.

Tragedija je pretresla tudi navijače Aberdeena. | Foto: Sportida Tragedija je pretresla tudi navijače Aberdeena. Foto: Sportida

Nagrado so prejeli v izdihljajih dvoboja, ko so jih Škoti obdarili z naivnim avtogolom. Žoga je končala v njihovi mreži, Maribor pa si je z zmago z 1:0 dokončno priigral mesto med udeleženci play-offa za nastop v ligi Europa. Petkov žreb mu je za tekmeca dodelil Qabalo iz Azerbajdžana. "Nekdo od zgoraj je spremljal to tekmo," je dodal Šme, ko se je spominjal nevsakdanjega avtogola Aberdeena.  

Vladala je smrtna tišina, v klubu ni bilo nasmeškov

Kako v dobrem in slabem diha skupaj vijolična družina, se je na lastne oči prepričal tudi Blaž Vrhovec. Slovenski reprezentant se je v Maribor iz Celja preselil šele poleti, tako da se še spoznava z vsem, kar dela 13-kratnega državnega prvaka tako pomembnega v slovenskem nogometnem okolju.

"Mogoče za nas, ki smo novi v klubu in fantov, ki so bili prisotni v nesreči, nismo poznali, ni bilo toliko čustveno kot za ostale. Je pa vseeno zelo vplivalo na nas. Ko v slačilnici vlada smrtna tišina, ko v klubu ni nobenega nasmeška, je zelo žalostno. Nisi čustveno vpleten v to, a te povleče za seboj. Ni bilo lahko, a je treba nadaljevati z delom. To je naša služba. Zmagali smo tudi za Zorana in Damjana," je pojasnil donedavni kapetan celjskega kluba, ki je prepričan, da avtogol Škotov ni bil naključen.

Mariborčani so se z zmago nad Aberdeenom uvrstili v zadnji krog kvalifikacij za ligo Europa, kjer se bodo pomerili s Qabalo.  | Foto: Sportida Mariborčani so se z zmago nad Aberdeenom uvrstili v zadnji krog kvalifikacij za ligo Europa, kjer se bodo pomerili s Qabalo. Foto: Sportida

"Nikoli ni naključje, da te spremlja sreča. Z nečim smo si jo že zaslužili. Upam, da nas bo spremljala tudi naprej," je razvil misel, s katero so se v četrtek v svoje domove vračali tudi obiskovalci srečanja med Mariborom in Aberdeenom. Vijolice so zmagale za Zorana in Damjana, ker se je to preprosto moralo zgoditi. Mariborska nogometna družina je stopila skupaj, zdaj pa jo čakajo novi izzivi. Že v ponedeljek bo v Ljudskem vrtu gostovala Olimpija, tako da se obeta nov spektakel.

Ne spreglejte