Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Viškovič

Sobota,
28. 3. 2009,
22.54

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Sobota, 28. 3. 2009, 22.54

8 let

Točka, velika kot Triglav

Rok Viškovič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Slovenija je v peti tekmi kvalifikacij za svetovno nogometno prvenstvo 2010 pred domačimi navijači proti Češki zasluženo osvojila točko. Tekma se je končala brez zadetkov.

Nabito poln Ljudski vrt, v katerem je bilo vzdušje, kakršnega na prenovljenem mariborskem štadionu še ni bilo, je na nogah pričakal slovensko enajsterico, v kateri sta bila v obrambi nekoliko presenetljivo Matej Mavrič na desnem boku in Suad Filekovič v sredini, ki sta bila v izbrano vrsto vpoklicana naknadno.

Dober začetek Slovenije

Z vzpodbudo, ki je prihajala s tribun, so Slovenci začeli silovito. Že v tretji minuti so imeli priložnost, ko je na levi strani kazenskega prostora malce pred češkim vratarjem Petrom Čechom prišel Milivoje Novakovič, a v zraku žoge pred zvezdnikom Chelseaja ni udaril najbolje, zato je ostalo pri nespremenjenem izidu. Štiri minute kasneje je imela domača reprezentanca prvi prosti strel, ko je Zlatko Dedič na desni strani izsilil prekršek, ki pa ga Mirnes Šišič, ki je izvajal prosti strel, ni izkoristil najbolje. Sledil je kot, ki ga je izvajal Andrej Komac.

Do strela z glavo je prišel Novakovič, a meril malce mimo vrat Čehov. Dve minuti kasneje je na desni strani gostujočega češkega vratarja prekršek vnovič izsilil Dedič in poskrbel, da je Čeh David Rozehnal prejel še rumeni karton. Nekaj trenutkov za tem je bil nespametno kaznovan še Šišič, ki je žogo udaril pred sodnikovim žvižgom in zato na sredini tekmi proti Severni Irski v Belfastu ne bo smel igrati. Po prostem strelu Slovenci vnovič niso bili nevarni, a izsilili nov kot. Tudi tokrat je bil Komac neuspešen.

Vratnica najboljšega strelca

V 17. minuti so do prvega strela prišli gostje, ko je Libor Sionko poskušal z desne strani kazenskega prostora, a meril nenevarno in žoga je zletela čez gol. Napadalec, ki nam je zabil gol v Teplicah, je bil nenevaren še pet minut kasneje, ko je udaril v padcu v kazenskem prostoru, a je njegov strel spet zletel čez gol Jasmina Handanoviča. V 24. minuti so imeli Čehi prvi kot na tekmi, a je poizkus gostov Boštjan Cesar, ki je bil steber slovenske obrambe in ji je odlično poveljeval, izbil v kot, po katerem so prišli do najlepše priložnosti v prvih 45 minutah.

Po gneči v kazenskem prostoru Slovenije je Milan Baroš, ki je z naskokom najboljši strelec zdajšnje češke vrste, prišel do čudnega strela, po katerem je žoga celo zadela desno Handanovičevo vratnico. Sledil je nov kot Čehov, po katerem pa je vratar Mantove prišel do žoge in jo ujel.

Čehi začeli pritiskati

Čehi so začeli pritiskati in začutili, da lahko pridejo do priložnosti za gol, medtem ko je slovenska vrsta padla in bila neprepoznavna predvsem v napadu. V 33. minuti je imel spet priložnost najbolj nevaren češki reprezentant v prvem polčasu, Sionko, a je njegov strel Filekovič blokiral. V isti minuti je napadalec danskega Köbenhavna poizkusil še z 20 metrov, a je njegov strel zletel čez gol.

V 37. minuti je do strela v kazenskem prostoru Slovenije prišel tudi zvezdnik madridskega Atletica Tomaš Ujfaluši, a je bil vnovič na pravem mestu razpoloženi Filekovič in blokiral njegov poizkus.

Velika priložnost Dediča

Selektor Slovenije Matjaž Kek je bil v teh minutah očitno nezadovoljen nad igro svoje ekipe in je na ogrevanje poslal rezerviste Aleša Mejača, Zlatana Ljubijankiča in Nejca Pečnika.

Kot da bi to zbudilo slovensko enajsterico, je v 40. minuti izpeljala odličen protinapad. Začel ga je Šišič na svoji polovici, nadaljeval Andrej Komac, nato pa sta Dedič in Novakovič odigrala dvojno podajo, po kateri je Dedič prišel do stoodstotne priložnosti, ko je bil sam pred golom Čecha, a iz prve meril malce mimo desne vratnice gostujočega vratarja. Napadalec Frosinoneja je bil nad tem, da ni zabil gola, tako jezen, da je z vso silo udaril vratnico. Koprčan je zbudil slovenske tribune, ki so vnovič oživele in poskrbele, da so Slovenci do konca polčasa spet pritisnili na Čehe in v zadnji minuti polčasa vnovič dodobra ogreli dlani Čecha. S 30 metrov je poizkušal Dedič in meril v vratarjev desni kot po tleh. Strel je bil nevaren, saj je moral gostujoči zvezdniški vratar posredovati in je žogo izbil v kot. Prvič je kot izvajal Mavrič, a tudi on ni bil uspešnejši od svojih predhodnikov. Ostalo je pri izidu 0:0, s katerim sta obe enajsterici odšli na polčas.

Podaja namesto strela

Ob polčasu selektorja nista menjala in na igrišči sta pritekli enajsterici z začetka tekme. V prvih petih minutah se ni zgodilo nič omembe vrednega, nato pa je imela Slovenija nova kota. Oba je izvajal Komac, a spet nenevarno za češki gol in ostalo je pri nespremenjenem izidu. Dve minuti za tem je imela kot še Češka. Po odbiti žogi je do strela z več kot 20 metrov prišel Jan Polak, a v slogu njegovih soigralcev meril visoko čez gol. Minuto kasneje je iz podobnega položaja poizkusil tudi Jaroslav Plašil, a bil tudi on nenatančen. V 58. minuti je imela Slovenija prvo priložnost v drugem delu igre.

Na desni strani je v kazenski prostor gostov osamljen prišel Dedič, a skušal podati do Novakoviča, namesto, da bi streljal. Poizkus podaje so Čehi izbili v kot in priložnost je splavala po vodi.

Šišič zapravil lepo priložnost

V 61. minuti je povsem osamljen na desni strani, globoko v kazenskem prostoru, do strela prišel Šišič, a z levico meril previsoko in zapravil priložnost. V naslednji akciji je do strela z leve strani prišel Novakovič in meril dobro, a je njegov poizkus Čech brez težav ustavil. V 65. minuti je imela Češka prosti strel z 25 metrov, e je tudi branilec Milana Marek Jankulovski žogo poslal visoko čez slovenski gol. Štiriindvajset minut pred koncem tekme je Kek prvič menjal. Iz igre je poslal Dediča, ki je igral zelo dobro in bil vseskozi nevaren za češke branilce, na igrišču pa, tako kot vedno v zadnjem času, pustil srce. Da je bilo res tako, so potrdili tudi združeni slovenski navijači, ki so začeli vzklikati njegovo ime.

Na zelenico je pritekel napadalec Ljubijankič, ki se je minuto za tem znašel že v prvi priložnosti. Po predložku Šišiča iz desne na levo stran je sprožil strel z glavo, a je žoga končala mimo leve vratnice.

V zaključku tekme brez drame

V 76. minuti je prvič menjal Petr Rada. Iz igre je odšel Radek Širl, v njo pa prišel nogometaš nemškega Bayerja Leverkusna Michal Kadlec. Enajst minut pred koncem rednega dela igre je gostujoči selektor opravil še drugo menjavo. Iz igre je odšel napadalec Sochauxa Vaclav Sverkoš, na igrišče pa pritekel Tomaš Necid iz moskovskega CSKA. Sledila je druga menjava v slovenski vrsti. V 83. minuti je namesto vidno utrujenega Šišiča v igro prišel izkušeni Tonči Žlogar. Dve minuti za tem je Kek opravil zadnjo menjavo. Na igrišče je pritekel Aleš Mejač, na klop pa se je usedel Komac. Dve minuti pred 90. minuto je sodnik Pedro Proenca Oliveira Alves Garcia pokazal še tretji rumeni karton.

Dobil ga je kapetan gostov Ujfaluši zaradi ugovarjanja. V sodnikovem podaljšku – četrti sodnik je pokazal triminutni podaljšek - je bila še zadnja menjava. Pri Čehih je iz igre odšel Baroš, na igrišče pa prišel Martin Fenin. Do konca tekme se izid ni spremenil in ostalo je pri remiju.

Slovenci v zelo dobrem položaju

Slovenija je osvojila zelo pomembno točko. Ker je igrala v zelo oslabljeni postavi, je točka še toliko večja. Ostaja v igro za pot na svetovno prvenstvo, če bi v sredo zmagala pa bi storila korak dlje proti Južni Afriki.

Glede na to, da ni odigrala še niti ene tekme proti avtsajderju skupine San Marinu, je njen položaj v kvalifikacijski skupini 3 še toliko bolj ugoden.

Ne spreglejte