Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Plestenjak

Sobota,
14. 11. 2015,
11.24

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

nogomet Slovenija Ukrajina

Sobota, 14. 11. 2015, 11.24

8 let

Temni oblaki nad Ukrajino

Rok Plestenjak

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Nad Lvov se danes zgrinjajo temni oblaki. Ali želi nebo s tem kaj sporočiti ali je to zgolj naključje? Sodeč po utripu v omenjenem ukrajinskem mestu, pri gostiteljih ni zaznati pretiranega optimizma.

Sobota, 14. november 2015, je pomemben dan za Ukrajino in Slovenijo. Odigran bo prvi polčas dodatnih kvalifikacij za EP 2016, napetost pa raste iz minute v minuto. Če je tako v obeh nogometnih taborih, o postopnem dvigu adrenalina je v petek poročal že slovenski selektor Srečko Katanec, pa je med ukrajinskimi navijači drugače.

Ozračje v Lvovu še zdaleč ni doseglo vrelišča, ki bi ga na dan tako pomembnega nogometnega dogodka pričakovali. Glavna tema v mestu so šokantni krvavi dogodki iz Pariza. Navijači so se v dopoldanskih urah še skrivali. Na ulicah lepo urejenega mesta z okrog 800 tisoč prebivalci ni opaziti domačinov v navijaških rumeno-modrih barvah, na stavbah ni izobešenih dodatnih ukrajinskih zastav. Nad mestom se zgrinjajo temni oblaki in simbolično ponazarjajo občutek, ki smo ga pridobili v petek, ko pri gostiteljih ni bilo zaznati velikega optimizma.

Kot da nekateri ne verjamejo, da je Ukrajina pod vodstvom Mihaila Formenka zmožna izločiti Slovenijo, ki ji zavidajo številne legionarje v močnih evropskih klubih (Inter, Atletico Madrid, Bayer Leverkusen, Fiorentina …).

Bo koleno Pjatova zdržalo napore?

Da nesreča ne počiva sama, so poskrbeli še kartoni in poškodbe. Zaradi tretjega rumenega kartona, ki sta ga prejela na zadnji kvalifikacijski tekmi, bosta morala danes počivati Oleksander Kučer in Taras Stepanenko. Če ne bi, bi ju selektor zagotovo uvrstil v začetno enajsterico, v kateri ne bo niti Ruslana Rotana, najbolj izkušenega člana zvezne vrste.

Za nameček je za dodatno negotovost poskrbelo koleno prvega vratarja Andrija Pjatova. V zadnjih tednih ni bilo zdravo, zato je dolgoletni vratar Šahtarja in ukrajinske reprezentance počival. Za današnjo tekmo naj bi bil nared, a se ukrajinski navijači sprašujejo, ali je potrebno tvegati nastop proti nevarni slovenski izbrani vrsti z vratarjem, ki še ni povsem odpravil bolečin.

Tu je še vraževerje. Ukrajini je že petkrat spodletelo v dodatnih kvalifikacijah. V tej neslavni statistični rubriki so evropski rekorderji, poraja pa se vprašanje, ali se to dogaja naključno ali zaradi tega, ker psihološko niso kos izzivu.

Napovedujejo se hudi prometni zamaški

Ker je tekma med Ukrajino in Slovenijo razprodana, bo današnji dvoboj v Areni Lviv, kjer gostitelji na devetih tekmah še niso doživeli poraza, spremljalo 35 tisoč gledalcev.

Domača policija vsem obiskovalcem svetuje, da se proti sodobnemu objektu, v katerem bo čez poldrugi teden v ligi prvakov gostoval madridski Real, odpravijo pravočasno. Napovedujejo se hudi prometni zamaški, k dodatni gneči pa bi lahko pripomoglo tudi peklensko navijaško ozračje, ki so nam ga v petek obljubljali ukrajinski novinarji.

Nekaj sto slovenskih navijačev, ki so že prispeli v Ukrajino in za pot z jeklenimi konjički (če prištejemo še obvezno uro čakanja na poljsko-ukrajinski meji) v povprečju potrebovali okrog 12 ur, bi bilo najbolj zadovoljnih, če bi se gneča z lvovskih ulic po 18. uri preselila v kazenski prostor Ukrajincev.

Če bi se to uresničilo, bi se nad Lvovom dokončno zgrnili temni oblaki in bi favorite na papirju v Mariboru rešil le čudež. Ti se v Ljudskem vrtu, skoraj neosvojljivi trdnjavi slovenske reprezentance, dogajajo sila redko.

Ne spreglejte