Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Plestenjak

Torek,
10. 10. 2023,
18.04

Osveženo pred

2 meseca, 2 tedna

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,99

Natisni članek

Jan Oblak Jan Oblak Kvalifikacije za Euro 2024 liga MLS Finska Teemu Pukki slovenska nogometna reprezentanca

Torek, 10. 10. 2023, 18.04

2 meseca, 2 tedna

Teemu Pukki

Bradati Finec, ki izziva Jana Oblaka, podira rekorde v ZDA

Rok Plestenjak

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,99
Teemu Pukki | Finski strelski rekorder Teemu Pukki se je pred nekaj dnevi podpisal pod rekord v dresu kluba lige MLS Minnesota United. Zadnji zadetek za "velike uharice", takšen je vzdevek finske reprezentance, je dosegel 19. junija v Helsinkih proti San Marinu. Takrat so Finci zmagali kar s 6:0. | Foto Guliverimage

Finski strelski rekorder Teemu Pukki se je pred nekaj dnevi podpisal pod rekord v dresu kluba lige MLS Minnesota United. Zadnji zadetek za "velike uharice", takšen je vzdevek finske reprezentance, je dosegel 19. junija v Helsinkih proti San Marinu. Takrat so Finci zmagali kar s 6:0.

Foto: Guliverimage

Slovenska nogometna reprezentanca se pripravlja na eno najpomembnejših tekem zadnjega desetletja. Če bi v soboto v razprodanih Stožicah vzela mero Finski, bi storila pomemben korak k uresničitvi sanj, preboju na Euro 2024, prvo veliko tekmovanje po letu 2010! Načrte ji bodo poskušali prekrižati Finci, pri katerih se je v izjemni strelski formi znašel njihov rekorder Teemu Pukki. In to ob nadvse neprimernem času za slovensko obrambo in kapetana Jana Oblaka.

Slovenska nogometna reprezentanca Trening Brdo Kranj
Sportal "Velika stvar, ki se v Sloveniji že dolgo ni zgodila"

Kekova četa na Gorenjskem dviguje pripravljenost pred sobotnim izzivom, na katerem bo imela opravka z zelo zahtevnim tekmecem. Slovenija je v kvalifikacijah za Euro 2024 odigrala šest tekem, osvojila 13 točk in trenutno zaseda vodilni položaj, grenkobo poraza pa je izkusila le enkrat. Ravno v Helsinkih, na gostovanju na Finskem, kjer se je mudila pred štirimi meseci in ostala praznih rok (0:2).

Teemu Pukki je pred štirimi meseci v Helsinkih povzročal Sloveniji obilico težav. | Foto: Guliverimage Teemu Pukki je pred štirimi meseci v Helsinkih povzročal Sloveniji obilico težav. Foto: Guliverimage

To je bil eden izmed dveh dvobojev v tem kvalifikacijskem ciklusu, na katerem med slovenskima vratnicama ni stal Jan Oblak. Škofjeločan se je takrat ubadal s skrivnostno poškodbo vratu, v času srečanja na Finskem pa kot ambasador ženskega EuroBasketa v Ljubljani spremljal na delu slovensko reprezentanco, pri kateri je vlogo kapetanke opravljala njegova sestra Teja Oblak. Čuvaj mreže Atletica ob spremljanju dvoboja ni imel razlogov za zadovoljstvo. Slovenske košarkarice so v dvorani Stožice izgubile proti Nemkam, njegovi soigralci v Kekovi zasedbi pa ostali praznih rok na Finskem.

Finska je 16. junija na Olimpijskem stadionu v Helsinkih tudi po zaslugi dvakratnega podajalca Teemuja Pukkija premagala Slovenijo z 2:0. Na vratih Slovenije ni bilo Jana Oblaka, branil je Vid Belec, to pa je bil prvi poraz Kekovih izbrancev po osmih tekmah. Pred tem so nazadnje priznali premoč Srbiji junija 2022. Slovenija je bila v Helsinkih najbližje zadetku v 32. minuti, ko je Benjamin Šeško pri zaostanku z 0:1 zatresel okvir vrat. | Foto: Guliverimage Finska je 16. junija na Olimpijskem stadionu v Helsinkih tudi po zaslugi dvakratnega podajalca Teemuja Pukkija premagala Slovenijo z 2:0. Na vratih Slovenije ni bilo Jana Oblaka, branil je Vid Belec, to pa je bil prvi poraz Kekovih izbrancev po osmih tekmah. Pred tem so nazadnje priznali premoč Srbiji junija 2022. Slovenija je bila v Helsinkih najbližje zadetku v 32. minuti, ko je Benjamin Šeško pri zaostanku z 0:1 zatresel okvir vrat. Foto: Guliverimage

Leta 2021 prehitel slovitega rojaka Litmanena

Na tistem dvoboju je barve gostiteljev branil tudi strelski rekorder Teemu Pukki. Zelo se je izkazal, povzročal slovenski obrambi nemalo preglavic in prispeval podaji za oba zadetka. Odigral je 65 minut, zelenico pa zapustil kmalu po drugem zadetku Fincev, s katerim je bil dosežen končni rezultat. Drugi gol za Finsko je dosegel Oliver Antman, ki ga v soboto zaradi zdravstvenih težav ne bo v Ljubljano, bo pa v Stožice prišel napadalec Venezie Joel Pohjanpalo, ki je v "za Slovenijo nesrečni" 13. minuti popeljal gostitelje v vodstvo z 1:0. In to po podaji Pukkija.

Od leve proti desni: najboljši finski strelec Teemu Pukki, selektor Markku Kanerva in vratar Lukaš Hradecky | Foto: Guliverimage Od leve proti desni: najboljši finski strelec Teemu Pukki, selektor Markku Kanerva in vratar Lukaš Hradecky Foto: Guliverimage

Finska prihaja v Slovenijo samozavestna in odločna. Želi ostati neporažena, s tem pa si krepko izboljšati možnosti za drugo zaporedno udeležbo na evropskem prvenstvu, saj jo do konca kvalifikacijskega ciklusa za razliko od Slovenije čaka še ena tekma s San Marinom. Optimizem v finskem taboru dviguje spektakularna predstava Teemuja Pukkija na zadnji klubski tekmi. Bradati Pukki je finski strelski kralj. Pri 33 letih je državni dres oblekel že 114-krat in dosegel kar 38 zadetkov. Leta 2021 je podrl rekord slovitega rojaka Jarija Litmanena in postal najboljši finski strelec vseh časov, konec prejšnjega tedna pa mu je uspel izjemen podvig še v ligi MLS.

slovenska nogometna reprezentanca, trening, Matjaž Kek
Sportal "Želimo si te Nemčije, naredili bomo vse, da premagamo Fince in gremo pozitivno na Severno Irsko"

Lahko se pohvali s pestro kariero, v kateri je nosil tudi dres Seville, Schalkeja in Celtica, največjo priljubljenost pa dočakal na Danskem in v Angliji, kjer je izstopal v napadu Bröndbyja oziroma Norwich Cityja. Od angleških kanarčkov, za katere je na 198 tekmah dosegel 87 zadetkov in se dvakrat veselil osvojitve tekmovanja championship, se je poslovil konec junija. Le dva tedna po zmagi nad Slovenijo. Zaželel si je novih izzivov in se odpravil v ZDA.

Slovo od navijačev Norwich Cityja, ki so ga hitro vzljubili, je bilo čustveno. | Foto: Guliverimage Slovo od navijačev Norwich Cityja, ki so ga hitro vzljubili, je bilo čustveno. Foto: Guliverimage

Pogodbo o sodelovanju je sklenil s članom lige MLS Minnesota United, in sicer do leta 2025, v noči na nedeljo pa zablestel z najboljšo predstavo, odkar se je preselil na drugo stran velike luže. V dvoboju proti Los Angeles Galaxyju, nekdanjemu klubu Zlatana Ibrahimovića, je med 45. in 72. minuto kar štirikrat zadel v polno in pomagal svojemu klubu do dragocene zmage s 5:2, s katero je klub iz St. Paula ohranil upanje na preboj v končnico lige MLS.

Na dvoboju z Galaxyjem se je zapisal v zgodovino. Postal je prvi nogometaš kluba Minnesota United, ki je dosegel vsaj štiri zadetke, in šele 17. igralec v zgodovini lige MLS z omenjenim podvigom. Pred tem je bil strelski rekorder Minnesote Kolumbijec Darwin Quintero, ki je leta 2018 dosegel hat-trick.

Veselje štirikratnega strelca Teemuja Pukkija proti Los Angeles Galaxyju | Foto: Reuters Veselje štirikratnega strelca Teemuja Pukkija proti Los Angeles Galaxyju Foto: Reuters

Puuki je bil za nepozabno predstavo proti Los Angeles Galaxyju nagrajen s priznanjem za najboljšega igralca 37. kroga lige MLS. Odkar se je preselil v ZDA, je na 13 tekmah dosegel deset zadetkov, med nogometaši, ki so v tej sezoni v ligi MLS dali vsaj pet zadetkov, pa se lahko pohvali z najboljšim povprečjem doseženih zadetkov na 90 minut (0,95 zadetka).

Minnesota United se sicer nahaja v težavah, saj se bo stežka prebila v končnico lige MLS, brez katere je denimo že ostal tudi Inter Miami Lionela Messija, pa tudi finskega reprezentanta Roberta Taylorja.

Poleg Puukija je v finski reprezentanci poln samozavesti tudi vratar Lukaš Hradexky, ki je z Bayerjem iz Leverkusna v vodstvu v nemški bundesligi. Na sedmih tekmah je osvojil kar 19 od 21 točk, prejel pa le šest zadetkov. Lekarnarji imajo tako drugo najboljšo obrambo v ligi. | Foto: Reuters Poleg Puukija je v finski reprezentanci poln samozavesti tudi vratar Lukaš Hradexky, ki je z Bayerjem iz Leverkusna v vodstvu v nemški bundesligi. Na sedmih tekmah je osvojil kar 19 od 21 točk, prejel pa le šest zadetkov. Lekarnarji imajo tako drugo najboljšo obrambo v ligi. Foto: Reuters

Tudi Joel Pohjanpalo, strelec vodilnega zadetka na junijski tekmi med Finsko in Slovenijo (2:0), je v dobri formi, na zadnji klubski tekmi je v soboto pomagal Benečanom do zmage nad vodilno Parmo v serie B z dvema podajama. | Foto: Guliverimage Tudi Joel Pohjanpalo, strelec vodilnega zadetka na junijski tekmi med Finsko in Slovenijo (2:0), je v dobri formi, na zadnji klubski tekmi je v soboto pomagal Benečanom do zmage nad vodilno Parmo v serie B z dvema podajama. Foto: Guliverimage

NZS, Nogometna zveza Slovenije
Sportal NZS o pomoči ob poplavah in ukinitvi gola v gosteh

Seznam finskih kandidatov za tekmi s Slovenijo in Kazahstanom:

Vratarji: Lukas Hradecky (Bayer Leverkusen, Nem), Viljami Sinisalo (Exeter Citz, Ang), Hugo Keto (Sandefjord, Nor)

Branilci: Arttu Hoskonen (Cracovia Krakov, Pol), Richard Jensen (Aberdeen, Ško), Robert Ivanov (Eintracht Braunschweig, Nem), Miro Tenho (HJK Helsinki), Pyry Soiri (HJK Helsinki), Diogo Tomas (Odd, Nor), Matti Peltola (HJK Helsinki), Nikolai Alho (Volos, Grč), Jere Uronen (Charlotte, ZDA), Noah Pallas (Oulo), Tuomas Ollila (HJK Helsinki), Leo Väisänen (Austin, ZDA)

Zvezni igralci: Glen Kamara (Leeds United, Ang), Robert Taylor (Inter Miami, ZDA), Rasmus Schüller (Djurgarden, Šve), Kaan Kairinen (Sparta Praga, Češ), Niilo Mäenpää (Warta Poznan, Pol), Daniel Hakans (Valerenga Oslo, Nor), Lucas Lingman (HJK Helsinki)

Napadalci: Benjamin Källman (Cracovia Krakov, Pol), Teemu Pukki (Minnesota United, ZDA), Marcus Forss (Middlesbrough, Ang), Joel Pohjanpalo (Venezia, Ita)

Slovenija Severna Irska kvalifikacije 2024, Matjaž Kek
Sportal Kek dodal še dva, eden prihaja iz 1. SNL
Slovenija : Danska slovenska nogometna reprezentanca Matjaž Kek
Sportal Matjaž Kek ne menja zmagovalnega konja, Stožice bodo polne do zadnjega kotička
 
Ne spreglejte