Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Plestenjak

Torek,
11. 8. 2015,
16.44

Osveženo pred

8 let, 1 mesec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

huliganizem

Torek, 11. 8. 2015, 16.44

8 let, 1 mesec

Tako vroče, da se huligani tepejo že v ZDA

Rok Plestenjak

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Vsak nogometaš rade volje prizna, da se počuti počaščenega, ko na igrišču prisluhne skandiranju navijačev svojega kluba. Nekateri pa se jih zaradi nasilnih dejanj tudi sramujejo. In takšnih ni malo.

"Navijači so naš 12. igralec," je priljubljena fraza, ki prevladuje na nogometnih arenah in jo radi izrečejo glavni junaki. V nogometnem svetu pa je treba potegniti ostro ločnico med tistimi, ki prisegajo (tudi) na nasilje, in mirnimi privrženci, ki se mu zavestno in namerno izogibajo ter pred tekmo med njo ali po njej niti v sanjah ne pomislijo na to, da bi se z navijači tekmecev spustili v zlonamerno obračunavanje. Takšna skupina navijačev polepša dan prav vsakemu nogometnemu klubu, razveselijo se je tudi preostali udeleženci srečanja.

Tiste, ki radi razkazujejo svoje mišice, skrbijo za nerede in se dokazujejo na neprimerne načine, povezuje izraz huligan. So objestni, za dosego cilja so pripravljeni storiti marsikaj, pogosto pa se zatekajo k fizičnemu nasilju ali prekomerni uporabi nevarnih pirotehničnih sredstev. Žal polnijo naslovnice tudi z najbolj tragičnimi scenariji.

Huliganska scena prisotna po vsem svetu

Ne manjka primerov, ko je zaradi huliganskih obračunavanj ali zahrbtnih zased prenehalo utripati človeško srce, še več je prigod, ko so posledice težje poškodbe in različne stopnje invalidnosti, ob katerih zbledi materialna škoda, stalna sopotnica huliganskih obračunavanj. Huliganska scena se pojavlja na vseh celinah, organom reda in pregona pa povzroča tako veliko težave, da so pogosto nemočni in ne morejo zajeziti izbruhov. Huligani se včasih lotijo celo drugače mislečih v lastnih vrstah, ko se pojavljajo spopadi med različnimi frakcijami, najpogostejša pa so obračunavanja s pripadniki policije in navijači tekmecev. Dogajajo se pred tekmami, med njimi in po njih, kar predstavlja dodatno težavo za varnostnike. Letošnje poletje slovi kot eno najbolj vročih v zadnjem stoletju. Za še večji dvig temperatur so poskrbeli številni incidenti, ki so zasenčili dogajanja na nogometnem igrišču in se znašli na naslovnicah. Izbrali smo nekaj prigod, ki so na pojav huliganstva opozarjale v zadnjih tednih.

Ne spreglejte