Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Uroš Iskra

Torek,
28. 3. 2017,
20.58

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,50

Natisni članek

Louis van Gaal Wesley Sneijder Danny Blind Robin van Persie Arjen Robben nizozemska nogometna reprezentanca Nizozemska

Torek, 28. 3. 2017, 20.58

6 let, 7 mesecev

Kriza Nizozemske

Svetovna velesila, ki jo zdaj premaga vsak, ki ima pet minut časa

Uroš Iskra

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,50
Arjen Robben | Foto Reuters

Foto: Reuters

Nizozemska nogometna reprezentanca velja za velikanko svetovnega in evropskega nogometa. To govorijo tudi rezultati iz preteklosti, a to, kar se s tulipani dogaja v zadnjih treh letih, je že malce smešno.

Nizozemska, valilnica največ nogometnih biserov (Cruyff, Koeman, van Basten, Gullit, Rijkaard, Bergkamp, Seedorf, Davids …), je v preteklosti krojila sam svetovni in evropski vrh. Trikrat je bila svetovna podprvakinja, enkrat evropska prvakinja, trikrat pa tudi tretja na olimpijskih igrah.

Nizozemska je skoraj pred vsakim večjim tekmovanjem spadala med ekipe, ki bi lahko posegle po najvišjih mestih, v zadnjem obdobju pa ta velik ugled zapravlja poceni in brez prave želje.

Nizozemci so bili pravi hit svetovnega prvenstva 2014 v Braziliji in se na koncu veselili tretjega mesta. Po tem uspehu so padli v brezno, iz katerega bo težko splezati. | Foto: Reuters Nizozemci so bili pravi hit svetovnega prvenstva 2014 v Braziliji in se na koncu veselili tretjega mesta. Po tem uspehu so padli v brezno, iz katerega bo težko splezati. Foto: Reuters

Kdaj se je začela velika kriza?

Tulipani so na zadnjem svetovnem prvenstvu 2014 v Braziliji prikazali odlično igro in le malce jim je zmanjkalo, da se niso uvrstili v veliki finale. V polfinalu jih je po enajstmetrovkah izločila Argentina, so pa Nizozemci proti šokiranim Brazilcem, ki so v drugem polfinalu proti Nemcem izgubili s kar 1:7, dobili tekmo za tretje mesto in po letu 2010 srebru na SP dodali še bron.

Po uspešnem prvenstvu je klop nizozemske izbrane vrste zapustil Louis van Gaal, ki se je poleti usedel na klop Manchester Uniteda, njegovo uspešno poslanstvo pa je želel nadaljevati Guus Hiddink. A neuspešno.

Nizozemci so v kvalifikacijah za evropsko prvenstvo 2016 v Franciji igrali tako slabo, da so v skupini A osvojili šele četrto mesto in po letu 1984 ostali brez nastopa na evropskem prvenstvu. Prehitele so jih Češka, Islandija in tudi Turčija, kar je že po dobrem letu Hiddinka stalo službo.

Po Hiddinku hitro odletel tudi Blind

Nizozemska legenda Danny Blind je neuspešno poskušal tulipane vrniti na pota stare slave. Po porazu proti Bolgariji je dobil nogo tudi on. | Foto: Reuters Nizozemska legenda Danny Blind je neuspešno poskušal tulipane vrniti na pota stare slave. Po porazu proti Bolgariji je dobil nogo tudi on. Foto: Reuters

Nizozemska nogometna zveza je za njegovega naslednika postavila njegovega pomočnika Dannyja Blinda, nizozemsko legendo, a se tudi po njegovi taktirki stvari niso bistveno izboljšale.

Blind je poskušal vse, zelo je pomladil ekipo, a tudi sam odpovedal na začetku novega kvalifikacijskega ciklusa. Na prvih petih tekmah je samo dvakrat zmagal, enkrat remiziral in dvakrat izgubil.

Še največji šok je bil zadnji poraz proti Bolgariji (0:2), ki je pomenil, da so tulipani po polovici kvalifikacij za SP 2018 spet v nevarnih vodah.

Za vodilnimi Francozi zaostajajo že za šest točk, za drugouvrščenimi Švedi tri, za Bolgari pa dve. Nizozemci si nikakor ne smejo privoščiti, da bi še drugič zapored izpustili veliko nogometno tekmovanje, zato je logično po bolgarski klofuti službo izgubil tudi Blind.

Statistika, ki skrbi

Po van Gaalu je statistika tulipanov na resnih tekmah naravnost skrb zbujajoča. Na 15 tekmah (v kvalifikacijah za Euro 2016 in SP 2018) so zmagali le šestkrat, dvakrat remizirali in sedemkrat izgubili.

Ne samo to. V teh 15 tekmah niso premagali enega resnega tekmeca, na drugi strani pa so prejemali boleče udarce tudi od  nogometnih palčkov. V prejšnjih kvalifikacijah sta jih po dvakrat premagali Češka in Islandija, v teh pa po enkrat Francija in Bolgarija.

Po SP 2014 je Nizozemska odigrala tudi 12 prijateljskih srečanj, na katerih so se veselili nekaj odmevnih zmag. Premagali so  Španijo, Anglijo, Poljsko, Wales, z Belgijo so remizirali, a vse skupaj je zelo slaba tolažba.

Od Memphisa Depayja se veliko pričakuje, a za zdaj teh pričakovanj ni upravičil. Daleč od tega. | Foto: Getty Images Od Memphisa Depayja se veliko pričakuje, a za zdaj teh pričakovanj ni upravičil. Daleč od tega. Foto: Getty Images

Kje je težava?

Težava zagotovo ni le pri selektorjih, ki jih v zadnjem obdobju tako pogosto menjajo. Dejstvo je, da se je pri tulipanih zamenjala generacija, igralcev, ki bi lahko vsaj približno nadomestili veterane Arjena Robbna, Robina van Persieja, s 50 zadetki najboljšega strelca Nizozemske vseh časov, in Wesleyja Sneijderja, nimajo.

Vsi trije so še vedno na voljo selektorju, a njihova najboljša leta so že mimo. Če se zdaj sprehodimo po nizozemskem seznamu, hitro ugotovimo, da je zdaj še največji zvezdnik Nizozemcev, če odmislimo Robbna, van Persieja in Sneijderja, Memphis Depay, kar je velika težava in slabi rezultati niso več tako veliko presenečenje. Morda Nizozemci sploh še niso trčili ob dno in jih to še čaka.

Ne spreglejte