Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
25. 5. 2011,
22.48

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Sreda, 25. 5. 2011, 22.48

8 let

Super finale in prvi pokal pripadla Domžalam

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
V finalu 20. slovenskega pokala, ki je prvič seveda potekal v Stožicah, so Domžale s 4:3 premagale Maribor. Dvakrat sta zadela Robert Berič in Damir Pekič. Za Domžale je to prvi pokal v zgodovini.

V finalu slovenskega pokala sta se tudi v sezoni 2010/11, podobno kot sezono poprej, srečali ekipi Domžal in Maribora. V Ljudskem vrtu je takrat šesti pokalni naslov v Sloveniji osvojil Maribor, ki se je v finale tokrat podal kot aktualni državni prvak. Domžalčani so bili v tej sezoni najresnejši tekmec Štajercev v boju za naslov, a so se zadovoljili z drugim mestom. Maribor bi s pokalno lovoriko prišel do tretje dvojne krone v samostojni državi, na drugi strani pa so se Domžalčani podali po prvi pokalni naslov.

Tudi Novakovič in Handanovič na tribunah

V Stožicah se je zbralo kakšnih šest tisoč gledalcev, prevladovali pa so navijači Maribora. Ob tem lahko dodamo, da sta se pred tekmo na Prešernovem trgu spopadli mariborska in ljubljanska navijaška skupina. Okrog deset vročekrvnežev pa so tudi pridržali.

Med drugim so si finale v družbi selektorja Matjaža Keka tekmo ogledali tudi Milivoje Novakovič, Mišo Brečko in Samir Handanovič. Obe ekipi sta tekmo začeli v ne povsem najmočnejših zasedbah. Pri Domžalah so manjkali Lucas Horvat, Blaž Brezovački, Amer Krcič, Nik Cimprič, Nace Kosmač in Matic Seferović. Mariborčani pa so bili brez prav tako nekaterih pomembnih nogometašev, kot so Aleš Mejač, Aleš Mertelj, Martin Milec, Marko Pridigar, Timotej Dodlek, Rajko Rep, dan pred tekmo pa si je na treningu mišico poškodoval še Nejc Potokar. Na klopi pa je tekmo začel Etien Velikonja. Mariborska obramba je bila tako precej spremenjena v primerjavi z nekaterimi prejšnjimi obračuni.

Projektil razveljavljen, Filipovič za vodstvo

Že v tretji minuti je Juninho s prostega strela s kakšnih 35 metrov dosegel izjemen zadetek v levi zgornji kot, a mu ga je glavni sodnik Damir Skomina razveljavil, saj je šlo za neposreden strel, vmes bi morali Domžalčani po mnenju sodnika podati žogo. Že tri minute kasneje je s strelom z razdalje poizkusil tudi Mitja Zatkovič. Minuto kasneje je spet zapretil Juninho, a Mariborčani so se ubranili.

V zelo živahnem začetku so se nekajkrat pred domžalskim kazenskim prostorom znašli tudi Mariborčani. V 14. minuti je po globinski podaji sam proti domžalskemu vratarju Nejcu Vidmarju stekel Dejan Mezga, hrvaški vezist je že premagal Vidmarja, a je pred golovo črto žogo v kot izbil Ivan Knezović. Mariborčani so izpeljali kratko podajo s kota in po predložku Aleša Majerja v kazenski prostor je bil najvišji Željko Filipovič, ki je z glavo povedel Maribor v vodstvo. Mariborski vezist je tudi že igral za Domžale.

Juninho vendarle zadel

Domžalčani so le sedem minut po vodstvu Maribora izenačili. Dolgo žogo je na vrhu kazenskega prostora sprejel Mato Šimunović, ki je podal do Juninha, Brazilec pa je z lob udarcem v levi kot premagal Mateja Radana. Pol ure igre je v zelo solidnem tempu in zanimivosti na igrišču hitro minilo, v tem delu igre pa bi lahko Domžalčani še enkrat zadeli, saj se je Damir Pekič otresel mariborske obrambe, a se odločil za strel z razdalje, Radan pa je žogo ujel. V 33. minuti se je prav tako v lepi priložnosti znašel Marko Drevenšek, ki je prestregel podajo na sredini igrišča, po njegovem strelu pa je žoga končala v kotu. Po kotu je še svojo močno desnico preizkusil Mitja Zatkovič, a je žoga za malenkost zgrešila okvir vrat.

Pekič z bele točke ni uspel, z voleja pač

Domžalčani so v 37. minuti na začudenje mnogih dobili enajstmetrovko. Po predložku Juninha je v kazenskem prostoru v gneči padel Ivan Knezović, ob tem je Marcos M. Tavares prejel še rumeni karton. Žogo je na belo točko postavil Damir Pekič, je Matej Radan strel v svoj desni kot s pomočjo vratnice ubranil. Domžalčani so nato iztržili kot. Spet je bil v vlogi podajalca Juninho, ki je lepo v kazenskem prostoru našel Damirja Pekiča, ki je z voleja žogo spravil v mrežo Maribora.

Razburljiv prvi polčas se je tako končal s prednostjo Domžal, ki jim je po vodstvu Maribora uspel preobrat.

Domžalčani hitro izkoristili zmedeno obrambo Maribora

V začetku drugega polčasa je po napaki Radana, ki ni ujel žoge, do nje prišel Pekič, a ga je sodnik zaradi domnevnega prekrška nad Rajčevičem, ki je stal v bližini, zaustavil. Vendar razigrani Domžalčani, ki so doslej prikazali zelo všečno igro, so povišali prednost. Akcijo je začel razpoloženi Juninho, ki je žogo s sredine igrišča pripeljal vse do kazenskega prostora Maribora in jo prepustil Mitji Zatkoviču, domžalski vezist se je obotavljal in preigraval Radana, ki je izbil žogo a le do Mata Šimunovića, ki je zadel.

Berič takoj odgovoril in to dvakrat

Vendar Mariborčani niso dolgo čakali na drugi zadetek. Natančneje le štiri minute. Finale, ki bi mu zavidali tudi v najmočnejših prvenstvih po Evropi, je s petim zadetkom oplemenitil Robert Berič. Mariborski napadalec, ki je dosegel odločilni gol za mariborski naslov v Ajdovščini, je sprejel podajo z glavo Aleksandra Rajčeviča in s strelom s kakšnih osmih metrov v levi spodnji kot premagal Vidmarja.

Vendar Berič je bil tudi v 63. minuti prehiter za domžalsko obrambo, natančneje za Darka Zeca, ki ga je zrušil v kazenskem prostoru in tudi Maribor je dobil enajstmetrovko. S strelom v desni kot Vidmarja, ki se je žoge dotaknil s konicami prstov, jo je izkoristil Dejan Mezga.

Darko Birjukov je v 70. minuti storil prvo zamenjavo v svoji ekipi. Iz igre je potegnila krivca za enajstmetrovko Darka Zeca, položaj na desnem boku pa je zavzel Darko Topič. Luka Elsner je tako zavzel položaj osrednjega branilca. Izjemna priložnost za morda odločilni zadetek se je Mariboru ponudila v 73. minuti. Mezga je podal do Beriča, a si mariborski napadalec ni najbolje zaustavil žoge.

Domžale splezale iz brezna

V 76. minuti pa so Domžalčani ostali brez Daliborja Teinovića, ki je povsem nepotrebno po prekršku na sredini igrišča nad Filipovičem prejel drugi rumeni karton in kapetan je tako moral z igrišča. Takrat se je zdelo, da Domžalčanom popuščajo moči, ob tem pa so bili tudi z igralcem manj. Vendar žilavi Domžalčani so preko Damirja Pekiča celo povedli. Juninho, ki je bil ob dvakratnem strelcu Pekiču eden junakov tekme, je po strelu z razdalje izsilil kot, žoga se je po gneči v kazenskem prostoru od številnih nog odbila do Pekiča, ki je nekdanjemu klubu s petih metrov zabil še drugi gol.

Smukavec pretil na eni, Berič na drugi strani

Izjemen obračun, ki je bil v znamenju številnih akcij in zanimivih dogodkov, bi lahko že pred štiriminutnim sodniškim dodatkom dvakrat odločil Jernej Smukavec, ki je zamenjal Pekiča, na drugi strani pa bi lahko Mariboru vsaj podaljške zagotovil Berič. Tako je ostalo pri sedmih zadetkih, štiri so dosegli Domžalčani in na ta način zasluženo osvojili prvi pokal v zgodovini kluba. Seveda pa gre čestitati tudi Mariborčanom, ki so prav tako pokazali všečno igro, a morali pokal predati Domžalam. Na ta način sta si ekipi razdelili pokal in prvenstvo.

Ne spreglejte