Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Plestenjak

Petek,
18. 11. 2016,
4.00

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,50

Natisni članek

naj gol Simon Rožman Luka Elsner NK Maribor NK Maribor NK Aluminij NK Olimpija NK Olimpija Slobodan Vuk Zlatan Ljubijankić Prva liga Telekom Slovenije NK Domžale

Petek, 18. 11. 2016, 4.00

6 let, 7 mesecev

Strelski rekorder NK Domžale Slobodan Vuk

Neštetokrat si je premislil, zdaj piše zgodovino

Rok Plestenjak

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,50
Slobodan Vuk Domžale | Foto Vid Ponikvar

Foto: Vid Ponikvar

V mestu Jajce v BiH se ni rodila le zamisel o nekdanji Jugoslaviji, ampak tudi strelski rekorder NK Domžale. To je Slobodan Vuk, ki se je pod vodstvom Simona Rožmana prerodil. Olimpiji in Mariboru sporoča, da je do konca sezone mogoče še vse.

Pred 27 leti se je v Jajcu rodil Slobodan Vuk. Ko je bil star dve leti in je bila vojna vihra vse bližje njegovemu rojstnemu mestu, se je preselil v Slovenijo. Čeprav njegov oče ni igral nogometa, sta se z bratom v Kamniku, na katerega je zelo navezan, hitro posvetila najpomembnejši postranski reči na svetu.

Dolgo si ni opomogel

Ko se je iz Kamnika preselil v Domžale, je na treningih stežka dohajal ritem soigralcev. | Foto: Žiga Zupan/Sportida Ko se je iz Kamnika preselil v Domžale, je na treningih stežka dohajal ritem soigralcev. Foto: Žiga Zupan/Sportida Slobodan, za prijatelje Slobi, je pokazal največ talenta kot napadalec. Ko je v dresu Kamnika postal najboljši strelec tretje lige, je napočil čas za selitev. Pri 20 letih je prisluhnil notranjemu klicu, da bi nadaljeval kariero na višji ravni. Odločil se je za sosede, za Domžale, redne udeležence 1. SNL.

V Športni park se je podal z velikimi upi, a že po prvem treningu spoznal razliko med nižjeligaši in klubom, ki se poteguje za Evropo. "Razlika je bila takšna, da se po uvodnih treningih sploh nisem mogel sestaviti," je opisal neugodno izkušnjo. Sčasoma so težave izginile in privadil se je ritmu, ki ga zahteva najvišje tekmovanje.

Veliko je pretrpel

Zlatan Ljubijankić, ki si nogometni kruh služi na Japonskem, je Domžale zapustil leta 2008. | Foto: Vid Ponikvar Zlatan Ljubijankić, ki si nogometni kruh služi na Japonskem, je Domžale zapustil leta 2008. Foto: Vid Ponikvar Ko je prišel v Domžale, je skušal zapolniti vrzel v konici napada, ki se je vlekla po odhodu Zlatana Ljubijankića. O Ljubljančanu, ki je v dresu Domžal dosegel 35 zadetkov in pomagal klubu do dveh državnih naslovov, je izvedel veliko lepega.

Soigralci so bili polni anekdot, najbolj pa so mu bile všeč tiste, ki so se nanašale na profesionalizem in strast do nogometa.

"Veliko zgodb sem slišal o njem, pa o Kirmu in vseh velikih imenih, ki so igrali v Domžalah. Povedali so mi, da je bil Zlajo priden in da sploh ni vedel, kaj je poškodba. Veliko je pretrpel, sploh udarcev in zvinov gležnja."

Ko je Vuk v 56. minuti srečanja med Domžalami in Gorico (5:0) dosegel zadetek, je postal solastnik domžalskega strelskega rekorda. Izenačil se je z dosežkom Ljubijankića, a za 35 zadetkov v 1. SNL potreboval manj tekem. Ljubijankić je 35 golov dosegel na 135 tekmah (10.952 minut), Vuk pa na 20 manj (115 tekem - 7.052 minut).

Če Ljubijankića ne pozna osebno, pa se je z njim, vsaj v mislih in številnih čestitkah, družil pred dvema tednoma. Ko je odlično predstavo pri visoki zmagi nad Gorico (5:0) kronal z zadetkom, mu je občinstvo namenilo gromek aplavz. Dosegel je 35. zadetek v prvi ligi v dresu Domžal in se na večni klubski lestvici izenačil z dolgoletnim reprezentantom.

Nikoli se ne smeš predati

Soigralci so ga v zadnjih tednih pogosto zbadali, kdaj bo padel "zgodovinski" zadetek. | Foto: Matic Klanšek Velej/Sportida Soigralci so ga v zadnjih tednih pogosto zbadali, kdaj bo padel "zgodovinski" zadetek. Foto: Matic Klanšek Velej/Sportida "Lep občutek. Pred tem pa je bilo kar stresno. Podzavestno sem razmišljal le o rekordu, v garderobi so me soigralci zbadali in se šalili. Kako potem ne bi razmišljal o tem?" se danes smeji Vuku, očetu še ne enoletnega Svena. Ob tej izjavi je mladi očka takoj potrkal na les.

Kako tudi ne bi, saj komaj čaka na sezono, v kateri ga zdravje od prvega do zadnjega kroga ne bi pustilo na cedilu. Za zdaj je še ni dočakal. Vedno ga je nekaj oviralo in za dalj časa oddaljilo z igrišč. Trebušni zid, aduktorji, rupture mišic … Poškodb je bilo ogromno.

Vrhunci tekme, na kateri je Vuk postal domžalski (so)rekorder:

Vuk se zmrazi, ko pomisli na vse težave. "Nikoli se ne smeš predati. Nogomet je borba. Ničkolikorat sem pomislil, da bi prenehal, a na srečo nisem. Vztrajal sem. Bi pa, če bi se lahko vrnil v preteklost, nekaj spremenil. Ko sem se vračal po poškodbah, bi moral več časa prebiti v telovadnicah in trenirati za moč," si očita.

V zadnjih letih se je začel zelo posvečati preventivi in se na tak način izogibati hujšim poškodbam. "Zdaj razmišljam malce drugače. Upam, da se mi bo to obrestovalo."

Nikakor Barcelona, bolj Borussia

Simon Rožman mu je dal v napadu proste roke. | Foto: Vid Ponikvar Simon Rožman mu je dal v napadu proste roke. Foto: Vid Ponikvar Slovi kot eden bolj robustnih napadalcev v 1. SNL, ki zna zadržati žogo v nogah tudi ob večjih naletih branilcev. Te odlike pri slogu, ki ga Domžale gojijo pod vodstvom Simona Rožmana, niti ne prihajajo do polnega izraza.

"Trener nam je dal v napadu proste roke. Igramo bolj sproščeno, nimamo dodatnih zadolžitev. Od nas zahteva, da pridemo čim prej do gola. Nočemo posnemati Barcelone, ampak bolj Borussio Dortmund. Priložnost želimo dobiti že z eno podajo, tu ni velike filozofije. Če izvedemo hitri protinapad, le sklonim glavo in stečem v globino," je 27-letni napadalec, ki igra v življenjski formi, predstavil sistem domžalskega napada, daleč najnevarnejšega in najučinkovitejšega v Sloveniji.

V nogometu se vse vrne

V tej sezoni je zbral šest zadetkov (na lestvici najboljših strelcev si deli tretje mesto) in šest podaj (na lestvici podajalcev si deli prvo mesto). | Foto: Vid Ponikvar V tej sezoni je zbral šest zadetkov (na lestvici najboljših strelcev si deli tretje mesto) in šest podaj (na lestvici podajalcev si deli prvo mesto). Foto: Vid Ponikvar Ponosen je na zadetke, a tudi na podaje. Tudi tam je pri vrhu prvoligaške razpredelnice. "Vsak nogometaš, ki pravi, da mu podaje niso pomembne, laže," je prepričan, da je statistika v današnjem nogometu ključnega pomena. Zlasti pri prestopih.

"Rad podajam. Zdi se mi, da se ti v nogometu vse vrne. Ko sem bil poškodovan, tega nisem tako dojemal, zdaj pa se mi dogaja, da se mi na tekmah, če nesebično prispevam podajo ali dve za zadetek, nato prikrade kakšna res lepa priložnost za gol. Kakšen odbitek. Očitno v nogometu res nekaj kroži," je fasciniran nad pojavom, ki ga v zadnjem času doživlja na tekmah.

V nedeljo ima priložnost, da prehiti Ljubijankića in postavi novo rekordno strelsko znamko. "Aluminij bo verjetno igral zaprto. Ne bo lahko prebiti njegove obrambe, a priložnost je tu. Če bom zadel v polno, bom zadetek posvetil sinu," je napovedal.

Kakšen bo odziv po slabšem nizu?

Zanima ga, kakšen bo odziv ekipe, ko bo nastopilo obdobje slabših rezultatov. | Foto: Vid Ponikvar Zanima ga, kakšen bo odziv ekipe, ko bo nastopilo obdobje slabših rezultatov. Foto: Vid Ponikvar Ko je Rožman na položaju prvega trenerja Domžal nasledil Luko Elsnerja, ni verjel, da se bo zanj razpletlo tako ugodno. Pri Elsnerju ni veliko igral, nato pa je sledil razcvet.

"Mislil sem, da bo enako kot pod Elsnerjem. Takrat nisem dobil veliko minut, čeprav je že sodeloval z Rožmanom. Drugi igralci so bili učinkovitejši, konkurenca je bila izjemna," je skomignil z rameni. Čakal je na svoj trenutek in ga dočakal. Nekaj tekem je odigral tako dobro, da je naredil dober vtis tudi na selektorja Srečka Katanca.

"Konkurenca v našem napadu in zvezni vrsti je nora. Nihče verjetno ne more biti zadovoljen, če je na klopi. Skušal sem izkoristiti vsako minuto. Igral sem 10, 15 minut, na koncu pa se prebil v prvo postavo," je pojasnil, da ga sedenje na klopi ni ustavilo. Daleč od tega. Našel je nove motive in jih izkoristil v svoj prid.

"Trener vrhunsko rotira igralce. Ko so rezultati, je vse v redu. Počakajmo pa, kakšen bo odziv, ko bomo prišli v slabši niz. Vsaka ekipa enkrat pade," se zaveda krute realnosti, da bo težko zadržati tako dobro strelsko formo.

Preostali klubi so prikrajšani

Domžale po 16 krogih za vodilno Olimpijo zaostaja šest, za Mariborom pa pet točk. | Foto: Vid Ponikvar Domžale po 16 krogih za vodilno Olimpijo zaostaja šest, za Mariborom pa pet točk. Foto: Vid Ponikvar Domžale na lestvici zaostajajo za velikim dvojcem. Vuku je žal, da so izgubili v Ljubljani (0:1) in Mariboru (1:3), a tudi opozarja: "Vse se lahko še obrne. Ni take razlike, da bi bila predaleč. A treba bo začeti premagovati tudi favorite. Favorite v narekovajih," je skušal dopovedati, da Domžale še niso rekle zadnje v boju za naslov.

Ni mu všeč, da je medijski prostor posvečen skoraj po večini le dvema kluboma. Olimpiji in Mariboru. "Imata tradicijo, sta največja v Sloveniji. O tem ni treba izgubljati besed. Največja sta tudi po organizaciji, pogodbah in finančnih vložkih. Me pa vseeno moti, da smo preostali klubi v Sloveniji medijsko prikrajšani – včasih vsaj dobim tak vtis."

Če bi kdaj dobil ponudbo iz teh dveh klubov, ki bi postregla z boljšimi finančnimi pogoji, kot jih ima v Domžalah rad jim pravi kar rumena družina – ne bi dolgo razmišljal. Mika ga tudi tujina. "Vsak igralec se želi preizkusiti v tujini," pravi. V mislih ima najmočnejše lige, takšne, v katerih igrajo njegovi donedavni soigralci (Trajkovski, Črnic, Skubic, Horić …), ne pa kakšna izmed nižjih lig v Avstriji, kjer nastopa njegov brat.

Le on in Fileković

Prepričan je, da lahko Domžale v nadaljevanju prvenstva še zagrenijo življenje Olimpiji in Mariboru. | Foto: Vid Ponikvar Prepričan je, da lahko Domžale v nadaljevanju prvenstva še zagrenijo življenje Olimpiji in Mariboru. Foto: Vid Ponikvar "Čestitke klubskemu vodstvu, da najde prave zamenjave za vse igralce, ki so odšli iz Domžal v tujino," je pohvalil Kamničan, poleg Suada Filekovića, nekdanjega slovenskega reprezentanta, ki si je družinski dom zgradil v Mariboru, najbolj znan nogometaš v starem mestu.

V Domžalah živi pet let, a je zelo navezan na Kamnik. Mesti sta blizu, zato mu ni težko. Tako pravi Vuk, slovenski nogometni volk, ki rad pleni po igriščih. Zaradi priimka je na svoj račun slišal že marsikatero smešno živalsko pripombo. Ko zatrese mrežo, pa vratarjem tekmecev ne gre na smeh …

Najlepši zadetki 16. kroga Prve lige Telekom Slovenije:

Ne spreglejte