Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Plestenjak

Torek,
10. 5. 2016,
4.00

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,53

1

Natisni članek

NK Olimpija NK Olimpija NK Maribor NK Maribor Prva liga Telekom Slovenije NK Celje NK Rudar NK Krka NK Gorica Marijan Pušnik pokal Slovenije

Torek, 10. 5. 2016, 4.00

6 let, 7 mesecev

Statistika pravi, da bo Olimpija najbolj trpela v Celju

Rok Plestenjak

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,53

1

Najboljša slovenska nogometna kluba, Olimpija in Maribor, se z ramo ob rami potegujeta za naslov državnega prvaka. Vsakega čakajo še tri tekme, nato pa bo Slovenija dobila novega (starega) prvaka. S kom bi lahko imela v zadnjih krogih največje težave?

Vodilna Olimpija, ki si je v soboto z bolečim porazom proti Mariboru pokvarila možnosti za naslov prvaka, si ne sme več privoščiti spodrsljaja. Usodo še nosi v svojih rokah, če pa bo na le eni od zadnjih treh tekem ostala brez polnega izkupička, lahko štafetno palico vodilnega kluba prevzame Maribor. Če bodo Ljubljančani do konca sezone premagali Celje, Rudar in Krko, bodo navijače po 21 sušnih letih osrečili z naslovom državnega prvaka. Če pa bodo na zadnjih treh nastopih zbrali manj točk od Maribora, ki ga čakajo spopadi z Rudarjem, Krko in Gorico, bo primat najboljšega slovenskega kluba ostal zvest štajerski prestolnici.

Razpored do konca prvenstva:

Olimpija: Celje (v gosteh), Rudar (v gosteh), Krka (doma)
Maribor Rudar (doma), Krka (v gosteh), Gorica (doma) 

Statistika namiguje, da je pred Olimpijo lahko delo, saj je z omenjenimi tremi tekmeci v tej sezoni odigrala devet tekem, na njih pa osvojila kar 25 točk in imela skupno razliko v zadetkih 31:3. Če ne bi letos v Stožicah remizirala s Celjani (0:0), bi se lahko pohvalila s stoodstotnim izkupičkom proti tekmecem, ki bodo odredili njeno usodo v tekmovalni sezoni 2015/16. Bo šampionska ali ne? Olimpija je že osvojila naslov jesenskega prvaka, zdaj pa ga lahko začini še z absolutnim naslovom državnega prvaka.

Nekoliko manj uspešnejši od Olimpije, a še vseeno zelo prepričljiv

Maribor je bil proti tekmecem, s katerimi se bo pomeril do konca sezone, nekoliko manj uspešnejši od Olimpije, a še vseeno zelo prepričljiv. Na devetih tekmah je sedemkrat zmagal in dvakrat remiziral. Vijolice so tako osvojile 23 točk, tudi one pa so se podobno kot zeleno-beli znašale nad tekmeci, saj jih je krasila skupna razlika v zadetkih 26:7. Okoren pogled na statistiko torej pravi, da bi se lahko Olimpija in Maribor v zadnjih treh krogih sprehodila do devetih točk, s tem pa bi naslov prvaka odšel v Ljubljano.

Maribor bo v sredo iskal nove točke doma proti Rudarju, Olimpijo pa čaka zahtevno gostovanje pri Celju. | Foto: Maribor bo v sredo iskal nove točke doma proti Rudarju, Olimpijo pa čaka zahtevno gostovanje pri Celju.

Seveda pa statistika ne pokaže vsega. "Statistika je kot bikini. Razkrije veliko, tisto, kar je najpomembnejše, pa ohrani skrito," je pred davnimi desetletji dejal ameriški akademik Aaron Levenstein in poskrbel za slavni izrek. Ima prav, saj je statistika v našem primeru vzela pod drobnogled tudi tekme, ki so jih vodili drugi trenerji, na katerih so zabijali zadetke igralci, ki zdaj ne igrajo več v Ljubljani oziroma Mariboru. V času modernega nogometa pogosto odloča dnevna forma nogometašev.

Zaradi pregovorne izenačenosti Prve lige Telekom Slovenije so se v koledarskem letu 2016 že ničkolikokrat dogodila presenečenja. Olimpija in Maribor pogosto nista znala upravičiti statusa favorita, zato bi bilo iluzorno pričakovati, da se bodo zadnji trije dvoboji vodilnega slovenskega dvojca končali ravno tako, kot so se na prejšnjih treh medsebojnih srečanjih v tej sezoni. Tu je v prednosti Olimpija, saj lahko Maribor postane prvak šele takrat, če se Ljubljančanom zalomi.

Učinek Olimpije proti tekmecem, s katerimi se bo pomerila v zadnjih treh krogih v sezoni 2015/16
Celje (34. krog) v gosteh: 6:0 (doma), 4:0 (v gosteh), 0:0 (doma)
Rudar (35. krog) v gosteh: 5:0 (doma), 3:1 (v gosteh), 5:0 (doma)
Krka (36. krog) doma: 3:1 (v gosteh), 3:1 (doma), 2:0 (v gosteh)
Skupno: 9 tekem - 8 zmag, 1 remi, 0 porazov - razlika v zadetkih 31:3

Lahko pa statistika vsaj namigne, s katero ekipo bi lahko imel določen klub največje težave. Celje se vedno bolj približuje Olimpiji. V prvenstvu je najprej izgubil z 0:6, nato doma z 0:4, nato pa remiziral v Ljubljani brez zadetkov in osvojil prvo točko. Ni še zatresel mreže Olimpije, jo je pa v pokalu, kjer je dokazal, da je zeleno-bela četa le iz mesa in krvi. Celje je v četrtfinalu presenetljivo izločilo Olimpijo, Marijan Pušnik pa se je po klavrnem izpadu prvič resneje srečal s kritikami klubskega vodstva. Slovo proti tedaj v prvenstvu zelo skromnim Celjanom je bil nepojemljiv, sploh zaradi tega, ker sta se v četrtfinalu igrali dve, ne pa le ena tekma.

Marijan Pušnik se je po naslovu jesenskega prvaka poslovil od ljubljanskega kluba. Prve kritike so nastopile po presenetljivem izpadu iz pokalnega tekmovanja. | Foto: Marijan Pušnik se je po naslovu jesenskega prvaka poslovil od ljubljanskega kluba. Prve kritike so nastopile po presenetljivem izpadu iz pokalnega tekmovanja.

Bo igrišče, na katerem se je začelo sumiti s vodstvene sposobnosti Korošca in se je začel rušiti zeleno-bel Pušnikov imperij, usodno tudi za šampionske ambicije ljubljanskega kluba? Morda. "Celje predstavlja najtežjo oviro na zadnjih treh tekmah," razmišlja kapetan Olimpije Darijan Matić in poudarja tisto, kar skuša dopovedati statistika. Celjani pod vodstvom Roberta Pevnika sploh še niso izgubili. Niti proti Mariboru.

Učinek Maribora proti tekmecem, s katerimi se bo pomeril v zadnjih treh krogih v sezoni 2015/16
Rudar (34. krog) doma: 0:0 (v gosteh), 7:1 (doma), 3:0 (v gosteh)
Krka (35. krog) v gosteh: 2:2 (doma), 2:0 (v gosteh), 2:1 (doma)
Gorica (36. krog) doma: 4:1 (v gosteh), 4:2 (doma), 2:0 (v gosteh)
Skupno: 9 tekem - 7 zmag, 2 remija, 0 porazov - razlika v zadetkih 26:7

Mariborčani so imeli še največ težav s Krko, s katero se bodo v sobodo udarili v Novem mestu. Z njo so remizirali v Ljudskem vrtu, remi pa so si privoščili tudi proti knapom, ko se je tekma v Velenju končala z začetnim rezultatom 0:0. Oba remija segata v uvodno četrtino prvenstva, tako da nimata večjih stičnih točk s tistim, kar v zadnjih tednih prikazuje Milaničeva četa. Se pa knapom ne obeta nič dobrega v Ljudskem vrtu. V tej sezoni so trikrat gostovali pri najboljšem dvoboju in si trikrat privoščili rezultatski polom. Z Olimpijo so v Stožicah dvakrat izgubili z 0:5, z Mariborom pa na štadionu pod Kalvarijo kar 1:7.

Dan, ko bi se lahko premešale karte v prvenstvu, je torej sreda. Dvoboja v Celju (Celje - Olimpija) in Mariboru (Maribor - Rudar) se začneta ob 16. uri. Komu se bo smejalo dve slabi uri pozneje?

Ne spreglejte