Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Plestenjak

Ponedeljek,
30. 11. 2015,
13.01

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0

Natisni članek

Gregor Balažic Partizan Beograd slovenska nogometna reprezentanca

Ponedeljek, 30. 11. 2015, 13.01

6 let, 6 mesecev

Sreča v nesreči, da ima odlično trenerko za psiho

Rok Plestenjak

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0
Usoda se je grdo poigrala z Gregorjem Balažicem. Občasni slovenski nogometni reprezentant je blestel v obrambi Partizana, nato pa se v Bilbau tako poškodoval, da bo odsoten vsaj pol leta.

Navijači Partizana pred gostovanjem ljubljencev v Bilbau niso slutili, da jim bo tekma prinesla toliko slabega. Visok poraz (1:5) pri Athleticu, prvem favoritu skupine L lige Europa, so 5. novembra drago plačali, saj so za dalj časa ostali brez pomembnega obrambnega stebra. Slovenski legionar je sredi prvega polčasa doskočil na nogo, nato pa izkusil pravcato tragedijo in predčasno zapustil igro. "Po padcu se mi je koleno dobesedno zasukalo. Bolečina je bila zelo huda, a sem še upal na čudež. Verjel sem, da poškodba ni tako resna. Upov je bilo po pregledu, ki sem ga opravil v Beogradu, žal konec," se je moral Gregor Balažic hitro sprijazniti s poškodbo sprednjih kolenskih vezi, zaradi katere je že končal sezono 2015/16.

Operacija je bila nujna. Klubski zdravnik Partizana dr. Ilija Rosić mu je predlagal, da jo opravi v italijanski prestolnici. "Vedel je, da je dr. Mariani mojster svojega posla. V Rimu sem se o tem prepričal tudi sam," ga je po uspešno opravljeni operaciji navdušil italijanski kirurg dr. Pier Paolo Mariani.

Operiral je že ogromno znanih nogometašev iz Italije in od drugod. Le nekaj dni pred operacijo 26-letnega Prekmurca je tako na primer v rimski kliniki Villa Stuart šel pod njegov nož Črnogorec Mirko Vučinić, čez nekaj dni pa bo operiral nizozemskega zvezdnika Kevina Strootmana.

Pokazali so, da ga spoštujejo kot človeka

Slovenski nogomet je jeseni zaradi hujših poškodb kolena za dalj časa izgubil dva legionarja, ki nastopata v evropski ligi. Le nekaj dni po Balažicu jo je v Lyonu skupil še Robert Berić, ki se po operaciji kolena namerava vrniti na igrišča v začetku maja 2016. Balažic se z rojakom po nesrečnem dogodku še ni slišal, je pa zgroženo spremljal, kako se je poškodoval. Želi mu čimprejšnjo vrnitev na igrišče. "Upam, da se vrne še boljši, kot je bil prej," mu je zaželel uspešno okrevanje.

Če kdo ve, da to niso le prazne besede, je to prav on. Doživlja jih vsak dan, saj mu podporo izražajo skoraj na vsakem koraku. "Spodbude prijateljev, najbližjih, navijačev in soigralcev mi pomenijo ogromno, saj tudi takrat, ko ni vse bleščeče, pokažejo, kako cenijo tvoje dozdajšnje delo in te spoštujejo kot človeka," je iz srbske prestolnice sporočil občasni slovenski reprezentant.

To ni njegova prva večja poškodba v karieri. Odrekanj je že vajen, trdih treningov tudi. "Najbolj bom pogrešal žogo, a z mojim trenerjem za psiho, to je žena Lili, bo to potekalo lažje in minilo hitreje, tako da se že veselim dela med okrevanjem. Lili mi je vedno v oporo in v tem je prekleto dobra," se je zahvalil srčni izbranki Lili Rodošek Balažic, da mu pomaga v občutljivem obdobju, ko pravo mesto najde vsaka pozitivna in iskrena beseda.

Vedel je, kako so se počutili rojaki v Lvovu

Ko je čakal na operacijo, si je z zanimanjem ogledal tekmi dodatnih kvalifikacij za EP 2016 med Ukrajino in Slovenijo. Ob spremljanju dvoboja v Lvovu se je spomnil na čase, ko je več let igral v dresu Karpatyja. "Zelo dobro sem se zavedal, kakšno vzdušje je vladalo na štadionu Arena Lviv na srečanju med Ukrajino in Slovenijo. Glede na potek srečanja smo jo takrat še dobro odnesli," je dejal po porazu slovenske reprezentance v Ukrajini (0:2), ki se je na povratnem srečanju v Mariboru izkazal za neulovljiv zaostanek.

Izbrana vrsta, ki je zadnje reprezentančne akcije opravila brez Balažica, je tako ostala brez nastopa na EP 2016. Čeprav je Balažic pomagal Partizanu do naslova prvaka in preboja v skupinski del lige Europa, ga v zadnjih mesecih ni bilo v mislih selektorja Srečka Katanca.

"Priložnost v reprezentanci sem si zaslužil že pred prestopom k Partizanu. V Beogradu sem samo nadaljeval formo dobrih predstav," ostaja 27-letni Prekmurec prepričan, da bi si v reprezentanci zaslužil več priložnosti.

Različna obraza v Evropi in Srbiji

Selektorju zaradi zdravstvenega stanja še kar nekaj mesecev ne bo mogel dokazati, da bi ga lahko vrnil na seznam vpoklicanih kandidatov. Ko se bo vrnil, bo vztrajal v črno-belem dresu, saj ga pogodba s Partizanom povezuje še eno leto.

V prejšnji sezoni sta imela pri Partizanu pomembno vlogo v obrambi slovenska branilca, v prihodnjih mesecih pa ne bo niti enega. "Vesel sem za Branka Ilića, da mu je uspelo z Astano zaigrati v ligi prvakov in da je v Kazahstanu osvojil naslov prvaka. Raje pa bi videl, da bi ostala partnerja v obrambi Partizana."

Beograjski velikan v tej sezoni kaže dva različna obraza. V domačem prvenstvu je neprepoznaven, saj si je priigral že ogromen zaostanek 21 točk za Crveno zvezdo, tako da ne bo ubranil naslova, v Evropi pa ima lepo priložnost, da se uvrsti v 1/16 finala lige Europa. V zadnjem krogu skupinskega dela si lahko doma privošči celo poraz proti Matavževemu Augsburgu, pa bo vseeno napredoval. Izgubiti mora le z manjšo razliko v zadetkih, kot je na Bavarskem premagal nemškega bundesligaša (3:1).

"Zakaj se nam to dogaja? Pogrešamo daljšo klop za igranje na treh frontah, bistvena pa je tudi primerjava, kako igramo v domačem prvenstvu in Evropi. Srbski tekmeci igrajo zelo obrambno, tako da naš slog igre, ki temelji na hitrih napadih in protinapadih, ne pride do izraza. V Evropi se igra bolj odprto, kar nam ustreza," je vesel dobrih rezultatov beograjskega kluba, s katerim nima slabih izkušenj.

Ne spreglejte