Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Viškovič

Četrtek,
10. 11. 2016,
17.30

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,45

Natisni članek

Lionel Messi Lionel Messi Neymar brazilska nogometna reprezentanca argentinska nogometna reprezentanca Sergio Agüero Gonzalo Higuain Angel Di Maria Javier Mascherano kvalifikacije za SP 2018 nogomet

Četrtek, 10. 11. 2016, 17.30

6 let, 6 mesecev

Brazilija gosti Argentino v kvalifikacijah za svetovno prvenstvo

Spomin na nočno moro je oživel

Rok Viškovič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,45

Danes ponoči bodo vsi pravi nogometni navdušenci bedeli. V južnoameriških kvalifikacijah za svetovno prvenstvo 2018 se bosta udarili Brazilija in Argentina. Medtem ko gre Neymarju in druščini odlično, Lionelu Messiju in soigralcem gori pod nogami. Kaj lahko pričakujemo?

Argentincem gre v kvalifikacijah slabo. Večino tekem so odigrali brez Lionela Messija. Danes bo zraven. | Foto: Reuters Argentincem gre v kvalifikacijah slabo. Večino tekem so odigrali brez Lionela Messija. Danes bo zraven. Foto: Reuters

Brazilija - Argentina

Južnoameriške kvalifikacije za svetovno prvenstvo 2018, petek ob 00.45. Štadion Mineirao v Belo Horizonteju. Sodnik: Julio Bascunan (Čile).

Verjetni začetni enajsterici:
Brazilija (4-1-4-1): Alisson; Marcelo, Marquinos, Miranda, Alves; Fernandinho; Neymar, Augusto, giuliano, Coutinho; Jesus. Selektor: Tite.
Argentina (4-4-2): Romero; Zabaleta, Otamendi, Mori, Mas; di Maria, Mascherano, Biglia, Perez; Higuain; Messi. Selektor: Edgardo Bauza.

Brazilija, ki je poleti pred domačimi navijači osvojila tako želeni naslov olimpijskega prvaka, je v kvalifikacijah za svetovno prvenstvo, ki bo leta 2018 v Rusiji, v zadnjih štirih tekmah štirikrat zmagala.

Brazilci, ki so v zadnjih letih daleč od stare slave, so na vrhu kvalifikacijske skupine. Argentina, ki ni zmagala na zadnjih treh tekmah, je šesta. Je na mestu, ki ob koncu pomeni, da bo ostala tudi brez dodatnih kvalifikacij za nastop na svetovnem prvenstvu.

Časa je še dovolj. Južnoameriške reprezentance so za zdaj odigral le deset od 18 tekem, ki jih čakajo. Toda Argentinci se zavedajo, da se ne smejo igrati z ognjem. Nov neuspeh bi zagotovo prižgal alarm.

Vračajo se tja, kjer so pred dvema letoma doživeli katastrofo

V Belo Horizonteju so leta 2014 izgubili z 1:7. | Foto: Reuters V Belo Horizonteju so leta 2014 izgubili z 1:7. Foto: Reuters Brazilija današnjo tekmo čaka v povsem drugačnem razpoloženju kot njeni največji tekmeci Argentinci, a to ne pomeni, da so lahko preveč samozavestni.

Prvič bodo namreč nastopili na kraju, na katerem so preživeli pravcato nočno moro. Na štadionu Mineirao v Belo Horizonteju bodo igrali prvič po polfinalu svetovnega prvenstva pred domačimi navijači pred dobrima dvema letoma, ko so tam doživeli enega najbolj bolečih, če ne celo najbolj boleč poraz v svoji zgodovini. Spomin na poraz proti Nemčiji z 1:7 je še svež in predvsem boleč.

Argentinci optimizem črpajo iz dejstva, da bodo tokrat lahko računali na svojega najboljšega posameznika Lionela Messija. V kvalifikacijah jim gre slabo tudi zato, ker je v kvalifikacijah igral na vsega treh od desetih tekem, ki so jih odigrali. Brez njega so zmagali le enkrat, z njim so stoodstotni. Na drugi strani Brazilci v kvalifikacijah za svetovna prvenstva pred domačim občinstvom še nikoli niso izgubili. Enega od teh dveh nizov bo danes prav gotovo konec.

Neymar je v Braziliji edini res pravi zvezdnik in kot tak seveda vseskozi v središču pozornosti. | Foto: Reuters Neymar je v Braziliji edini res pravi zvezdnik in kot tak seveda vseskozi v središču pozornosti. Foto: Reuters

Neymar je edini, ki spada v svetovni vrh

Brazilci pod vodstvom novega selektorja Titeja dosegajo dobre rezultate, a tamkajšnje javnosti očitno niso prepričali. Organizatorji sporočajo, da je za današnjo tekmo na voljo še devet tisoč vstopnic. Vsekakor nekaj, kar se v preteklosti ne bi moglo zgoditi, a je razumljivo, da se je. Brazilci v svojih vrstah nimajo več takšnih zvezdnikov, kot so jih imeli nekoč. Pravzaprav je zvezdnik Barcelone Neymar edini, ki res spada v sam svetovni vrh.

Zadnjih pet medsebojnih tekem Brazilije in Argentine:

14. november 2015 (kvalifikacije za SP 2018):
Argentina : Brazilija 1:1 (1:0)
Lavezzi 34.; Lucas Lima 58.; R.K.: Luiz 88./Brazilija

11. oktober 2014 (prijateljska tekma):
Brazilija : Argentina 2:0 (1:0)
Tardelli 28., 64.

22. november 2012 (prijateljska tekma):
Argentina : Brazilija 2:1 (0:0)
Scocco 82./11m, 90.; Fred 84.

20.september 2012 (prijateljska tekma):
Brazilija : Argentina 2:1 (1:1)
Paulinho 26., Neymar 90./11m; Martinez 20.

9. junij 2012 (prijateljska tekma):
Argentina : Brazilija 4:3 (2:1)
Messi 31., 34., 85., Fernandez 76.; Romulo 23., Oscar 56., Hulk 72.; R.K.: Lavezzi 90./Argentina; Marcelo 90./Brazilija

Tokratni derbi bo zanimiv tudi zaradi Neymarja in Messija, ki skupaj navdušujeta v Barceloni, a bosta tokrat na nasprotnih straneh. Pretekli konec tedna sta poskrbela za pomembno zmago Kataloncev v gosteh pri Sevilli, tokrat si bosta prizadevala, da svoji reprezentanci popeljeta do pomembnih točk.

Velika prijatelja sta pripotovala skupaj, a na igrišču se bo iskrilo

Prijatelja, ki gojita veliko medsebojno spoštovanje, sta v Južno Ameriko pripotovala skupaj. Z Brazilčevim privatnim letalom, na katerem se je znašel tudi Argentinec Javier Mascherano. Med letom sta uživala in pozirala kot prijatelja, danes bo na igrišču štadiona v Belo Horizonteju, ki sprejme malo manj kot 62 tisoč gledalcev, povsem drugače. Nanj bosta stopila kot velika nasprotnika.

V dresu Barcelone blestita skupaj, tokrat bosta vsak na svoji strani. | Foto: Reuters V dresu Barcelone blestita skupaj, tokrat bosta vsak na svoji strani. Foto: Reuters

Pri Argentini je takšnih veliko več. Ob Messiju še napadalec Juventusa Gonzalo Higuain, najboljši strelec Manchester Cityja Sergio Agüero, prvo ime pariškega PSG Angel di Maria in še kdo. Toda tudi Argentinci imajo svoje težave. Predvsem razmere na tamkajšnji nogometni zvezi so takšne, da vplivajo tudi na predstave argentinske najboljše nogometne selekcije.

Selektor, ki je prevzel neželeno službo

Tako se je pred kratkim zgodilo, da so ponudbo za mesto selektorja Argentine zavrnili številni njeni znani trenerji. Diego Simeone, ki navdušuje na klopi madridskega Atletica, Mauricio Pochettino, ki nase opozarja kot trener londonskega Tottenhama, Jorge Sampaoli, ki je Čile popeljal do naslova južnoameriškega prvaka. Priložnost je tako dobil Edgardo Bauza. Trener, ki je v nogometnem svetu sorazmerno neznan.

Lestvica južnoameriških kvalifikacij za SP 2018 po 10/18 tekem:

1. Brazilija 10 tekem – 21 točk
2. Urugvaj 10 – 20
3. Ekvador 10 – 17
4. Kolumbija 10 – 17
5. Čile 10 – 16
6. Argentina 10 – 16
7. Paragvaj 10 – 15
8. Peru 10 – 11
9. Bolivija 10 – 4
10. Venezuela 10 - 2

Ne spreglejte