Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
13. 8. 2017,
22.01

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 8,95

1

Natisni članek

Camp Nou Zinedine Zidane Neymar Lionel Messi Lionel Messi španski superpokal Ernesto Valverde Luka Modrić Cristiano Ronaldo Cristiano Ronaldo el clasico Real Madrid Barcelona

Nedelja, 13. 8. 2017, 22.01

6 let, 6 mesecev

Španski superpokal, prva tekma

Ronaldo utišal Camp Nou in pokazal mišice, Barcelona v težavah

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 8,95

1

Cristiano Ronaldo el clasico superpokal | Foto Reuters

Foto: Reuters

Prvo dejanje španskega superpokalnega obračuna med večnima tekmecema je pripadlo Realu. Madridčani so osvojili Camp Nou in premagali Barcelono s 3:1. Na izjemnem el clasicu ni manjkalo lepih zadetkov. Enega je dosegel rezervist Cristiano Ronaldo, a le nekaj minut pozneje prejel rdeči karton, tako da ga v sredo ne bo na povratni tekmi.

Prvi el clasico v sezoni 2017/18, ki je po dolgem času minil brez Brazilca Neymarja, v zadnjih letih enega od prepoznavnih simbolov Barcelone, je osrečil privržence madridskega velikana.

Španski, evropski in svetovni prvak je v Katalonijo pripotoval po uspešnem nastopu v Skopju, kjer je v torek premagal Manchester United (2:1) in osvojil evropski superpokal. Francoski strateg Zinedine Zidane je na dobri poti, da število osvojenih lovorik v svojem kratkem obdobju na vročem stolčku Reala (20 mesecev) poviša na sedem.

Pique zatresel lastno mrežo, Messi z bele točke

Lionel Messi se je podobno kot na srečanju v Miamiju ponovno vpisal med strelce na el clasicu, a se je na koncu izkazalo, da je prispeval le častni gol za Barcelono (1:3). | Foto: Reuters Lionel Messi se je podobno kot na srečanju v Miamiju ponovno vpisal med strelce na el clasicu, a se je na koncu izkazalo, da je prispeval le častni gol za Barcelono (1:3). Foto: Reuters Njegovi varovanci so na prvi tekmi španskega superpokala pokvarili večer Barceloni. Zmagali so s 3:1, se maščevali Kataloncem za nedavni poraz na prijateljskem turnirju v Miamiju (1:2) in si priigrali odlično izhodišče pred povratno tekmo, ki bo v sredo v Madridu. Če prvi polčas težko pričakovanega el clasica, v katerem sploh ni nastopil najboljši nogometaš na svetu Cristiano Ronaldo, ni postregel z zadetki, pa se je v nadaljevanju spektakla v Barceloni dogajalo marsikaj.

Da to ne bo prijeten večer za gostitelje, je v 50. minuti naznanil Gerard Pique. Obrambni steber Barcelone je zatresel lastno mrežo in popeljal goste v vodstvo. Trajalo je do 77. minute, ko so Katalonci, ki so v prejšnji sezoni osvojili španski pokalni naslov, izenačili z Lionelom Messijem. Argentinec je zadel v polno z bele točke, na katero je pokazal sodnik Ricardo de Burgos po dvomljivem prekršku vratarja Keylorja Navasa nad Luisom Suarezom in razjezil zasedbo Reala. 

Mojstrovini Ronalda in Asensia

Marco Asensio je v 81. minuti vstopil v igro namesto Garetha Bala in poskrbel za sladko zmago Reala (3:1). V polno je zadel takrat, ko so imeli gostje na igrišču igralca manj. | Foto: Reuters Marco Asensio je v 81. minuti vstopil v igro namesto Garetha Bala in poskrbel za sladko zmago Reala (3:1). V polno je zadel takrat, ko so imeli gostje na igrišču igralca manj. Foto: Reuters Le tri minute po izenačenju je Camp Nou znova umolknil. Po bliskovitem protinapadu je mojstrstvo pokazal Ronaldo, se zlahka otresel Piqueja in poskrbel za novo vodstvo madridskega velikana. Portugalec si je v navalu sreče in ponosa slekel dres ter kazal mišice občinstvu v katalonski prestolnici.

Sodnik mu je pokazal rumeni karton, le dve minuti pozneje, ko je Ronaldo po neuspelem protinapadu padel v kazenskem prostoru Barcelone, pa je prejel še enega in moral predčasno pod prho.

Najboljši strelec Reala je težko sprejel izključitev. Odrinil je sodnika, tako da čaka disciplinsko komisijo dodatno delo, saj bi si lahko prvi as evropskih prvakov zaslužil dodatno kazen. Ronaldo je jezno odkorakal proti slačilnici, Katalonci pa so se z igralcem manj na vse kriplje trudili, da bi si priigrali remi.

Želje se jim niso uresničile. Še več. V zadnji minuti rednega dela je z izjemnim strelom z roba kazenskega prostora za nov udarec poskrbel Marco Asensio. Mladi zvezdnik Reala, ki je vstopil v igro šele v 81. minuti, je dosegel evrogol, Real pa se je razveselil visoke zmage (3:1), s katero si je na široko odprl vrata že do druge lovorike v sezoni 2017/18.

Modrić manjkal zaradi kazni iz leta 2014

Pri gostiteljih je v postavi manjkalo nekaj zvezdnikov. Belgijec Thomas Vermaelen, aktualna poletna želja Evertona, in Portugalec Andre Gomes imata zdravstvene težave, Turek Arda Turan je pred selitvijo v domovino (Galatasaray). Novi trener Barcelone Ernesto Valverde je tako na prvem el clasicu doživel boleč poraz.

Na prvi superpokalni tekmi je manjkal Luka Modrić, na povratni bo na tribunah Cristiano Ronaldo. | Foto: Reuters Na prvi superpokalni tekmi je manjkal Luka Modrić, na povratni bo na tribunah Cristiano Ronaldo. Foto: Reuters

Njegov stanovski kolega Zidane je kljub drugačnim napovedim začel dvoboj brez Ronalda. Ni mogel računati tudi na hrvaškega asa Luko Modrića, ki je počival zaradi prejetega rdečega kartona na zadnji tekmi španskega superpokala, na kateri je nastopil (leta 2014 proti Oblakovemu Atleticu!). V začetni enajsterici ga je nadomestil rojak Mateo Kovačić.

Se Paulinho vrača v Evropo? | Foto: Getty Images Se Paulinho vrača v Evropo? Foto: Getty Images Paulinho blizu dogovora

Barcelona še ni našla primerne zamenjave za Neymarja, novega zvezdnika PSG (Parižani so zanj odšteli Barceloni rekordnih 222 milijonov evrov), vse bližje pa je sklenitev dogovora z Brazilcem Paulinhom, nekdanjim nogometašem Tottenhama, ki se je v zadnjih dveh letih dokazoval ljubiteljem nogometa na Kitajskem (Guangzhou Evergrande). Katalonci naj bi zanj odšteli 40 milijonov evrov.

 

Ne spreglejte