Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Viškovič

Nedelja,
10. 6. 2018,
0.07

Osveženo pred

6 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,00

Natisni članek

FIFA SP 2018

Nedelja, 10. 6. 2018, 0.07

6 let

Španija

Rok Viškovič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,00

Španija je po letih 2008, 2010 in 2012, ko ji je uspelo nepojmljivo in je zmagala na dveh evropskih in svetovnem prvenstvu v nizu, na zadnjem svetovnem prvenstvu pred štirimi leti šokirala in izpadla že po skupinskem delu. Tudi na evropskem prvenstvu 2016 je razočarala in se poslovila po osmini finala. Zdaj se želijo Španci spet vrniti na vrh in zagotovo imajo dovolj nadarjene nogometaše, da jim to uspe. Le dan pred začetkom SP 2018 so zamenjali selektorja. Na vroči stolček je sedel Fernando Hierro.

Španija | Foto: Reuters Foto: Reuters

Osnovni podatki o državi:

Lega: Evropa

Število prebivalcev: 46 milijonov

Glavno mesto: Madrid

Jezik: španščina


Uvrstitev na lestvici Fifa: 8.


Uvrstitve na SP: 14/18

Prvi nastop na SP: 1934

Zadnji nastop na SP: 2014

Najboljši dosežek: prvak 2010

Zlati rod španskega nogometa je vrhunec dočakal leta 2010, ko je osvojil naslov svetovnega prvaka. | Foto: Reuters Zlati rod španskega nogometa je vrhunec dočakal leta 2010, ko je osvojil naslov svetovnega prvaka. Foto: Reuters

Selektor: Fernando Hierro

50-letni nekdanji španski reprezentant, rojen v Andaluziji (Velez-Malaga) je sedel na vroči stolček le dan pred začetkom SP 2018. Na mundialu bi moral pomagati Julenu Lopeteguiju, ki pa je po tem, ko je Real Madrid obznanil njegov prihod na položaj trenerja kraljevega kluba po koncu SP 2018, izgubil službo v reprezentanci in zapustil tekmovanje. Hierro spada med legendarne španske nogometaše, za katerimi je izjemna kariera. Med letoma 1989 in 2003 je bil obrambni steber belih baletnikov, nato pa jen preizkusil še igranje v Katarju in Angliji, kjer je v dresu Boltona sklenil kariero pri 37 letih. Trenerske izkušnje je nabiral pri Realu kot pomočnik Carla Ancelottija (2004/05), v drugi španski ligi pa je v sezoni 2006/07 vodil Oviedo.

Fernando Hierro | Foto: Reuters Foto: Reuters

Kdaj so se uvrstili: 6. oktober 2017

Španci so si svetovno prvenstvo krog pred koncem kvalifikacij zagotovili z domačo zmago nad Albanijo s 3:0. V kvalifikacijah so v desetih tekmah iz rok izpustili le dve točki in zlahka osvojili prvo mesto v svoji skupini pred Italijo.


Zvezdnik: Sergio Ramos

V ofenzivnem delu je kopica nogometašev, ki bi jih lahko pri Španiji označili za zvezdnike, a nihče ne izstopa toliko, kot izstopa njihov kolega iz obrambe. Kapetan Reala, s katerim je letos še četrtič osvojil evropski naslov, je pri 32 letih s 151 nastopi drugi na večni lestvici Španije, s katero je med letoma 2008 in 2012 osvojil dva evropska in svetovni naslov v nizu, pri tem pa bil med njenimi ključnimi igralci. To je še danes.

Španija ima veliko zvezdniških imen, a izkušeni branilec Sergio Ramos je verjetno najbolj zveneče. | Foto: Reuters Španija ima veliko zvezdniških imen, a izkušeni branilec Sergio Ramos je verjetno najbolj zveneče. Foto: Reuters

Koga še poznate?

V španski reprezentanci kar mrgoli zvezdnikov, ki jih poznate iz največjih evropskih klubov. Isco, Dani Carvajal in Lucas Vazquez ob Sergiu Ramosu prihajajo iz Reala, Andres Iniesta, Gerard Pique, Jordi Alba in Sergi Busquets iz Barcelone, Koke, Saul Niguez in Diego Costa iz Atletica, Thiago Alcantara iz Bayerna, David De Gea navdušuje pri Manchester Unitedu, David Silva pri Manchester Cityu in še bi lahko nadaljevali.

Sergio Busquets se lahko že pohvali z naslovoma svetovnega in evropskega prvaka. | Foto: Reuters Sergio Busquets se lahko že pohvali z naslovoma svetovnega in evropskega prvaka. Foto: Reuters

Koga boste spoznali?

Iz španske reprezentance verjetno ne prihaja nihče, za katerega še niste slišali, pa bi lahko letos poleti v Rusiji osupnil, a na tem prvenstvu utegne osupniti Marco Asensio, če bo dočakal pravo priložnost. Pri 22 letih odhaja na prvo veliko tekmovanje, za njim pa ni sezona, ki bi bila prav bleščeča, a ta krilni napadalec s smrtonosno levico je tako dober, da utegne osupniti ves svet, če bo dobil pravo priložnost in bo razigran.

Marco Asensio ni udarni član španske reprezentance, a bi to kmalu lahko postal. Že letos poleti? | Foto: Reuters Marco Asensio ni udarni član španske reprezentance, a bi to kmalu lahko postal. Že letos poleti? Foto: Reuters

Najdražji nogometaši:

80 milijonov evrov – Sergio Busquets (Barcelona)

75 milijonov evrov – Isco (Real Madrid)

75 milijonov evrov – Marco Asensio (Real Madrid)

70 milijonov evrov – David De Gea (Manchester United)

70 milijonov evrov – Koke (Altetico Madrid)

Tekme Španije na SP 2018:

Skupina B:
15. junij (Soči): Portugalska - Španija
20. junij (Kazan): Iran - Španija
25. junij (Kaliningrad): Španija - Maroko

Tekme Slovenije s Španijo (2 poraza):

-18. junij 2000, Amsterdam (evropsko prvenstvo 2000):
Slovenija : Španija 1:2 (0:1)
Zahović 59.; Raul 4., Mendieta 60.

-2. junij 2002, Gwangju (svetovno prvenstvo 2002):
Španija : Slovenija 3:1 (1:0)
Raul 44., Valeron 74., Hierro 87./11m; Cimirotić 82.

 
Ne spreglejte