Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
27. 1. 2024,
22.08

Osveženo pred

3 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,88

Natisni članek

Jose Mourinho Premier League angleško prvenstvo Liverpool Jürgen Klopp Villarreal špansko prvenstvo La Liga FC Barcelona Xavi

Sobota, 27. 1. 2024, 22.08

3 mesece

FC Barcelona

Šok še v Barceloni: odhaja tudi Xavi

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,88
FC Barcelona Xavi | Xavi je z Barcelono v soboto doživel boleč poraz s 3:5 proti Villarrealu. | Foto Guliverimage

Xavi je z Barcelono v soboto doživel boleč poraz s 3:5 proti Villarrealu.

Foto: Guliverimage

Dan po trenerju Liverpoola Jürgenu Kloppu je odhod s položaja po koncu te sezone napovedal še Xavi, trener Barcelone. To je storil po sobotnem porazu z Villarrealom, ko je bil sicer besen kot ris, potem ko so v kar 12-minutnem sodnikovem dodatku dobili dva gola in izgubili s 3:5. Pogodbo je imel do junija 2025.

Girona
Sportal Oblakovi premagali Valencio in prehiteli Barcelono, Girona znova na vrhu

Po sezoni odhaja. | Foto: Reuters Po sezoni odhaja. Foto: Reuters Xavi je novinarsko konferenco po porazu Barcelone z Villarrealom (3:5) začel z besedami, ki so osupnile prisotne: "Rad bi oznanil, da od 30. junija naprej ne bom več trener Barcelone." Čeprav je bil po tekmi, na kateri so dva gola dobili v sodnikovem dodatku, besen kot ris, pa ta poraz ni bil ključen za njegovo odločitev. "Odločil sem se že pred nekaj dnevi, zdaj pa je trenutek, da to povem. Klub potrebuje spremembo. Razmišljam o klubu, o igralcih ... Nogometaši bodo zdaj mirnejši. Odhajam 30. junija," je povedal mirno, ob njem pa je stala njegova žena. Zadnji tedni za Barcelono res niso najuspešnejši: izgubili so finale španskega superpokala, izpadli iz španskega kraljevega pokala, na lestvici španske lige pa za Realom zaostajajo visokih deset točk. "Nisem razmišljal o sebi, odločitev sem sprejel v dobro kluba."

So deset točk za Realom. | Foto: Reuters So deset točk za Realom. Foto: Reuters Štiriinštiridesetletni Xavi, ki je večji del svoje kariere igral prav za Barcelono in z njo osemkrat postal španski prvak, je na njeno vročo klop sedel novembra 2021 in jo v prejšnji sezoni vrnil na španski prestol. "Hvala predsedniku za zaupanje. Želim vse najboljše Barceloni." S predsednikom kluba Joanom Laporto sta se takoj po koncu tekme, še preden je prišel na novinarsko konferenco, zaprla v pisarno in pogovorila. Takrat je očitno padla dokončna odločitev.

"Vidiš, kako te kritizirajo, in to vpliva nate"

Barcelona Xavi | Foto: Reuters Foto: Reuters "Večkrat ste me vprašali, če bom postal sir Alex Ferguson Barcelone. Resnica je, da se to ne bo tukaj nikoli zgodilo. Vi tega ne boste dovolili. Zelo težko je biti trener Barcelone," je pritiske javnosti in medijev izpostavil kot enega ključnih razlogov za to, da se na klopi Barcelone dolgoročno tako ali tako ni videl. "Vidiš, kako te ubijajo, kako te kritizirajo, in to vpliva nate."

Bere se skoraj neverjetno, a poleti bodo očitno brez dela Xavi, Jürgen Klopp in Jose Mourinho. Nemec je v petek oznanil, da bo zapustil Liverpool, ker mu zmanjkuje energije, Portugalca pa je Roma pred dnevi odpustila.

Jose Mourinho
Sportal Mourinho ni več trener Rome, trenerske vajeti prevzema nekdanji reprezentant
Liverpool Jürgen Klopp
Sportal Šok na Otoku: Nemec zapušča Liverpool
Ne spreglejte