Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Plestenjak

Sreda,
13. 7. 2016,
17.39

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,45

Natisni članek

NK Koper NK Celje Trenčin NK Olimpija NK Olimpija

Sreda, 13. 7. 2016, 17.39

6 let, 7 mesecev

Slovensko-slovaški dvoboji v evropskih tekmovanjih

Le zmaj Zarifović in nihče drug

Rok Plestenjak

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,45

Slovenski nogometni klubi se v evropskih tekmovanjih niso pogosto merili s slovaškimi. Žreb je kroglici iz držav z zelo podobnima imenoma združil le trikrat. Olimpija se bo s slovaškim tekmecem pomerila drugič, njena prva izkušnja pa ni bila prijetna.

Zmaji še pomnijo boleč poraz v Žilini, po katerem so se leta 2014 poslovili od Evrope, nato pa padli v dveletni spanec brez evropskih izzivov. Prekinili so ga šele letos, ko se bodo pomerili v kvalifikacijah za ligo prvakov. Namerili se bodo na dvakratnega zaporednega slovaškega prvaka Trenčina, ki svoje evropske tekmece gosti prav v Žilini, saj je njegov štadion v fazi prenove, Evropska nogometna zveza (Uefa) pa mu ni izdala dovoljenja za igranje mednarodnih tekem.

Tako se bo Olimpija prihodnji teden mudila na objektu, ki ga je leta 2014 zapustila s sklonjenimi obrazi. V drugem krogu kvalifikacij za ligo Europa sprva ni kazalo tako slabo. Olimpija je na prvi tekmi izkoristila prednost domačega igrišča in zmagala s 3:1. V Stožicah so navijačev zeleno-belih z zadetki razveselil Andraž Šporar, Enis Đurković in Đorđe Ivelja, dve podaji pa je prispeval zvezni igralec iz BiH Zajko Zeba. Po tekmi se je soigralcem opravičeval branilec Antonio Delamea Mlinar, ki je v 41. minuti prejel rdeči karton in rešil Slovake pred še višjim porazom.

Pripotovali s prednostjo, a izpadli

Mrežo Žiline je leta 2014 v Stožicah zatresel tudi Andraž Šporar, ki zdaj brani barve švicarskega prvaka Basla.
 | Foto: Mrežo Žiline je leta 2014 v Stožicah zatresel tudi Andraž Šporar, ki zdaj brani barve švicarskega prvaka Basla. Ljubljančani, takrat jih je vodil Andrej Razdrh, ki je pred kratkim v zmajevem gnezdu prevzel vodenje mladinske šole, so na Slovaško odpotovali polni optimizma. Prepričani so bili, da si lahko zagotovijo napredovanje, nato pa so se njihovi načrti porušili. Na igrišču so bili neprepoznavni, domačine pa je z dvema zadetkoma razveselil Jakub Paur in prisilil Olimpijo, da je pomahala Evropi v slovo.

Od igralcev, ki kandidirajo za današnjo tekmo s Trenčinom, je bil v prvi enajsterici le Aris Zarifović. Visoki Primorec je igral od prve minute, na klopi pa sta sedela Aleksander Šeliga in Kenan Bajrić. Med vratnicama je stal Elvis Džafić. Danes bo za zmaje branil izkušeni Šeliga, saj ima prvi vratar Olimpije Nejc Vidmar težave z zdravjem (poškodba rame).

Celjska petarda v mreži bodočega člana lige prvakov

K izdatni zmagi Celjanov nad moštvom iz Bratislave je z zadetkom pomagal tudi Sebastjan Gobec, z 489 nastopi rekorder 1. SNL. | Foto: K izdatni zmagi Celjanov nad moštvom iz Bratislave je z zadetkom pomagal tudi Sebastjan Gobec, z 489 nastopi rekorder 1. SNL. Olimpija je v sezoni 2004/05 izpadla proti slovaškemu tekmecu, Celje in Koper pa sta preskočila slovaški oviri. Celjani so se v sezoni 2001/02 v 2. krogu pokala Intertoto pomerili z Artmedio Petržalko iz Bratislave.

Nogometaši iz knežjega mesta so se na štadionu na Skalni kleti znesli nad slovaškimi gosti. Premagali so jih kar s 5:0. Dva zadetka je dosegel Oliver Bogatinov, ki danes skrbi za razvoj koprskega nogometnega podmladka, po enkrat pa so se med strelce vpisali Moldavec Vladislav Lungu (prekrasen lob udarec), današnji športni direktor Celjanov Sebastjan Gobec in pa Uroš Gorenak.

Celjani so na gostovanju zlahka obdržali prednost. Bilo je 1:1. Znova se je med strelce vpisal Bogatinov, tokrat z bele točke, zadel pa je tudi branilec Almir Sulejmanović, danes vodja mladinske šole pri velenjskem Rudarju, a žal v lastno mrežo, saj je dosegel avtogol.

Artmedia je štiri leta pozneje presenetila v Evropi in zaigrala v skupinskem delu lige prvakov, leta 2010 pa je bilo njene kratke pravljice konec. Izpadla je iz slovaškega prvenstva. Začele so se težave. Klub je bil vedno nižje, leta 2014 pa je zaradi finančnih težav povsem pogorel in padel v najnižjo peto ligo, kjer je še danes.

Trenevski osrečil kanarčke

Viktor Trenevski je po koncu igralske kariere v Sloveniji nazadnje deloval kot trener Zavrča. Zdaj trenira klub v Črni gori. | Foto: Viktor Trenevski je po koncu igralske kariere v Sloveniji nazadnje deloval kot trener Zavrča. Zdaj trenira klub v Črni gori. Slovensko-slovaški obračun smo spremljali tudi v sezoni 2003/04, ko sta se v 2. krogu pokala Intertoto pomerila Koper in Dubnica. Primorski klub, takrat je nosil ime Sport Line Koper, je izločil slovaškega tekmeca. Doma je zmagal z 1:0, zmagoviti zadetek je dosegel Makedonec Viktor Trenevski, na gostovanju pa si je klub privoščil neboleč poraz z 2:3, ki je pomenil napredovanje. Ponovno je zadel v polno Trenevski, Slovakom pa je z zadetkom pokvaril načrte tudi Saša Božičič.

To so bile sezone, ko so slovenski klubi še izločali slovaške. Ko sta se pomerili Olimpija in Žilina, se je sreča obrnila v korist Slovakov. Bo podobno tudi danes?

Ne spreglejte