Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
1. 12. 2016,
17.50

Osveženo pred

4 leta, 1 mesec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 5,38

3

Natisni članek

Boštjan Cesar Gregor Bajde Valter Birsa Marijan Pušnik Matjaž Kek Jan Oblak Jan Oblak Samir Handanović

Četrtek, 1. 12. 2016, 17.50

4 leta, 1 mesec

Slovenski nogometaši na delu v tujini

Dvojni šok za Pušnika, strelski prvenec Cesarja

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 5,38

3

Marijan Pušnik | Foto Vid Ponikvar

Foto: Vid Ponikvar

Med tednom ne manjka nastopov slovenskih nogometašev in trenerjev, ki si kruh služijo v tujini. Na Hrvaškem sta v pokalu nastopila oba slovenska trenerja. Matjaž Kek je z Rijeko napredoval, Marijan Pušnik je s splitskim Hajdukom izpadel. Boštjan Cesar se je v italijanskem pokalu vpisal med strelce v dresu Chieva.

Matjaž Kek je z Rijeko ob madridskem Realu edini klub, ki v tej sezoni še ne pozna poraza v nobenem izmed tekmovanj (in je nastopil v evropski sezoni 2016/17), čeprav je za njim že 22 tekem. Niz neporaženosti je nadaljeval s pokalno zmago v Zagrebu, kjer je v četrtfinalu na štadionu v Kranjčevićevi ulici premagal Lokomotivo s 3:1. Njegovi izbranci, med katerimi ni bilo poškodovanega slovenskega reprezentanta Matica Črnica, so se izkazali zlasti v prvem polčasu, ki so ga dobili z visokim rezultatom 3:0.

Kaj se dogaja na evropskih zelenicah med tednom?

Na dobri poti, da posnema Keka, je bil tudi Marijan Pušnik, ki je na mestnem derbiju proti Splitu, zadnjeuvrščenemu hrvaškemu prvoligašu, z Hajdukom vodil vse od 25. do 91. minute, ko je Split zadel in izsilil podaljške. V teh je Split zadel še drugič in poskrbel, da se Pušnik s Hajdukom od pokalnega tekmovanja, ki je bil zanj verjetno edina priložnost za lovoriko, poslavlja v četrtfinalu.

Za Hajduk je bil usoden 25-letni hrvaški napadalec Sandro Ugrina, ki je najprej izenačil na 1:1, nato pa prispeval še podajo za zmagoviti gol Ivana Pešića v 106. minuti.

Dan po tekmi je Korošec sporazumno prekinil pogodbo s splitskim klubom.

Slovenski reprezentanti:

Jan Oblak je v sredo odstopil mesto med vratnicama Atletica stanovskemu kolegu. | Foto: Vid Ponikvar Jan Oblak je v sredo odstopil mesto med vratnicama Atletica stanovskemu kolegu. Foto: Vid Ponikvar

Vratarji:

Vid Belec: Drugoligaš Carpi bo med tednom počival, saj je že izpadel iz italijanskega pokalnega tekmovanja.

Jan Koprivec: Nekdanji ciprski prvak Anorthosis se bo med tednom pripravljal na nedeljsko prvenstveno gostovanje pri Apollonu.

Jan Oblak: Atletico Madrid je v sredo v pokalu gostoval pri tretjeligašu Guijuelu in zlahka zmagal, ob koncu je bilo 6:1. To je bila prva tekma šestnajstine španskega pokalnega tekmovanja, povratna tekma bo 20. decembra v španskem glavnem mestu. Škofjeločan, ki se je izkazal na zadnji tekmi, ko je v Osasuni ubranil strel z bele točke, Atletico pa je zmagal s 3:0, je tokrat počival. Ni ga bilo niti na klopi gostov. Trener Diego Simeone je med vratnici postavil rezervnega vratarja, tako da je priložnost dobil Miguel Angel Moya.

Prvi zadetek Boštjana Cesarja v tej sezoni:

 

Branilci:

Boštjan Cesar je zadel za Chievo. Valter Birsa ni igral. | Foto: Guliverimage/Getty Images Boštjan Cesar je zadel za Chievo. Valter Birsa ni igral. Foto: Guliverimage/Getty Images Boštjan Cesar: Chievo je v 4. krogu italijanskega pokala - najboljši klubi iz serie A se bodo tekmovanju pridružili pozneje - v torek doma s 3:0 odpravil drugoligaškega tekmeca Novaro, za katerega igra tudi nekdanji napadalec Celja in Maribora Gregor Bajde, a tokrat ni dobil priložnosti za igro. Obsedel je na klopi gostov.

Drugače velja za kapetana slovenske reprezentance, ki je igral vso tekmo in v 49. minuti poskrbel za končni rezultat. To je bil njegov prvi zadetek v dresu letečih osličkov v tej sezoni.

Bojan Jokić: Villarreal je v prvi tekmi 1/16 finala španskega pokalnega tekmovanja v sredo gostoval pri tretjeligašu Toledu in zmagal s 3:0. Kranjčan v tej sezoni sploh še ni zaigral na uradnem dvoboju rumene podmornice. Tako je bilo tudi tokrat. Ni ga bilo niti na klopi gostov.

Boban Jović: Krakovska Wisla je v sredo izpadla iz poljskega pokala. Na povratni četrtfinalni tekmi je doma izgubila z Lechom iz Poznana (2:4) in zapravila dobro izhodišče po prvi tekmi, ki se je končala brez zmagovalca (1:1). Celjan je odigral vso tekmo.

Za Miho Mevljo in njegov Rostov ni počitka. | Foto: Reuters Za Miho Mevljo in njegov Rostov ni počitka. Foto: Reuters Miha Mevlja: Rostov je v 16. krogu ruskega prvenstva v sredo gostoval pri Uralu in izgubil z 0:1. Brez pomoči primorskega branilca, ki ga ni bilo niti na klopi.

Miral Samardžić: Kitajskega prvenstva je že konec. S Henan Jianyem je zasedel 13. mesto in se rešil pred izpadom.

Nejc Skubic: Konyaspor je v 1. krogu pokalnega tekmovanja, kjer nastopa v skupini H, v četrtek gostoval pri tretjeligašu Kizilcaboluksporju in zmagal s prepričljivim rezultatom 4:0. Ljubljančan je odigral 60 minut. Ko je zapuščal igrišče, je njegov klub vodil že s 3:0 ...

Aljaž Struna: Drugoligaš Carpi med tednom počiva, saj je že izpadel iz italijanskega pokalnega tekmovanja.

Dejan Trajkovski: Twente bo med tednom počival. Slovenec je zaradi poškodbe ključnice na seznamu poškodovanih.

Vezisti:

Valter Birsa je v tej sezoni s štirimi podajami tretji najboljši podajalec v serie A. | Foto: Guliverimage/Getty Images Valter Birsa je v tej sezoni s štirimi podajami tretji najboljši podajalec v serie A. Foto: Guliverimage/Getty Images Valter Birsa: Pri zmagi Chieva v 4. krogu italijanskega pokala nad drugoligašem Novaro s 3:0 ni igral. Sedel je na klopi Verončanov.

Matic Črnic: Rijeka se je v torek uvrstila v polfinale hrvaškega pokala. V Zagrebu je s 3:1 premagala Lokomotivo. Mariborčan zaradi poškodbe ni kandidiral za srečanje.

Josip Iličić: Fiorentina, ki je v ponedeljek izgubila derbi z Interjem (2:4), se bo med tednom pripravljala na nedeljski prvenstveni dvoboj s Palermom. Pokalnemu tekmovanju se bo pridružila v osmini finala. 

Kevin Kampl: Najboljši nemški klubi bodo za razliko od angleških, francoskih, italijanskih in španskih med tednom počivali. Lekarnarje čaka v soboto prvenstvena tekma s Freiburgom.

Jasmin Kurtić ni sodeloval pri novi zmagi Atalante. | Foto: Guliverimage/Getty Images Jasmin Kurtić ni sodeloval pri novi zmagi Atalante. Foto: Guliverimage/Getty Images Rene Krhin: Granada je v 1/16 finala z 1:0 odpravila prvoligaškega tekmeca Osasuno. Izkušeni slovenski vezist je v nemilosti trenerja in tudi tokrat ni dobil priložnosti za igro. Ni ga bilo niti na klopi.

Jasmin Kurtić: Atalanta je v odlični formi. V italijanskem prvenstvu je zmagala šestkrat zapored in se na lestvici povzpela na peto mesto. V pokalu je v sredo nadaljevala zmagoviti niz in s 3:0 premagala Pescaro. Tokrat brez pomoči slovenskega vezista, ki je počival in ga ni bilo niti na klopi.

Nik Omladič: Nemški klubi med tednom počivajo. Eintracht se pripravlja na drugoligaški izpit, ko bo v ponedeljek gostoval pri berlinskem Unionu. 

Benjamin Verbič: Vodilni Köbenhavn je v danskem prvenstvu zadržal visoko prednost pred zasledovalci. Po 19 krogih je še vedno neporažen. V torek je doma z visokih 4:0 premagal Viborg, ki na razpredelnici zaseda skromno predzadnje mesto. Vojničan je odigral 77 minut.

Napadalci:

Pri zelenih, kjer igra Robert Berić, bo gostoval nekdanji evropski prvak Marseille. Krčan bo kandidiral za dvoboj. | Foto: Reuters Pri zelenih, kjer igra Robert Berić, bo gostoval nekdanji evropski prvak Marseille. Krčan bo kandidiral za dvoboj. Foto: Reuters Robert Berić: Saint Etienne je v 15. krogu francoskega prvenstva v sredo na domačem štadionu gostil Marseille in remiziral brez zadetkov. Krčan naj bi okreval po poškodbi, a tokrat še ni igral. Ni ga bilo niti na klopi svojega moštva.

Roman Bezjak: Najboljši nemški klubi bodo za razliko od angleških, francoskih, italijanskih in španskih med tednom počivali. Darmstadt čaka v nedeljo pomembna prvenstvena tekma s Hamburger SV.

Andraž Šporar: Za Basel je v tej sezoni zbral enajst nastopov, štiri v ligi prvakov, a še vedno čaka na prvi gol v dresu švicarskega prvaka, h kateremu je prestopil v začetku leta. Če bo do derbija 17. kroga, ko bo Basel gostoval v Bernu pri drugouvrščenem moštvu Young Boys (za neporaženim Baslom zaostaja 15 točk), okreval, bo najverjetneje deležen priložnosti za nastop, saj v napadu zaradi kazni (na zadnji tekmi je prejel rdeči karton) ne bo avstrijskega napadalca Marca Janka.

Na seznamu so nogometaši, ki jih je selektor Srečko Katanec vpoklical za novembrski tekmi proti Malti in Poljski, ter Kevin Kampl, Roman Bezjak, Robert Berić in Aljaž Struna, ki jih tokrat sicer ni bilo zraven zaradi poškodb in kazni, a so v zadnjem času standardni reprezentanti.

Preostali slovenski nogometaši:

Igralec

Liga

Tekma

Podatki

Jon Goran Stanković (Huddersfield Town) Anglija, 2. liga Brez tekme med tednom.  
Timi Max Elšnik (Derby County) Anglija, 2. liga Brez tekme med tednom.  
Haris Vučkić (Bradford) Anglija, 3. liga Brez tekme med tednom.  
Tadej Trdina (Wolfsberger) Avstrija, 1. liga St. Pölten : Wolfsberger 0:4 Ni igral. Ni ga bilo niti na klopi.
Rajko Rep (LASK Linz) Avstrija, 2. liga Brez tekme med tednom.  
Patrik Eler (Wacker Innsbruck) Avstrija, 2. liga Brez tekme med tednom.  
Željko Filipović (Mechelen) Belgija, pokal, osmina finala Sint-Truiden : Mechelen 6:5 po 11-m (2:2) V igro je vstopil v 60. minuti in prejel rumeni karton.
Stefan Smiljanić (Metalleghe Jajce) BiH, 1. liga Brez tekme med tednom.  
David Poljanec (Karmiotissa) Ciper, 1. liga Brez tekme med tednom.  
Denis Petrić (Angers) Francija, 1. liga PSG : Angers 2:0 Ni igral. Sedel je na klopi.
Petar Stojanović (Dinamo Zagreb) Hrvaška, pokal, četrtfinale Inter Zaprešić : Dinamo Zagreb 0:1 Ni igral. Ni ga bilo niti na klopi.
Dalibor Stevanović (Slaven Belupo) Hrvaška, pokal, četrtfinale Osijek : Slaven Belupo 1:0 Ni igral. Ni ga bilo niti na klopi.
Siniša Anđelković (Palermo) Italija, pokal, 4. krog Palermo : Spezia 0:1 *-po enajstmetrovkah Ni igral. Sedel je na klopi.
Samir Handanović (Inter Milano) Italija, 1. liga Brez tekme med tednom.  
Luka Krajnc (Sampdoria) Italija, pokal, 4. krog Sampdoria : Cagliari 3:0 Igral je od 79. minute.
Armin Bačinović (Ternana) Italija, 2. liga Brez tekme med tednom.  
Gregor Bajde (Novara) Italija, pokal, 4. krog Chievo : Novara 3:0 Ni igral. Sedel je na klopi.
Rene Mihelič (Hapoel Ra'anana) Izrael, 1. liga Brez tekme med tednom.  
Nejc Pečnik (Omiya Ardija) Japonska, 1. liga Konec sezone.  
Branko Ilić (Urawa Reds) Japonska, 1. liga, finale (1. tekma) Kashima Antlers : Urawa Reds 0:1 Ni kandidiral za tekmo.
Zlatan Ljubijankić (Urawa Reds) Japonska, 1. liga, finale (1. tekma) Kashima Antlers : Urawa Reds 0:1 V igro je vstopil v 81. minuti.
Roki Štraus (Yokohama) Japonska, 2. liga Ni tekem.  
Vito Plut (Birkirkara) Malta, pokal, 3. krog St. Andrews : Birkirkara 3:0 Odigral je vso tekmo.
Žiga Kastrevec (St. Andrews) Malta, pokal, 3. krog St. Andrews : Birkirkara 3:0 Odigral je 83 minut.
Martin Milec (Roda JC) Nizozemska, 1. liga Brez tekme med tednom.  
Dominic Maroh (Köln) Nemčija, 1. liga Brez tekme med tednom.  
Mišo Brečko (Nürnberg) Nemčija, 2. liga Brez tekme med tednom.  
Tim Matavž (Nürnberg) Nemčija, 2. liga Brez tekme med tednom.  
Goran Šukalo (München 1860) Nemčija, 2. liga Brez tekme med tednom.  
Zlatko Dedić (Paderborn) Nemčija, 3. liga Brez tekme med tednom.  
Denis Popović (Wisla Krakov) Poljska, pokal, četrtfinale, povratna tekma (prva 1:1) Wisla Krakov : Lech Poznan 2:4 Odigral je 62 minut in v 34. minuti prejel rumeni karton.
Uroš Korun (Piast Gliwice) Poljska, 1. liga Brez tekme med tednom.  
Saša Aleksander Živec (Piast Gliwice) Poljska, 1. liga Brez tekme med tednom.  
Alen Ploj (Bytovia Bytow) Poljska, pokal, četrtfinale, povratna tekma (prva 2:1) Arka Gdynia : Bytovia Bytow 1:0 Ni igral.
Matic Žitko (Olimpia Grudziadz) Poljska, 2. liga Brez tekme med tednom.  
Ažbe Jug (Sporting Lizbona) Portugalska, ligaški pokal, skupina A, 1. krog Sporting Lizbona : Arouca 1:0 Ni igral. Sedel je na klopi.
Ivica Guberac (Himki) Rusija, 2. liga Konec jesenskega dela.  
Gregor Balažic (Partizan Beograd) Srbija, 1. liga Vojvodina : Partizan 0:0 Igral je vso tekmo.
Domen Črnigoj (Lugano) Švica, 1. liga Brez tekme med tednom.  
Džengis Čavušević (Zürich) Švica, 2. liga Brez tekme med tednom.  
Nejc Mevlja (Schaffhausen) Švica, 2. liga Brez tekme med tednom.  
Matic Fink (Rizespor) Turčija, pokal, skupina B, 1. krog Rizespor : Inegolspor 5:0 Ni kandidiral za tekmo.
Sašo Fornezzi (Antalyaspor) Turčija, 1. liga Brez tekme med tednom.  
Dejan Lazarević (Karabükspor) Turčija, 1. liga Brez tekme med tednom.  
Rajko Rotman (Istanbul Basaksehir) Turčija, pokal, skupina F, 1. krog Yeni Amasyaspor : Istanbul Basaksehir 0:1 Odigral je vso tekmo.
Miha Goropevšek (Volin Luck) Ukrajina, 1. liga Brez tekme med tednom.  
Ne spreglejte