Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
5. 9. 2014,
14.26

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

slovenska nogometna reprezentanca Srečko Katanec Švica

Petek, 5. 9. 2014, 14.26

8 let

Slovenija v Baslu zapravila nemogoče (foto)

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Slovenska reprezentanca je v kvalifikacijah za EP 2016 v gosteh v Švici vodila že z 2:0, a nato prejela tri zadetke in ostala brez točk in tretjega mesta, saj jo je na lestvici prehitela Estonija.

Na evropskem prvenstvu v Franciji bo nastopilo 24 ekip, gostitelji Francozi pa imajo že zagotovljen nastop, tako da si čas med kvalifikacijskim ciklusom krajšajo s prijateljskimi srečanji. Slovenska nogometna reprezentanca po sedmih nastopih, na katerih je trikrat zmagala in štirikrat izgubila, v skupini E zaseda četrto mesto. Za neposreden nastop na EP 2016 zadošča končna uvrstitev na vodilnih dveh mestih, vstopnico za zaključni turnir v Franciji si bo zagotovila tudi najboljša tretjeuvrščena reprezentanca od vseh devetih kvalifikacijskih skupin.

Švica od 0:2 do 3:2

Katančevi četi se je na gostovanju v Baslu nasmihal sanjski razplet. Po zadetkih Milivoja Novakovića in Boštjana Cesarja je še v 79. minuti vodila z 2:0, švicarski navijači pa niso skrivali razočaranja nad igro svojih ljubljencev in jim namenili glasne žvižge. Selektor Vladimir Petković je zaigral na vse ali nič, njegovi rezervisti pa so v zadnjih 15 minutah (igralo se je še pet minut sodnikovega podaljška) poskrbeli za izjemen preobrat, saj so mrežo Samirja Handanovića zatresli kar trikrat.

Slovenija je tako drago plačala napake, ki si jih je privoščila v zadnjih minutah dramatičnega srečanja. Pri rezultatu 2:2 je imel Jasmin Kurtić "na nogi" novo vodstvo (3:2), a je za las zgrešil vrata. Švicarji so krenili v napad po veliko zmago in jo v četrti minuti sodnikovega podaljška tudi dočakali. Za še slabšo voljo v slovenskem taboru je poskrbela poškodba Novakovića, ki je moral zaradi poškodbe rame zapustiti igrišče kmalu po vodstvu z 2:0.

V Talinu je v soboto padla baltska soseda Litva, zmagoviti zadetek za Estonce, ki so na lestvici prehiteli Slovenijo, v torek pa bodo gostovali v Ljudskem vrtu, pa je dosegel stari znanec 1. SNL Konstantin Vassiljev. V deželici na Apeninskem polotoku se je mudila vodilna Anglija, ki je na sedmi tekmi dočakala še sedmo zmago in si že zagotovila nastop na evropskem prvenstvu v Franciji. Kapetan Wayne Rooney se je v 13. minuti vpisal med strelce z bele točke in se na lestvici najboljših strelcev v državnem dresu izenačil z legendarnim napadalcem Bobbyjem Charltonom. Oba sta dosegla 49 zadetkov, druži pa ju tudi enako število nastopov (106).

Še en šok Islandcev, Hrvaški je spodrsnilo

V četrtek so bile odigrane tekme sedmega kroga v skupinah A, B in H. Islandci nadaljujejo z odličnimi igrami v teh kvalifikacijah. Zdaj so Nizozemsko, potem ko so jo doma odpravili z 2:0, šokirali še na njenem igrišču in premagali z 1:0. Češka je doma premagala Kazahstan in ima zdaj na drugem mestu pred Nizozemci kar šest točk prednosti.

V skupini H smo videli veliko presenečenje. Zvezdniška Hrvaška je z asi madridskega Reala (Luka Modrić in Mateo Kovačić), Barcelone (Ivan Rakitić) in Juventusa (Mario Mandžukić) remizirala brez zadetka v Azerbajdžanu. Tega vodi nekdanji as hrvaške izbrane vrste in pozneje tudi član njenega trenerskega štaba Robert Prosinečki, ki je po remiju na Norveškem in zmago nad Malto prišel še do velike točke proti Hrvaški. Kljub temu, da je pogrešal nekaj standardnih članov začetne enajsterice. Italija je komajda, z 1:0 premagala Malto, in na vrhu skupine prehitela Hrvate.

V skupini B je Bosna in Hercegovina vodila proti Belgiji v gosteh, a nato prejela tri gole in izgubila z 1:3. Izraelci so zmagali, Wales tudi. Bosanci zdaj za tretjim mestom zaostajajo že za štiri točke in so vse bolj oddaljeni od naslednjega velikega tekmovanja.

Svetovna prvakinja Nemčija se je v Frankfurtu pomerila s sosedo Poljsko, ki ji je v kvalifikacijah za EP 2016 zadala boleč poraz. Elf se je maščeval sosedom in jih premagal s 3:1. Z novim skromnim rezultatom je postregla Grčija, ki v tem kvalifikacijskem ciklusu sploh še ni zmagala. Tokrat je ostala brez točk na domači tekmi proti Finski in še poglobila krizo.

V soboto je Rusija v zelo pomembni tekmi pod vodstvom novega selektorja Leonida Slutskega, ki je nasledil neprepričljivega Fabia Capella, premagala Švedsko in si popravila izhodišče pred zaključkom skupinskega dela. Španija se je v večernem derbiju skupine C maščevala Slovaški za poraz v Bratislavi. Glavni delivec pravice je bil slovenski sodnik Damir Skomina, aktualni evropski prvaki pa so oba zadetka dosegla v uvodni tretjini srečanja. Med strelce sta se vpisala nogometaša Barcelone Jordi Alba in Andres Iniesta.

Za največje sobotno presenečenje dneva je poskrbel Luksemburg. V izdihljajih srečanja je dosegel zmagoviti gol in ponagajal Makedoniji, za katero je "vijolica" Agim Ibraimi odigral 80 minut.

Ne spreglejte