Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Plestenjak

Petek,
11. 11. 2016,
16.30

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,13

1

Natisni članek

Wayne Rooney slovenska nogometna reprezentanca kvalifikacije za SP 2018 Škotska Gordon Strachan Gareth Southgate

Petek, 11. 11. 2016, 16.30

6 let, 6 mesecev

Pred bitko za Britanijo na Wembleyju

Škotsko darilo za slovensko senzacijo?

Rok Plestenjak

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,13

1

Wayne Rooney | Foto Vid Ponikvar

Foto: Vid Ponikvar

Danes bodo v kvalifikacijski skupini F odigrali tri tekme. Slovenija bo gostovala na Malti, Slovaška bo pričakala Litvo, vodilna Anglija pa Škotsko. Če bi trije levi ostali brez načrtovane zmage, bi lahko njihov spodrsljaj izkoristila Katančeva četa in leto 2016 končala na prvem mestu.

Slovenska nogometna reprezentanca se bo danes ob 20.45 v kvalifikacijah za svetovno prvenstvo 2018 v Ta'Qaliju pomerila z Malto. V ponedeljek ob isti uri jo čaka še prijateljska tekma proti Poljski v Vroclavu, ki bo njena zadnja letos.

Anglija ima po treh odigranih krogih v kvalifikacijah za SP 2018 sedem, Litva in Slovenija pet, Slovaška pa štiri točke. Če bo Slovenija na gostovanju pri zadnjeuvrščeni Malti osvojila nov paket treh točk, bo na lestvici najverjetneje prehitela Litvo, ki se ji na gostovanju na Slovaškem ne obeta nič dobrega.

Slovenija lahko poskoči na prvo mesto

Rok Kronaveter je prejšnji mesec popeljal Slovenijo do pomembne zmage nad Slovaško. | Foto: Vid Ponikvar Rok Kronaveter je prejšnji mesec popeljal Slovenijo do pomembne zmage nad Slovaško. Foto: Vid Ponikvar Slovaki, udeleženci letošnjega evropskega prvenstva, si po dveh porazih (0:1 proti Angliji in Sloveniji) ne smejo privoščiti izgubljenih točk, zato se četi Srečka Katanca po današnjih srečanjih, zadnjih kvalifikacijskih v tem koledarskem letu, nasmiha najmanj drugo mesto.

Če bi za presenečenje na Wembleyju poskrbeli Škoti, bi lahko Slovenija prezimila na vodilnem položaju, kar bi bila po ponesrečenem vstopu v ciklus (2:2 v Litvi) imenitna popotnica za nadaljevanje kvalifikacij.

Škotskemu selektorju se trese stolček

Gordon Strachan na zadnjih dveh srečanjih s Škotsko ni dosegel želenih ciljev. | Foto: Reuters Gordon Strachan na zadnjih dveh srečanjih s Škotsko ni dosegel želenih ciljev. Foto: Reuters Sosedski derbi v Londonu bo zelo stresen za škotskega trenerja Gordona Strachana, ki se mu trese selektorski stolček. Domači remi z Litvo (1:1) in prepričljiv poraz na Slovaškem (0:3) sta v deželi kiltov sprožila alarm.

Pozitiven rezultat v Londonu bi prišel zelo prav, saj bi v trenutku odpravil nezadovoljstvo. Uspehi proti južnim sosedom so za Škote še posebej sladki. ''Ne smejo nas zavesti čustva, saj lahko izgubimo osredotočenost na tekmo. Našo igralci so dovolj pametni, da to razumejo,'' sporoča Strachan.

Anglija in Škotska sta se nazadnje na kvalifikacijski tekmi srečali leta 1999. Na starem Wembleyju je na povratni tekmi dodatnih kvalifikacij zmagala Škotska 1:0, a je bila to pirova zmaga, saj ni zadostovala za preboj na EP 2000. Angleži so prvo tekmo v Glasgowu dobili z 2:0. To je bila edina zmaga Škotske nad Anglijo na devetih kvalifikacijskih tekmah. Trije levi so zmagali kar sedemkrat.

Rooney se vrača v začetno postavo

Gareth Southate je v prestolnici Slovenije srečno izvlekel točko. | Foto: Vid Ponikvar Gareth Southate je v prestolnici Slovenije srečno izvlekel točko. Foto: Vid Ponikvar Začasni selektor Anglije Gareth Southgate, ki se je na zadnji tekmi v Stožicah srečno izognil porazu (0:0), je v začetno postavo vrnil kapetana Wayna Rooneyja. Zvezdnik Manchester Uniteda je v Ljubljani vstopil v igro s klopi za rezervne igralce.

''Je v boljši formi kot na zadnji reprezentančni akciji,'' je prepričan 46-letni angleški selektor, ki želi nadaljevati izjemen niz neporaženosti na kvalifikacijskih srečanjih.

Anglija ni izgubila že 32 tekem (24 zmag in 8 remijev). Če bi Škotska presenetila favorite, bi s tem na široko odprla pot Sloveniji, da vstopi v leto 2017 na prvem mestu. Neposredno se bodo v evropskih kvalifikacijah na SP 2018 uvrstile le prvouvrščene reprezentance …


Pred tekmo z Malto:

Ne spreglejte