Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Plestenjak

Petek,
12. 8. 2016,
10.57

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,38

Natisni članek

Jose Mourinho Manchester United Bastian Schweinsteiger angleško prvenstvo Dejan Stefanović

Petek, 12. 8. 2016, 10.57

6 let, 6 mesecev

Opravičilo Dejana Stefanovića

Slovenec, ki bi Mourinha poslal v zapor, se mu je opravičil

Rok Plestenjak

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,38
Jose Mourinho | Foto Reuters

Foto: Reuters

Trener Manchester Uniteda Jose Mourinho je dvignil veliko prahu, ko se je znebil kapetana nemške izbrane vrste Bastiana Schweinsteigerja in ga poslal v rezervno ekipo. "Če bi se to zgodilo v Sloveniji, bi ga prijavili in zanj zahtevali najvišjo mogočo kazen – tri leta zapora," je prejšnji teden dejal predsednik Spinsa Dejan Stefanović. Slovenec se je Mourinhu pozneje opravičil.

Portugalski trener Jose Mourinho se pripravlja na začetek angleškega prvenstva, v katerem se bo dokazoval kot trener Manchester Uniteda. V sezono namerava vstopil brez 32-letnega nemškega reprezentanta Bastiana Schweinsteigerja, kar ni začudilo le angleške in nemške javnosti, ampak tudi Dejana Stefanovića.

Nekdanji slovenski nogometaš, danes pa dolgoletni predsednik Spinsa, aktiven v Svetovnem sindikatu nogometašev (FiFPro), je v pogovoru za BBC okrcal Portugalca. Njegovo potezo, ko je kapetana elfa poslal v rezervno ekipo rdečih vragov, je označil za šikaniranje.

"Če bi se to zgodilo v Sloveniji, bi prijavili Mourinha in zanj zahtevali najvišjo mogočo kazen – tri leta zapora. Mourinho je zelo slab zgled. Zame je zadeva zrela za na sodišče. Pravila so jasna, če gre za šikaniranje in take ali drugačne pritiske ter poniževanje igralca, se gre v zapor. Schweinsteiger bi se lahko obrnil na zvezo profesionalnih nogometašev in vložil pritožbo. Mourinho je ne bi odnesel brez kazni," je bil nad Portugalčevim početjem razočaran 41-letni Stefanović.

Napačno interpretirana izjava

Nad njegovim odzivom niso bili navdušeni v Angleškem združenju trenerjev (LMA). Označili so ga kot neprimernega. Z Ljubljančanom je stopilo v stik Združenje profesionalnih nogometašev (PFA) in pojasnilo, da je Slovenec podal le osebno stališče, ne pa stališče sindikata FiFPro, ki ga zastopa. Združenje je tudi pojasnilo, da je bila njegova izjava napačno interpretirana.

Besede predsednika Spinsa Dejana Stefanovića so odmevale po svetu.  | Foto: Vid Ponikvar Besede predsednika Spinsa Dejana Stefanovića so odmevale po svetu. Foto: Vid Ponikvar

Slovenec se je po poročanju BBC opravičil Mourinhu. V to naj bi prepričala generalni sekretar FiFpro Theo van Seggelen in izvršni direktor angleškega združenja profesionalnih nogometašev (PFA) Gordon Taylor. Dodal je tudi, da je bila izjava Stefanovića, ki so ga nekateri tuji mediji nevede zamenjevali z nekdanjim srbskim reprezentanom z istim imenom in priimkom, ki je pred leti igral tudi za Crveno zvezdo, Vitesse, Portsmouth, Fulham in Norwich, napačno interpretirana.

Takšne stvari se dogajajo povsod

O tem, zakaj Mourinho med kandidate za nastop v novi sezoni ni uvrstil Schweinsteigerja, je Portugalec dejal: "Takšne stvari se dogajajo v vsakem klubu na svetu. Trener izbira svojo ekipo in določeno število igralcev, na katere bo računal v sezoni," je pojasnil Mourinho, ki je v prejšnji sezoni po skromnih rezultatih zapustil delovno mesto pri Chelseaju in več kot polovico sezone 2016/17 preživel brez delodajalca.

Naveza Ibrahimovića in Mourinha je že poskrbela za prvo lovoriko. Manchester United je osvojil angleški superpokal. | Foto: Reuters Naveza Ibrahimovića in Mourinha je že poskrbela za prvo lovoriko. Manchester United je osvojil angleški superpokal. Foto: Reuters

Schweinsteiger, ki je nedavno skočil v zakon s srbsko teniško igralko Ano Ivanović, ima sklenjeno pogodbo z Manchester Unitedom do leta 2018. Mourinho mu je namignil, naj si najde nov klub, če želi igrati.

Mourinho je v novo sezono vstopil z lovoriko. Prejšnji konec tedna je na Wembleyju osvojil angleški superpokal. Z 2:1 je premagal angleškega prvaka Leicester City (2:1), zmagoviti zadetek pa je prispeval švedski novinec Zlatan Ibrahimović, ki je pred kratkim z veseljem združil moči z Mourinhom.

V nedeljo se bo v prvem krogu angleškega prvenstva mudil pri Bournemouthu.

Ne spreglejte