Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Plestenjak

Torek,
27. 10. 2015,
23.11

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Gregor Balažic Ukrajina slovenska nogometna reprezentanca

Torek, 27. 10. 2015, 23.11

8 let

"Slovenci, ne nasedajte zvijačam ukrajinskih policistov"

Rok Plestenjak

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Prvo dejanje dodatnih kvalifikacij za EP 2016 med Ukrajino in Slovenijo bo potekalo v mestu Lvov, kjer je lep del kariere prebil občasni reprezentant Gregor Balažic. Mesto mu je zelo priraslo k srcu.

Ukrajinska nogometna zveza se je zaradi vraževernosti odločila, da bo 14. novembra Katančevo četo pričakala v Lvovu, kjer na modernem štadionu Arena Lviv sploh še ni izgubila, ne pa na večjem Olimpijskem štadionu v Kijevu.

Objekt, ki je bil zgrajen pred štirimi leti in je ponosno gostil tekme EP 2012, odlično pozna Gregor Balažic. Slovenski legionar pri beograjskem Partizanu je tri sezone prebil v Ukrajini, kjer je branil barve Karpatyja iz Lvova.

O mestu, ki ima okrog 700 tisoč prebivalcev in leži v zahodnem delu Ukrajine, nam je povedal veliko lepega: "To je najbolj evropsko mesto v Ukrajini, saj je najbližje poljski meji. Nekdaj je bilo poljsko, meščani oziroma kar vsi Ukrajinci pa mu rečejo Lvov. To je pravo patriotsko ukrajinsko mesto," je 27-letni Prekmurec, ki je v omenjenem ukrajinskem mestu prebil tri leta, sprva pojasnil, zakaj se pojavlja zmeda pri imenih mesta Lviv in Lvov.

Prvi je uraden ukrajinski naziv, drugega pa so (bili) vajeni Poljaki in Rusi. Med prebivalci je še vedno zakoreninjeno ime Lvov, na papirju pa se vseeno uporablja Lvov.

Navijači vabljeni na lvivsko pivo in poceni jedačo

Arena Lvov bo prizorišče izjemno pomembnega nogometnega dvoboja med Ukrajino in Slovenijo, ki bo v Ukrajino privabil veliko gostujočih navijačev. Kaj si lahko ogledajo v Lvovu?

"Mesto nama je z ženo Lili hitro priraslo k srcu. Obvezni znamenitosti, ki si ju je vredno ogledati, sta mestno središče in opera. Za navijače je obvezen obisk ene izmed pivnic, kjer lahko poskusijo okusno lvivsko pivo in zanimivo domačo hrano, za kar jim ne bo treba seči globoko v žep," je razkril ugodne cene v gostinskih lokalih in restavracijah, kjer na turiste čakata kakovostna jedača in pijača.

Z nogometnimi navijači oziroma fanatiki, ki so doma v Lvovu, ni nikoli imel neprijetnih izkušenj. "Prepričan sem, da jih ne bodo imeli niti naši navijači, ampak bodo kvečjemu lepo dobrodošli."

Če ne igra Karpaty, pa igra Šahtar

Ukrajinski prvoligaški klub Karpaty prihaja iz Lvova, a ne igra na najboljšem štadionu, ampak na starejšem objektu. "Arena je bila narejena za Euro 2012 in Karpaty, a je klubski predsednik po nekaj neuspešnih rezultatih to zaradi vraževernosti spremenil. Vrnili smo se na stari štadion, kjer ekipa igra še danes," je dejal občasni slovenski reprezentant, ki je pri Karpatyju prebil tri leta (2011–2014).

Arena Lviv vseeno ne miruje, saj jo že drugo sezono zapored uporablja podprvak Šahtar, ki se je umaknil iz nemirnega Donecka. Tako se v njej igrajo tudi tekme lige prvakov, 14. novembra pa bo v mestu, posvečenemu levu (latinsko se imenuje Lepolis), gostovala ukrajinska izbrana vrsta, ki se na novem objektu počuti tako dobro, da na njem sploh še ni izgubila. "Reprezentanca bo najpomembnejšo tekmo v zadnjih letih igrala v Lvivu, kar pove dovolj. Štadion sprejme nekaj čez 30 tisoč gledalcev. Vzdušje bo zagotovo vrhunsko," pričakuje lepo navijaško kuliso.

Ukrajinski policisti iščejo priložnost za dodaten zaslužek

Ko se je spominjal na obdobje, ki ga je preživel v Lvovu, se je spomnil le ene nevšečnosti. Želel jo je deliti s Sportalom, saj bi lahko prišla prav navijačem slovenske reprezentance, ki se bodo čez dva tedna mudili na zahodu Ukrajine.

"Motilo me je nevljudno obnašanje policistov. Pogosto so vsiljivi. Tudi če si tujec in voziš svoj avto, iščejo priložnost za dodaten zaslužek in si izmišljujejo prekrške. Zato ne nasedajte zvijačam policistov, ampak jih raje obdarujte s kakšno grivno (ukrajinska denarna valuta, op. p.) in bo vse v redu," je v smehu povedal Balažic.

Žal mu je, da si srečanja v Lvovu med Ukrajino in Slovenijo ne bo mogel ogledati v živo, čeprav ga je poklicalo veliko ukrajinskih prijateljev. Klubske obveze pri Partizanu so se izkazale za prehudo oviro, saj Beograjčane čakajo še odločilni nastopi za napredovanje v evropski ligi.

Konopljanko in Jarmolenka se da ustaviti

Ukrajinsko reprezentanco je v času nastopov za Karpaty dobro spoznal in tudi on je prepričan, da sta Jevgen Konopljanka (Sevilla) in Andrij Jarmolenko (Dinamo Kijev) razred zase.

"Ukrajina igra na krilih omenjenih igralcev, a vseeno skuša delovati kot homogena ekipa. Izpostavil bi ekipni duh. Tudi Konopljanko in Jarmolenka se da ustaviti, saj so igralci v naši reprezentanci kakovostni in dovolj izkušeni, tako da z njima ne bi smeli imeti preglavic. Priložnost Slovenije bi lahko bila počasna ukrajinska obramba," je opozoril na lastnost nekaterih ukrajinskih branilcev, ki bi jo lahko v svoj prid uporabili slovenski napadalci in prodirajoči zvezni igralci.

Ne spreglejte