Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Plestenjak

Torek,
1. 3. 2016,
22.25

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0

Natisni članek

Prva liga Telekom Slovenije NK Olimpija NK Olimpija Luka Koper Albert Riera

Torek, 1. 3. 2016, 22.25

8 let

Slavni Španec ponovil drzne besede Borisa Popovića

Rok Plestenjak

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0

"Koper je odlično moštvo. Prihodnjo sezono bomo med tremi najboljšimi v Sloveniji," je hrabro napovedal nekdanji španski reprezentant Albert Riera, ki je pozimi dres Zavrča zamenjal s koprskim.

Ljubitelji nogometa iz tujine, ki so v nedeljo spremljali srečanje Prve lige Telekom Slovenije v Ljubljani, niso mogli ostati ravnodušni ob nekaterih menjavah, opravljenih v drugem polčasu. Uzrli so nekaj imen, ki pomenijo veliko na evropskem nogometnem zemljevidu, in bi jih v prejšnjih sezonah težko povezovali s slovesom slovenske prve lige.

V 62. minuti je pri Koprčanih v igro vstopil Španec Albert Riera, kmalu pa se mu je na igrišču pridružil še Srb Miroslav Radović, ki je za strelski prvenec potreboval le štiri minute. V vlogi rezervistov sta se tako predstavila nekdanji španski reprezentant in legenda varšavske Legie.

Včasih pri Liverpoolu in Manchester Cityju, zdaj v Kopru

Nekdanji član rdeče furije, za katero je zbral 16 nastopov, je v karieri igral za Mallorco, Bordeaux, Espanyol, Manchester City, Liverpool, Olympiacos, Galatasaray, Watford, Udinese in Zavrč. Pri največjih klubih je igral redno, velike načrte ima tudi s Koprom. Najprej kot igralec, nato še kot pomočnik športnega direktorja, saj želi pomagati primorskemu prvoligašu zrasti v enega najboljših slovenskih klubov.

"To, da je v Kopru vse novo, me ne moti. Novi so igralci, nov je celo klubski grb, najbolj pa je pomembno, da v slačilnici vlada odlično vzdušje. S polno paro delamo vsak dan, smo dobro vodeni in se zavedamo, da lahko dosežemo veliko. S to skupino igralcev bomo v prihodnji sezoni uvrščeni med najboljše tri klube v prvenstvu," ne skriva optimizma. Napovedal je, da bo ostal zvest koprskemu klubu tudi v sezoni 2016/17, ko pričakuje velike dosežke.

"V tej sezoni igramo s ciljem, da se čim bolje pripravimo na naslednjo sezono, nato pa bo šlo zares," se je nasmehnil nogometaš, ki se je v karieri naigral pomembnih tekem v najmočnejših prvenstvih na svetu.

Primorce želi popeljati do vrha

Ko je lani sklenil pogodbo z Zavrčem in zaigral v dresu Haložanov, je postal klub iz zaselka ob slovensko-hrvaško meji vsaj za trenutek svetovna atrakcija. Riera je pri 33 letih prepričan, da nogometu še ni rekel zadnje. Realnosti, ki vlada v slovenskem klubskem nogometu, se je privadil v jesenskem delu, v spomladanski del pa je vstopil zelo motiviran, saj želi pomagati Kopru do ambicioznega cilja.

V tej sezoni tava v spodnji polovici razpredelnice, v prihodnji pa se namerava potegovati za naslov prvaka. To je v času zimskega premora, ko je sledila popolna prenova koprskega kluba, ki je zajela celo barvo dresov in podobo grba, napovedal že koprski župan Boris Popovič. V družbi vodstva koprskega kluba si je v živo ogledal nedeljsko gostovanje v Stožicah, na katerem je barve "kozličkov" prvič nosil tudi Riera.

Zbirka je zdaj popolna

Še zdaleč ni bil edini novinec v koprskem dresu. Ker je športni direktor Dušan Petković v prestopnem roku v sodelovanju s trenerjem Slavkom Matićem pripeljal skoraj 20 novih tujcev, na gostovanju pri vodilni Olimpiji ni manjkalo tujih nogometašev, ki so debitirali za Luko Koper. "Na tem štadionu sem nastopal za tri različne klube. Z Galatasarayem smo remizirali z Olimpijo, lani sem zmagal z Zavrčem (takrat je debitiral v 1. SNL, op. p.), tokrat pa izgubil s Koprom. Ni kaj, zdaj sem izpopolnil zbirko," se je pošalil izkušeni španski zvezni igralec, ki kljub porazu v Ljubljani ni skrival dobre volje.

Podobno je razmišljal tudi njegov trener Matić, ki je bil zadovoljen s predstavo svojega moštva. Srbski strateg je tudi zaslužen, da se je Riera iz Haloz preselil v pristaniško mesto, ki je kot zadnje v zgodovini 1. SNL praznovalo naslov državnega prvaka. To se je zgodilo v sezoni 2009/10, nato pa je Maribor nanizal pet zaporednih lovorik.

Olimpija se mu ne zdi boljša kot jeseni

O tem, kako daleč lahko seže Olimpija, ter tem, ali je boljša kot v jesenskem delu, dolgoletni španski legionar ni želel konkretneje razpredati. Vsaj na začetku pogovora.

"O tem je še prezgodaj govoriti. Če pa sem iskren, se mi Olimpija niti ne zdi boljša kot jeseni. Koper je bil boljši od nje, a v nogometu odločajo malenkosti. Mi nismo bili dovolj učinkoviti in zbrani pred golom. Olimpiji je tudi lažje igrati, saj je na prvem mestu, mi pa se borimo za obstanek. A potrudili se bomo, da bomo sčasoma sproščeni tudi mi. Kmalu bo drugače," je eden najbolj slavnih nogometašev, kar jih je kdaj koli zaigralo v slovenskem prvenstvu, napovedal obilnejšo žetev prvoligaških točk, s katero bi Primorci ušli sosedom in se odlepili od dna razpredelnice.

Po 23 krogih jim ne kaže preveč dobro, saj zasedajo skromno osmo mesto, še bolj alarmanten pa je podatek, da imata enako število točk (22) tudi Rudar in Krško. Riera napoveduje, da se bodo Koprčani kmalu povzpeli na lestvici.

Na Obali uživa. Prihaja z največjega španskega otoka Majorke (Mallorca), tako da se je hitro zlil z novim okoljem, saj v okolici Bonifike ne manjka palm in vonja Sredozemskega morja. Če se bo uresničil njegov načrt, bi lahko v prihodnosti v koprskem dresu zaigral celo na kakšni izmed evropskih tekem …

Ne spreglejte