Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Plestenjak

Četrtek,
8. 12. 2016,
19.30

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,48

Natisni članek

infografika Lionel Messi Lionel Messi Cristiano Ronaldo Cristiano Ronaldo Bayern München Jan Oblak Jan Oblak Andraž Šporar Miha Mevlja Benjamin Verbič Petar Stojanović Kevin Kampl liga prvakov

Četrtek, 8. 12. 2016, 19.30

6 let, 6 mesecev

Po skupinskem delu lige prvakov (infografika)

Messi petkrat boljši od Ronalda

Rok Plestenjak

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,48
Lionel Messi, Neymar | Foto Reuters

Foto: Reuters

Skupinskega dela lige prvakov je konec. Polovica od 32 klubov vztraja v boju za evropski naslov, druga polovica je izpadla. Kralj strelcev je Lionel Messi (10), največ podaj je prispeval njegov soigralec Neymar (7). Kako pa se je izkazalo šest slovenskih legionarjev? Dobrodošli v svet statistike!

Prvi zvezdnik madridskega Reala Cristiano Ronaldo, še vedno najboljši strelec v zgodovini lige prvakov, je jeseni presenetil navijače s slabo učinkovitostjo. Večinoma je streljal s slepimi naboji in v skupinskem delu dosegel le dva zadetka. Ni manjkalo dosti, pa bi ostal še brez rekorda.

Lionel Messi bi ga skoraj ujel, a se je njegov strelski festival, odigral je le pet tekem, končal pri desetih zadetkih. Če bi dosegel še enega, bi se izenačil z Ronaldovim rekordom po številu doseženih zadetkov v skupinskem delu lige prvakov (11). Portugalčeva statistika je še toliko bolj porazna, saj je proti vratom ustrelil kar 35-krat. Največkrat izmed vseh udeležencev lige prvakov. Messi ga je na področju učinkovitosti zasenčil v vseh pogledih. Za deset zadetkov je potreboval 23 strelov.

 

Poslovil se je, čeprav je njegova ekipa vredna 375 milijonov evrov

Edini Slovenec, ki se je v tej sezoni v ligi prvakov vpisal med strelce, je Kevin Kampl. | Foto: Reuters Edini Slovenec, ki se je v tej sezoni v ligi prvakov vpisal med strelce, je Kevin Kampl. Foto: Reuters Med 16 klubi, ki so se zaradi nezadostnega števila točk poslovili od lige prvakov, je na papirju največje razočaranje Tottenham. Londonski velikan ima ekipo, vredno kar 375 milijonov evrov. Tudi to mu ni zadoščalo, da bi evropsko pot nadaljeval v ligi prvakov.

Namero mu je preprečil tudi Kevin Kampl, edini Slovenec, ki je po tem skupinskem delu aktiven v rubriki strelcev (en gol) in podajalcev (dve podaji). V polno je zadel na gostovanju Bayerja na londonskem Wembleyju in zavil v črno privržence Tottenhama. Kampl se je veselil zadetka po edinem strelu, ki je romal v okvir vrat.

V osmini finala bi se mu skoraj pridružil Benjamin Verbič (Köbenhavn), ki je imel to smolo, da so mu tekmeci zaustavili kar sedem strelov. Vojničan je imel najbolj natančne podaje izmed slovenske šesterice, Petar Stojanović pa je zbral največ kartonov. Tri rumene in enega rdečega, ki ga je prejel na gostovanju v Sevilli.

Kateri Slovenec se je najbolj izkazal v skupinskem delu lige prvakov?

  • Kevin Kampl (Bayer Leverkusen)
    13,71 %
    24 glasov
  • Miha Mevlja (Rostov)
    9,14 %
    16 glasov
  • Jan Oblak (Atletico Madrid)
    65,14 %
    114 glasov
  • Petar Stojanović (Dinamo Zagreb)
    1,71 %
    3 glasov
  • Andraž Šporar (Basel)
    8,00 %
    14 glasov
  • Benjamin Verbič (Köbenhavn)
    2,29 %
    4 glasov
Oddanih 175 glasov

Bayernov stroj streljal z vseh položajev

Jan Oblak je branil na vseh šestih tekmah Atletica. Petkrat je zmagal, v Münchnu pa izgubil. | Foto: Guliverimage/Getty Images Jan Oblak je branil na vseh šestih tekmah Atletica. Petkrat je zmagal, v Münchnu pa izgubil. Foto: Guliverimage/Getty Images Največ zadetkov je prejela varšavska Legia. Njena mreža se je zatresla kar 24-krat. Največkrat na tekmah z Borussio Dortmund, ki je mrežo poljskega prvaka prerešetala kar s 14 zadetki in vodi na lestvici najbolj učinkovitih klubov. Legia je izenačila rekord tekmovanja. Štiriindvajset golov je v zgodovini lige prvakov v skupinskem delu prejel le še BATE Borisov.

Obrambe so imele največ dela z Bayernom. Bavarci so na vrata tekmecev povprečno na tekmo sprožili skoraj 20 strelov. Zbrali so največ podaj, nad njimi je bilo storjenih največ prekrškov, krasi jih najvišji odstotek točnih podaj (zavidljivih 92 odstotkov), a tudi to ni pomagalo, da bi v skupini D osvojili prvo mesto. Usodna sta bila poraza, pri katerih sta imela prste vmes tudi Slovenca. Vratar Atletica Jan Oblak in branilec Rostova Miha Mevlja.

V tej sezoni je v ligi prvakov nastopilo šest Slovencev. V osmino finala sta se uvrstila Oblak in Kampl, vse tekme pa je poleg Škofjeločana odigral še primorski branilec v vrstah ruskega podprvaka Rostova. Andraž Šporar je edini Slovenec, ki je na igrišču manj kot sto minut. Ker je vsakokrat vstopil v igro s klopi, je razumljivo, da je v povprečju na minuto pretekel največ metrov (129).

Žreb parov osmine finala bo v ponedeljek, do takrat pa imate dovolj časa, da dosežke udeležencev lige prvakov preverite v obsežni infografiki.

Ne spreglejte