Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Plestenjak

Sobota,
7. 10. 2017,
10.05

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,05

Natisni članek

Celje slovenska nogometna reprezentanca Škotska Tartan Army kvalifikacije za SP 2018 škotska nogometna reprezentanca

Sobota, 7. 10. 2017, 10.05

6 let, 7 mesecev

Spomin na prvo invazijo škotskih navijačev v Sloveniji

Škoti preplavili Slovenijo, pivo teklo v potokih #foto

Rok Plestenjak

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,05
Škotski navijači Celje | Foto Vid Ponikvar

Foto: Vid Ponikvar

Slovenska prestolnica je v teh dneh polna veselih in radoživih navijačev Škotske, ki vzbujajo pozornost s svojo ljubeznijo do nogometne reprezentance, prepoznavnimi kilti, pod katerimi ne nosijo spodnjega perila, dudami, pesmijo in strastnim pitjem piva. Slovenija je fenomen enih izmed najbolj atraktivnih navijačev na svetu prvič doživela leta 2005, ko so preplavili Celje, nato pa se še razveselili zmage nad Oblakovimi izbranci. Kako je bilo?

Slovenska nogometna reprezentanca bo v nedeljo odigrala zadnjo tekmo skupinskega dela kvalifikacij za SP 2018 proti Škotski. Dvoboj, na katerem bo slovenski kapetan Boštjan Cesar vpisal jubilejni stoti nastop za izbrano vrsto in še lovil možnost, da Slovenija nastopi v dodatnih kvalifikacijah, se bo na štadionu Stožice začel ob 18. uri.

Slovenija ne izkuša prvič invazije škotskih navijačev. Tako je bilo že leta 2005, ko so Škoti poskrbeli za nepozabno vzdušje na celjskih ulicah, pozneje pa tudi na štadionu, kjer so svoje ljubljence popeljali do prepričljive zmage nad slovensko izbrano vrsto (3:0). Čeprav je imel selektor Branko Oblak na voljo močno reprezentanco (Milenko Ačimović, Robert Koren, Nastja Čeh, Samir Handanović, Aleksander Knavs, Boštjan Cesar ...), je ostal praznih rok.

Slovenska reprezentanca je 12. oktobra 2005 doživela prepričljiv poraz proti Škotom, ki so na nekdanji Areni Petrol zmagali kar s 3:0. | Foto: Vid Ponikvar Slovenska reprezentanca je 12. oktobra 2005 doživela prepričljiv poraz proti Škotom, ki so na nekdanji Areni Petrol zmagali kar s 3:0. Foto: Vid Ponikvar  

To je bila zadnja tekma kvalifikacij za SP 2006, obe reprezentanci pa sta brez možnosti za napredovanje ostali že pred zadnjim krogom. Ker pa je zvestoba ena izmed bolj pomembnih značilnosti škotskih navijačev, zbranih v organizirano skupin Tartan Army, se jih je v Slovenijo odpravilo več tisoč in pomagalo reprezentanci do visoke zmage. Škotska je v kvalifikacijah za SP 2006 osvojila tretje, Slovenija pa je po domačem porazu z Otočani padla na četrto mesto.

Kako je bilo leta 2005 v Celju? (fotogalerija)

Fotogalerija
1 / 34

Škoti so lepote Slovenije odkrivali tudi leta 2012, ko so se konec februarja v nekoliko manjšem številu odpravili v Koper. Bonifika je bila prepolna nasmejanih Otočanov, ki so pozdravili remi na prijateljski tekmi proti izbrancem Slaviše Stojanovića (1:1). 

Tako veselo je bilo konec februarja v Kopru, ko sta se Slovenija in Škotska razšli z 1:1. | Foto: Vid Ponikvar Tako veselo je bilo konec februarja v Kopru, ko sta se Slovenija in Škotska razšli z 1:1. Foto: Vid Ponikvar Bo Slovenija v tretje le dočakala prvo zmago nad Škoti? Če jo bo, bo ohranila možnosti za nastop v dodatnih kvalifikacijah za SP 2018, a bi ji morali iti na roko še dve prigodi na drugih zelenicah. Malta bi morala presenetiti Slovaško in ostati nepremagana v gosteh, Slovenija pa v posebnem točkovanju vseh drugouvrščenih reprezentanc ne bi smela zasesti zadnjega mesta. Če bi se pripetil ta čudež, bi najboljše slovenske nogometaše novembra čakali še dve tekmi dodatnih kvalifikacij. To bi bila zgodba ...

Ne spreglejte