Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
7. 4. 2017,
18.20

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,08

Natisni članek

FIFA Gianni Infantino Sepp Blatter

Petek, 7. 4. 2017, 18.20

6 let, 6 mesecev

369 milijonov dolarjev izgube v letu 2016

Škandali, finančne malverzacije in slabe investicije Fifo vodile v rdeče številke

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,08
Fifa

Mednarodna nogometna zveza (Fifa) je imela v letu 2016 369 milijonov dolarjev izgube, kar je že njeno drugo zaporedno negativno leto, hkrati pa je sporočila, da se ji finančni minus obeta tudi v 2017.

Kot glavni razlog za izgube Fifa omenja visoke stroške preiskave škandalov in finančnih malverzacij prejšnjega vodstva, slabe investicije in spremembe v računovodskih pravilih.

Konec leta 2017 še višji finančni primanjkljaj

Fifa poudarja, da bo obdobje predsedovanja Seppa Blatterja zahtevalo še dodatne stroške, tako da bo finančni primanjkljaj ob koncu 2017 znašal 489 milijonov dolarjev. Lepši časi se Fifi obetajo šele 2018, ko bodo v blagajno kapnili prihodki od svetovnega prvenstva, od katerega si Fifa obeta 1,1 milijarde dolarjev dobička.

Fifa je v obdobju od 2015-2017 naredila 910 milijonov dolarjev, hkrati pa so njene rezerve uplahnile z 1,4 milijarde dolarjev na 1,04 v 2015, za 2016 pa naj bi znašale le še 605 milijonov dolarjev.

V letu 2017 se bo, tudi zaradi nekdanjega predsednika Seppa Blatterja, izguba še zvišala. | Foto: Reuters V letu 2017 se bo, tudi zaradi nekdanjega predsednika Seppa Blatterja, izguba še zvišala. Foto: Reuters

Kriva je sprememba računovodskih pravil

Fifa pravi, da največji del izgub predstavlja sprememba računovodskih pravil, saj se prihodki iz pogodb od zdaj beležijo šele po izteku roka. Ta izguba naj bi sicer po izračunih računovodskih strokovnjakov znašala le 35 milijonov dolarjev.

Petdeset milijonov dolarjev je zahtevala preiskava škandalov, 200 milijonov dolarjev pa naj bi znašale tožbe v ZDA zavoljo malverzacij pri televizijskih in ostalih komercialnih pogodbah.

Izgube se nadaljujejo z muzejem, ki ga je v Zürichu odprl Blatter. Fifa je za trinadstropni kompleks porabila 138 milijonov dolarjev, od lanskega odprtja pa je muzej, v katerem je 36 zaposlenih, obiskalo le 11.000 ljudi na mesec, kar je polovica od pričakovanj. Več milijonov dolarjev izgube predstavlja tudi vložek v bližnji hotel Ascot.

Gianni Infantino bo kljub rdečim številkam nacionalnim zvezam v naslednjem štiriletnem obdobju povečal prihodke s strani Fife. | Foto: Sportida Gianni Infantino bo kljub rdečim številkam nacionalnim zvezam v naslednjem štiriletnem obdobju povečal prihodke s strani Fife. Foto: Sportida

Nacionalim zvezam bodo zvišali prihodke

Kljub vsemu predsednik Fifa Gianni Infantino pravi, da bo izpeljal predvolilno obljubo, da bo nacionalnim zvezam v naslednjem štiriletnem obdobju povečal prihodke s strani Fifa z 1,6 milijona dolarjev na pet milijonov. Fifa namreč pričakuje, da bo v naslednjem štiriletnem obdobju pridelala 5,65 milijarde dolarjev dobička.

Ne spreglejte