Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
9. 6. 2022,
13.00

Osveženo pred

1 leto, 11 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,30

Natisni članek

Byron Castillo FIFA Čile Ekvador Katar 2022 FIFA SP 2022

Četrtek, 9. 6. 2022, 13.00

1 leto, 11 mesecev

Byron Castillo

Škandal, po katerem bi lahko Ekvador ostal brez SP 2022

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,30
Čile Navijači | Za navijače Čila je posijal žarek upanja, saj bi lahko ob morebitni diskvalifikaciji Ekvadorja njihovi ljubljenci vendarle nastopili na SP 2022. | Foto Reuters

Za navijače Čila je posijal žarek upanja, saj bi lahko ob morebitni diskvalifikaciji Ekvadorja njihovi ljubljenci vendarle nastopili na SP 2022.

Foto: Reuters

V Južni Ameriki poteka prava nogometna drama. Navijači Ekvadorja so v skrbeh, saj bi lahko njihovi ljubljenci ostali brez nastopa na svetovnem prvenstvu, ki so si ga priigrali na zelenici v kvalifikacijah. Jabolko spora je 23-letni branilec Byron Castillo, ki ga Čilenci obtožujejo, da je ponaredil svoj rojstni list in da sploh ni Ekvadorec, temveč Kolumbijec. Mednarodna nogometna zveza (Fifa) naj bi končno razsodbo v "aferi Castillo" podala v petek, 10. junija.

Avstralija : ZAE
Sportal V Katarju veliko veselje Avstralcev, pred katerimi je še ena ovira

V južnoameriških kvalifikacijah sta si poleg Brazilije in Argentine, ki sta izstopali z izjemnimi rezultati, neposredno udeležbo na največjem nogometnem tekmovanju zagotovila tudi Urugvaj in Ekvador, petouvrščeni Peru pa si je zagotovil nastop v medcelinskih dodatnih kvalifikacijah, v katerih se bo prihodnji teden v Katarju pomeril z Avstralijo.

Kje je rojen Castillo? 

Byron Castillo je v južnoameriških kvalifikacijah zbral osem nastopov. | Foto: Reuters Byron Castillo je v južnoameriških kvalifikacijah zbral osem nastopov. Foto: Reuters Vseeno pa ekvadorski nogometaši še ne morejo mirno spati in se pripravljati na veliko tekmovanje, saj se je Byron Castillo znašel sredi odmevnega škandala. 23-letni desni bočni branilec Barcelone, a ne tiste iz Katalonije, temveč iz ekvadorskega mesta Guayaquil, je za izbrano vrsto odigral osem tekem. Prav vse v kvalifikacijah za SP 2022, v katerih je reprezentanci, ki jo vodi Argentinec Gustavo Alfaro, pomagal do velikega uspeha. Sedem tekem je odigral od prve minute. Skupno je na zelenici prebil 614 minut in prispeval eno asistenco. Poraja pa se vprašanje, ali je Castillo resnično Ekvadorec.

Čilska nogometna zveza je prepričana, da to ne drži. O tem so obvestili tudi Mednarodno nogometno zvezo, ki je 11. maja odprla disciplinsko preiskavo. Po podatkih Čilencev se Castillo sploh ni rodil leta 1998 v Ekvadorju, kot je navedeno v njegovem potnem listu, ampak dve leti prej v Kolumbiji. Okrog osebnih dokumentov ekvadorskega reprezentanta vlada ogromna zmeda, Čilenci pa razpolagajo z dvema dokumentoma, ki potrjujeta njihove obtožbe, da je ekvadorski reprezentant ponaredil tako svoj rojstni list kot tudi preostale osebne dokumente.

Byron Castillo je postal jabolko spora, ki bi lahko Ekvador stal nastop na SP 2022. | Foto: Reuters Byron Castillo je postal jabolko spora, ki bi lahko Ekvador stal nastop na SP 2022. Foto: Reuters

Predstavil ju je Eduardo Carlezzo, odvetnik, ki zastopa Čile v tej zadevi. Prvi je krstni list, na katerem jasno piše, da se je Castillo rodil 25. junija 1996 v Kolumbiji, ne 10. novembra 1998 v Ekvadorju. Drugi dokument, ki bi Ekvador lahko spravil v hude težave, pa je poročni list Castillovih staršev. Poročila sta se v kolumbijskem mestu Tumaco, kjer sta tudi živela, tam pa tudi krstila otroka.

Fifa naj bi se odločila v petek  

Mednarodna nogometna zveza naj bi končno razsodbo v "aferi Castillo" sporočila v petek, 10. junija. Žreb je sicer Ekvador uvrstil v skupino A, kjer bi se moral ob koncu leta v Katarju pomeriti z gostitelji, Nizozemsko in Senegalom.

Peru, petouvrščena ekipa južnoameriških kvalifikacij, se bo prihodnji teden za vstopnico na SP 2022 v Dohi udaril z Avstralijo.  | Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko Peru, petouvrščena ekipa južnoameriških kvalifikacij, se bo prihodnji teden za vstopnico na SP 2022 v Dohi udaril z Avstralijo. Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko

Če bi Ekvador ostal brez SP in bi Fifa za zeleno mizo vseh osem tekem, ki jih je v južnoameriških kvalifikacijah odigral Castillo, dosodila v korist tekmeca (3:0), bi na lestvici najbolj napredoval Čile, saj bi se povzpel na četrto mesto. To pa vodi neposredno na SP 2022.

Čilenci so v kvalifikacijah na dveh tekmah z Ekvadorjem osvojili le točko, zato pričakujejo končno odločitev Fife o primeru Castillo z velikim zanimanjem, saj so prepričani, da bi lahko na seznam udeležencev SP 2022 vskočili namesto Ekvadorja. Seveda če bi tega doletela diskvalifikacija.

Ne spreglejte