Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
1. 5. 2014,
15.29

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Jan Oblak Jan Oblak Sevilla Juventus Valencia

Četrtek, 1. 5. 2014, 15.29

8 let

Sijajni Oblak pred očmi Maradone v veliki finale

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Jan Oblak je v Torinu zaklenil vrata Benfice in Lizbončanom pomagal do velikega finala lige Europa. Drugi finalist je Sevilla, ki je do napredovanja prišla v zadnji minuti.

Sanjska sezona Benfice se nadaljuje, k njej velik delež prispeva Jan Oblak. Naslov državnega prvaka so Lizbončani že osvojili, za lovoriko se bodo potegovali tudi v obeh portugalskih pokalih. V ligaškem pokalu si je Benfica finale zagotovila pred nekaj dnevi, ko je v polfinalu velikega rivala, Porto, izločila po enajstmetrovkah. Pri teh je blestel slovenski vratar, ubranil je dve, in s tem bržčas prepričal trenerja Jorgeja Jesusa, da ga na povratni tekmi polfinala lige Europa postavi med vratnici Benfice.

Ni skrivnost, da je v Evropi prednost dobival do te sezone prvi vratar Lizbončanov Artur Moraes, a se je moral Brazilec zdaj sprijazniti s tem, da bo tam tekme po novem gledal s klopi. Trenerju Benfice se je odločitev obrestovala. Oblak, ki je branil šele tretjič v Evropi v tej sezoni (pred tem je nastopil na obeh tekmah osmine finala proti londonskemu Tottenhamu), je zaklenil vrata gostov.

Juventus je bil veliko boljši nasprotnik, a ni našel poti do vrat Oblaka. Ta se je izkazal s štirimi obrambami. V prvem polčasu je posredoval pri strelu Andrea Pirla in žogo, ki je letela pod prečko, odbil v kot. Pirlo je bil nevaren tudi na začetku drugega dela igre, tudi takrat je streljal od daleč, a se Škofjeločan ni pustil presenetiti. Posredoval je še pri strelu Stephana Lichtsteinerja in poizkusu Carlosa Teveza globoko v sodnikovem podaljšku.

Torinčani so imeli še kar nekaj priložnosti, a so jih vse po vrsti zapravljali in merili mimo vrat gostov. Enkrat so sicer zadeli, a je sodnik gol Pabla Osvalda upravičeno razveljavil. Prav ta italijanski napadalec je globoko v sodnikovem podaljšku - tekma je bila v zadnjih minutah zelo živčna - poizkusil tudi z glavo, a se je Oblak izkazal z bravurozno obrambo.

Benfica je od 67. minute igrala brez izključenega Enza Pereza.

Omeniti velja, da si je tekmo v Torinu, na štadionu Juventusa, kjer bo 14. maja tudi veliki finale lige Europa, ogledal tudi eden izmed najboljših nogometašev vseh časov, Argentinec Diego Armando Maradona, katerega prihod je seveda zbudil veliko zanimanja.

Benfica bo drugič zapored in tretjič v zgodovini kluba nastopila v finalu lige Europa oziroma pokala UEFA. Lani je izgubila proti Chelseaju z 1:2, leta 1983 je bil z 1:0 boljši belgijski Anderlecht. Bo Lizbončanom v tretje uspelo?

Sevilla v finale v 94. minuti

Zelo dramatično je bilo tudi v Valencii. Tam so domači nogometaši že v prvem polčasu nadoknadili zaostanek s prve tekme proti Sevilli, potem zadeli še tretjič in zdelo se je, da bo Valencia tista, ki bo igrala v finalu. Toda v četrti minuti sodnikovega podaljška je za goste zadel Kamerunec Stephane M'Bia in poskrbel za veliko veselje v taboru Andaluzijcev, ki so na poti do finala izločili tudi Maribor.

Ne spreglejte