Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Plestenjak

Nedelja,
20. 8. 2017,
11.00

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,53

Natisni članek

Senijad Ibričić Simon Rožman NK Domžale Hajduk Split Marijan Pušnik FC Koper Lokomotiva Moskva Marseille Prva liga Telekom Slovenije Liga Europa Jan Repas

Nedelja, 20. 8. 2017, 11.00

6 let, 6 mesecev

Senijad Ibričić

Bosanec, ki je dvignil Domžale v evropske višave

Rok Plestenjak

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,53
Senijad Ibričić | Foto Reuters

Foto: Reuters

Domžalčani slovijo po vedno bolj odmevnih prodajah najboljših igralcev, to poletje pa so dokazali, da jih spremlja dobro oko tudi pri iskanju okrepitev. Nekdanji reprezentant BiH Senijad Ibričić se je rumeni družini pridružil po klavrnem propadu koprskega kluba in čez noč prerasel v dirigenta domžalske zvezne vrste, ki v Evropi para živce velikanom.

V Prvi ligi Telekom Slovenije ni igralo veliko tujcev s tako pestrim življenjepisom, kot ga ima Senijad Ibričić. Dolgoletni reprezentant Bosne in Hercegovine in ljubljenec navijačev splitskega Hajduka je leta 2014 nastopil na svetovnem prvenstvu v Braziliji. V Domžalah so mu pred meseci po kratkem premisleku trenerja Rožmana rade volje odprli klubska vrata.

Nič še ni odločenega

Domžale so v četrtek ostale neporažene proti Marseillu, Ibričić pa je vztrajal na igrišču skoraj vso tekmo. | Foto: Žiga Zupan/Sportida Domžale so v četrtek ostale neporažene proti Marseillu, Ibričić pa je vztrajal na igrišču skoraj vso tekmo. Foto: Žiga Zupan/Sportida Prepoznali so ga kot bodočega kreativnega vodjo na igrišču, dušo zvezne vrste in nogometaša, ki bo znal svoje bogate izkušnje prenašati na mlajše soigralce, hkrati pa prevzeti odgovornost, ko bo to najbolj potrebno. V Evropi mu gre vse kot po maslu. Iz tedna v teden je bolje kondicijsko pripravljen, po prekinitvah pa prinaša veliko zadetkov.

Z bele točke je nezgrešljiv, proti Marseillu pa je zablestel v 12. minuti, ko je poslal v kazenski prostor vroč predložek. Do žoge se je v najprimernejšem trenutku dokopal Amedej Vetrih in popeljal Domžale v vodstvo.

Ibro, takšen je njegov dolgoletni vzdevek, je odigral že ogromno tako pomembnih tekem. Po srečanju je stopil pred novinarje z nasmeškom na obrazu. "Moramo biti srečni in ponosni. Odigrali smo odlično tekmo in se enakovredno kosali z Marseillom. Nič ni še odločenega. Odigrali bomo še tekmo v Marseillu. Imamo svoje priložnosti, skušali se bomo uvrstiti v skupinski del evropske lige," je poudaril nogometaš, ki bo prihodnji mesec dopolnil 32 let.

Upa, da se bo letos še vračal v Stožice

V dresu Domžal je v tej evropski sezoni dosegel že štiri zadetke. Trikrat je bil uspešen z bele točke, proti Valurju pa je v Domžalah zadel v polno iz igre. | Foto: Grega Valančič/Sportida V dresu Domžal je v tej evropski sezoni dosegel že štiri zadetke. Trikrat je bil uspešen z bele točke, proti Valurju pa je v Domžalah zadel v polno iz igre. Foto: Grega Valančič/Sportida V javnih nastopih se trudi ostati skromen in ponižen. Zaveda se, da mora še malce povzdigniti raven kondicijske priprave. Soigralcem je čestital za dobro predstavo, navijačem pa se zahvalil za rekorden obisk, kar zadeva domače tekme v Evropi. V Ljubljani je Rožmanovo četo spremljalo kar 10.423 gledalcev!

"Hvala vsem, ki so prišli. Njihova podpora nam je veliko pomenila. Upam, da bo v Stožicah letos še kakšna evropska tekma," ne skriva odločenosti, da z Domžalami na povratni tekmi na Velodromu prekriža načrte Marseillu in si priigra nastop v skupinskem delu evropske lige.

Tam je že nastopil s Hajdukom in moskovsko Lokomotivo, zdaj pa je od novega podviga, ob katerem bi se ob četrtkih z evropskimi velikani srečeval tudi v nadaljevanju sezone, oddaljen le še korak. Potrebuje le še zmago ali remi z velikim številom doseženih zadetkov na jugu Francije, kjer slovenske pokalne zmagovalce čaka gostovanje na Velodromu, enem največjih in najbolj bučnih francoskih štadionov.

Pred leti je bil najboljši nogometaš splitskega Hajduka in ljubljenec Torcide, nato pa je za pet milijonov evrov prestopil k moskovski Lokomotivi. | Foto: Guliverimage/Getty Images Pred leti je bil najboljši nogometaš splitskega Hajduka in ljubljenec Torcide, nato pa je za pet milijonov evrov prestopil k moskovski Lokomotivi. Foto: Guliverimage/Getty Images

"To bo nagrada za vse, zlasti za mlajše soigralce. Za mlade fante v našem klubu. V karieri se ti ne ponudi pogosto priložnost, da lahko zaigraš na takem štadionu. To se zgodi le enkrat ali dvakrat v življenju, zato mi je še toliko bolj toplo pri srcu, da bo to izkusilo veliko mlajših soigralcev. Vesel sem tudi zaradi trenerja, ki je še mlad in dela odlične stvari," je pohvalil stratega Simona Rožmana, ki je podobno kot Ibričić prepričan, da lahko Domžale na povratni tekmi pokvarijo načrte francoskemu favoritu.

Ni manjkalo veliko, pa bi ga vodil Pušnik

Z reprezentanco BiH je leta 2014 nastopil na svetovnem prvenstvu. Na treningu ni skrival dobre volje s Senadom Lulićem. | Foto: Reuters Z reprezentanco BiH je leta 2014 nastopil na svetovnem prvenstvu. Na treningu ni skrival dobre volje s Senadom Lulićem. Foto: Reuters Pred sedmimi leti je zapustil vrste Hajduka, kjer je bil najboljši igralec, a je na Hrvaškem s Splitčani ostajal v senci zagrebškega Dinama. Za pet milijonov evrov je odšel v Moskvo k Lokomotivi, kjer si je nekaj časa delil slačilnico tudi z zdajšnjim kapetanom Olimpije Brankom Ilićem, nato pa je začela njegova kariera polzeti navzdol.

Potikal se je po Turčiji, kjer mu ni in ni steklo, Makedoniji in Iranu, vmes je izpadel iz kombinacij za nastop v izbrani vrsti, s katero je nastopil na svetovnem prvenstvu v Braziliji (2014). Lani se je odločil, da okusi slovenski nogomet. Pridružil se je Kopru in postal pomemben igralec pod taktirko Igorja Pamića.

Lahko Domžale na Velodromu presenetijo Marseille in se uvrstijo v skupinski del evropske lige?

  • Da.
    75,74 %
    662 glasov
  • Ne.
    24,26 %
    212 glasov
Oddanih 874 glasov

Pred tem so se hrvaški mediji razpisali o možnosti, da bi se Ibričić vrnil k Hajduku. Ravno v obdobju, ko je dalmatinski klub prevzel slovenski trener Marijan Pušnik. Dolgoletni reprezentant BiH vseeno ni prestopil praga Poljuda, saj je bil preslabo pripravljen.

Velik nogometaš in velik človek

Slovensko prvenstvo je začel lani spoznavati v dresu Kopra. | Foto: Vid Ponikvar Slovensko prvenstvo je začel lani spoznavati v dresu Kopra. Foto: Vid Ponikvar Pozneje se je odločil, da bo nadaljeval kariero na Bonifiki. Čeprav njegova fizična pripravljenost ni dosegla želene ravni, je poživil igro kozličkov in bil med najboljšimi strelci. Dosegel je šest zadetkov. Po neslavnem padcu Kopra v četrto ligo je pospravil kovčke in se pridružil Domžalam.

Presodil je, da bi lahko v rumeni zgodbi, ki jo v mestu ob Kamniški Bistrici piše mladi trener Rožman, od njega starejši le dobri dve leti, prispeval pomemben delež. Ni se zmotil. Njegove izkušnje, še bolj pa srčnost in odnos do mlajših soigralcev, ki ga na treningih in tekmah doživljajo kot svojevrstnega mentorja, so v trenutku poskrbeli, da je postal nepogrešljiv člen letošnje domžalske pravljice v Evropi.

"Ni le velik nogometaš, ampak tudi velik človek," meni Rožman, ki je zelo zadovoljen, da je lahko pretežno mlado in neizkušeno ekipo oplemenitil s tako dokazanim velemojstrom.

Prepričan je, da lahko Domžalčani pokvarijo načrte Marseillu tudi na povratni tekmi na Velodromu. | Foto: Morgan Kristan / Sportida Prepričan je, da lahko Domžalčani pokvarijo načrte Marseillu tudi na povratni tekmi na Velodromu. Foto: Morgan Kristan / Sportida

Na srečanjih s Freiburgom in Marseillom je na trenutke spominjal na Ibričića iz najboljših let, ko je navduševal navijače Hajduka in BiH. "Iz tekme v tekmo mi gre bolje. Hvala bogu, da je tako," je pojasnil poletni novinec Domžal. Če bi nadaljeval v takšnem ritmu, bi postal zanimiv tudi novim tujim snubcem. Je mogoč še en skok v tujino? "Kdo bi vedel (smeh, op. a.). Dvomim, da mi bo to uspelo, a nogomet je poln čudežev. Bomo videli," se je nasmejal Ibro. Tako se lahko s svojim Ibrakadabro, vzdevkom švedskega zvezdnika Zlatana Ibrahimovića, v šali pohvalijo tudi Domžale.

Vesel za "milijonarja" Repasa

Janu Repasu je zaželel veliko sreče pri dokazovanju v močnem francoskem prvenstvu. | Foto: Žiga Zupan/Sportida Janu Repasu je zaželel veliko sreče pri dokazovanju v močnem francoskem prvenstvu. Foto: Žiga Zupan/Sportida Po povratni tekmi v Marseillu bodo Domžalčani ostali brez Jana Repasa. "Želim mu veliko sreče. Je odličen mladi igralec, zato sem še toliko bolj vesel, da mu je uspel tak prestop," je pohvalil bodočega nogometaša francoskega prvoligaša Caena, s katerim bodo Domžale zaslužile vsaj milijon evrov.

Prepričan je, da bi lahko podoben preboj v tujino uspel še komu izmed njegovih soigralcev. "Soigralci so z zadnjimi nastopi in uspehi pridobili vrednost. Igranje 4. kroga kvalifikacij za evropsko ligo ni mala stvar. Sploh po tem, ko izločiš Freiburga, nato pa remiziraš z Marseillom. Vesel sem, da imam sploh priložnost, da sem lahko z Domžalčani," je navdušen, da je del zasedbe, ki bi lahko postala največje presenečenje dozdajšnje evropske sezone. V sedmih letošnjih nastopih je izgubila le enkrat.

Če kdo dobro ve, kolikšna je resnična razlika med nogometaši Domžal in Marseilla, ki so na papirju več kot 20-krat dražji, je to prav Ibričić. "V nogometu odločajo malenkosti," ostaja prepričan, da lahko Domžale s pravim pristopom in pomočjo sreče še enkrat presenetijo Marseille.

Rožmanova četa bo danes v mestu ob Kamniški Bistrici gostila Aluminij. Trener bo spočil večino prvokategornikov, ki jih potrebuje za četrtkovo gostovanje v Marseillu. | Foto: Vid Ponikvar Rožmanova četa bo danes v mestu ob Kamniški Bistrici gostila Aluminij. Trener bo spočil večino prvokategornikov, ki jih potrebuje za četrtkovo gostovanje v Marseillu. Foto: Vid Ponikvar

Pred tem jih čaka dvoboj 6. kroga Prve lige Telekom Slovenije. Danes bo v Športnem parku gostoval Aluminij, Rožman pa bo v skladu s tradicijo dal priložnost rezervistom. Ibričić se bo lahko spočil in pripravljal na četrtkov spektakel. Na Velodromu bi lahko Domžalčane spremljalo kar 50 tisoč gledalcev!
Ne spreglejte